Mitä jos yrittäjä ei jaksakaan? Pidä huolta työkyvystä näillä vinkeillä

Toisinaan kuulee kärjistettävän, ettei yrittäjällä ole varaa sairastaa. Mutta mitä yrittäjä tekee silloin, kun työt eivät kerta kaikkiaan enää onnistu? Entä miten hyvää työkykyä voi ylläpitää?

Joitakin vuosia sitten Seinäjoella sijaitsevan parturi-kampaamo HairHousen omistaja Jukka Lautamajan olkapää alkoi oireilla. Tilanne oli ikävä käsillään töitä tekevälle yrittäjälle. Lautamajalla todettiin ahdas olkapää, joka piti leikata. Pienestä leikkauksesta toivuttuaan hän kaatui maastopyörällä, ja silloin olkapäästä meni rikki "kaikki, mikä vain voi mennä". Se tiesi uutta leikkausta ja kuukausien sairauslomaa.

– Kyllä silloin kävi mielessä, että mitähän työtä sitten tekisin, jos en voisi jatkaa tätä, Lautamaja sanoo.

Vaikka työn jatkaminen kävisi sairauden tai loukkaantumisen myötä vaikeaksi, moni yrittäjä haluaisi silti jatkaa työssään. Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Kai Tolvasen mukaan monella on kova halu pyörittää liiketoimintaa ja lunastaa asiakaslupaukset.

– Monella on työn imua ja vastuuntuntoa työstä. Lisäksi saattaisi tulla taloudellisia vaikutuksia, eli tulotaso voisi heiketä.

Kaikkeen ei yrittäjä elämässä voi varautua, mutta työkyvyn heikkenemiseen jossain määrin voi, ja toisaalta sitä voi myös ehkäistä. Raakaa puhetta yrittäjyydestä -podcastin viidennessä jaksossa toimittaja Ina Mikkola keskustelee yrittäjän työkyvystä Jukka Lautamajan ja Kai Tolvasen kanssa. Kokosimme Lautamajan ja Tolvasen vinkit hyvän työkyvyn ylläpitämiseen. Koko podcast-jakson pääset kuuntelemaan täältä.

1. YEL-vakuutus riittävälle tasolle

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan perusta: se ei ainoastaan kerrytä eläkettä, vaan vaikuttaa myös sairaus-, vanhempain- ja työttömyyspäivärahan määrään. Jotta saat riittävästi tukea, kun sitä tarvitset, varmista, että YEL-työtulosi on oikealla tasolla. Työtulosi tulee vastata vuosipalkkaa, joka sinun pitäisi maksaa samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin itse olet.

2. Huolehdi mielestä ja kehosta

Itsestä huolehtiminen on pitkäjänteistä puuhaa: säännöllinen liikkuminen palkitaan hyvänä kuntona tulevina vuosina. Työssä yrittäjän on tärkeää tunnistaa omia voimavaroja ja mahdollisia kuormituksen paikkoja. Millaiset tilanteet töissä rasittavat fyysisesti tai henkisesti? Miten niitä tilanteita voisi ehkäistä tai helpottaa?

3. Työterveys tueksi

Hyvät työterveyspalvelut ovat satsaus tulevaisuuteen: kun ongelmia tulee, ammattilainen on valmiina auttamaan. Osa yrittäjistä koittaa pyristellä ja pärjätä liian pitkään yksin. Työterveyden ammattilaiset ovat perehtyneet erilaisiin vaihtoehtoihin, joilla työtä on mahdollista jatkaa, vaikka vaivoja tulisi.

4. Ystävät ja verkostot kannattelevat

Kaikilla yrittäjillä ei ole tiimiä tai työyhteisöä ympärillä, ja silloin tukiverkostojen rooli korostuu. Verkostoitumalla muiden yrittäjien kanssa voit saada korvaamatonta vertaistukea. Ystävien kanssa juttelu auttaa, kun mieli on lähdössä kierroksille.

5. Hengähdä lomalla

Jokainen tarvitsee lomaa, yrittäjäkin. Järjestele työt niin, että toisinaan on aikaa pienelle hengähdystauolle. Yrittäjän etu on vapaus järjestää loma joustavasti mihin lähes ajankohtaan vain. Myös arkipäivään voi tuoda rentoutta ja lepoa tauoilla ja mukavilla harrastuksilla, joilla pääsee irtautumaan työstä.

6. Hae apua, kun sitä tarvitset

Kun tuntuu, että työkyky on heikentynyt eikä tilanteeseen löydä itse ratkaisua, tärkeintä on hakea apua. Työterveyden ammattilaisilta saa kokonaisvaltaista tukea. Lisäksi apuna voivat olla esimerkiksi työeläkeyhtiön ammatillisen kuntoutuksen muodot.

Lataa yrittäjän pikaopas työkyvystä huolehtimiseen!

Mitä tehdä, jos työkyky on heikentynyt? Lue lisää täältä.

Tänä vuonna kuullaan raakaa puhetta yrittäjyydestä

Raakaa puhetta yrittäjyydestä on Varman podcast, joka pureutuu yrittäjän elämään sen rosoineen ja ruusuineen. Vierailevat yrittäjät ja asiantuntijat keskustelevat toimittaja Ina Mikkolan johdolla yrittäjyydestä muun muassa kasvun, tasa-arvon, ilmastokriisin ja konkurssin näkökulmista.

Jos pohdit, onko sinusta yrittäjäksi, mietit, miten kasvuyritystä luotsataan tai olet vain kiinnostunut toinen toistaan vaikuttavammista yritystarinoista, tämä podcast on juuri sinulle.

Kuuntele Spotifyssa

Kuuntele Youtubessa

Kuuntele Acastissa

Kuuntele Soundcloudissa

Kuuntele Apple Podcastissa

Podcast
Raakaa puhetta yrittäjyydestä – Jakso 5: Mitä jos fysiikka pettää?
työelämä, työkykyjohtaminen, vakuuttaminen, yrittäjyys 29.04.2022

Voisit olla kiinnostunut myös näistä