Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle

Oletko juuri jäänyt tai jäämässä eläkkeelle ja virtaa riittää vielä? Eläkeläisten työskentelystä puhutaan paljon julkisuudessa ja Varmakin julkaisi viime vuonna oman asiakaskyselynsä, jossa selvitimme eläkkeensaajiemme työskentelyä. Varman kyselyyn vastanneista lähes puolet oli työskennellyt eläkkeelle jo jäätyään. Eläkkeensaajamme ovat osaavaa porukkaa ja työnantajatkin hyödyntäisivät mielellään konkareiden osaamista. Eläkkeellä työskentely herättää kysymyksiä myös puhelinpalvelussamme. Tässä blogissa annamme vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

1. Saako vanhuuseläkkeen aikana tehdä töitä?

Kyllä saa - vieläpä rajoituksetta niin paljon kuin haluaa. Vanhuuseläkkeen aikaisella työskentelyllä ei ole ansiorajoja. Jos saat jotain muuta etuutta, esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea Kelasta, kannattaa ottaa yhteyttä etuuden maksajaan ja varmistaa, ettei työskentelylle ole estettä.

Kun jäät vanhuuseläkkeelle, työsuhteesi täytyy ensin päättyä, koska eläke voidaan myöntää ja laskea vasta, kun työsuhde päättyy. Jos haluat jatkaa eläkkeellä töitä samassa työpaikassa, josta jäit eläkkeelle, työn ehdoissa (työajassa, palkassa tai työtehtävissä) täytyy tapahtua selkeä muutos ja työnantajan kanssa täytyy tehdä uusi työsopimus. Yrittäjätoiminnan tai uuden työnantajan palveluksessa voit aloittaa työsuhteen heti eläkkeen alettua.

2. Kertyykö työskentelystä lisää eläkettä?

Tilille ropsahtavien palkkatulojen lisäksi työskentely eläkkeen aikana kerryttää tietysti myös lisää eläkettä. Eläkettä kertyy 1,5 prosenttia vuosiansioista. Vaikka eläkkeen kertyminen loppuu ylimmässä vanhuuseläkeiässä, voit jatkaa töitä niin kauan kuin haluat. Työeläkemaksuja ei tietenkään sen jälkeen enää palkasta peritä, kun eläkkeen kertyminen loppuu. Voit seurata eläkettä kerryttäviä ansioitasi asiointipalvelussamme Työeläkeote-sivulla.

3. Mitenkäs verotus?

Toinen usein kuultu kysymys liittyy verotukseen. Siinä tietysti paras neuvoja on Verohallinto. Jos työskentelet vanhuuseläkkeellä, tarvitset kaksi verokorttia, toisen eläkettä varten ja toisen palkkatuloille. Kun saat eläkepäätöksen, hanki verokortti eläkettä varten. Verohallinto toimittaa verokortin suoraan Varmaan. Pyydä työskentelyä varten erillinen verokortti ja toimita se työnantajallesi.

4. Milloin eläkettä voi hakea?

Jos olet tehnyt töitä eläkkeen aikana, voit hakea niistä kertyneen vanhuuseläkkeen ylimmässä vanhuuseläkeiässäsi. Ylimmän vanhuuseläkeikäsi voit tarkistaa helposti Eläkelaskuri-sivulla.

Jos työsuhde, jossa olet työskennellyt eläkkeen aikana, on alkanut ennen kuin jäit vanhuuseläkkeelle eikä siitä ole vielä myönnetty eläkettä, voit hakea tästä työsuhteesta kertyneen eläkkeen heti, kun päätät työsuhteen.

Esimerkki

Timo Taksinkuljettaja ajaa taksia Yrityksessä A ja Yrityksessä B. Hän jää eläkkeelle 65-vuotiaana 1.3.2022 ja päättää työsuhteensa Yrityksessä A 28.2.2022. Hän haluaa kuitenkin jatkaa taksin ajamista vielä Yrityksessä B. Timo Taksinkuljettaja jää vanhuuseläkkeelle ja jatkaa töitä. Reilun vuoden kuluttua 31.5.2023 hän päättää työsuhteensa Yrityksessä B ja täyttää uuden vanhuuseläkehakemuksen. Hänelle myönnetään jo maksussa olevan eläkkeen lisäksi Yrityksessä B työskentelystä kertynyt eläke 1.6.2023 alkaen.

5. Miten eläkettä haetaan?

Eläkkeen rinnalla kertyneet eläkkeet saat haettua asiointipalvelussamme Eläkehakemukset-sivulla, kun täytät vanhuuseläkehakemuksen. Laita silloin hakemukseen vanhuuseläkkeen alkamisajaksi se päivä, josta alkaen haet eläkkeen rinnalla tehdystä työstä eläkettä.

Esimerkki

Eija Eläkeläinen on jäänyt vanhuuseläkkeelle 1.3.2018, kun hän oli 64-vuotias. Hän on työskennellyt vanhuuseläkkeellä ollessaan. Työskentely on päättynyt 31.12.2021. Kun Eija täyttää 68 vuotta (oman ylimmän vanhuuseläkeikänsä) helmikuussa 2022, hän kirjautuu Varman asiointipalveluun ja täyttää vanhuuseläkehakemuksen, jotta hän saa maksuun myös eläkkeellä kertyneen eläkkeen. Eläkkeen alkamisajaksi hän laittaa aikaisimman mahdollisen alkamisajan eli 1.3.2022.

Ei huolta, jos hakemuksen täyttäminen verkossa epäilyttää ja tarvitset apua hakemuksen täyttämisessä. Olemme aina puhelinsoiton päässä valmiina auttamaan.

Puhelinnumeromme on 010 192 100, avoinna arkisin klo 9–15.

Hoida eläkeasiasi kätevästi asiointipalvelussamme Varma Asioinnissa.

Kaipaatko lisätietoja?

Varma julkaisi viime vuonna oman asiakaskyselynsä, jolla halusimme selvittää eläkkeensaajiemme työskentelyä. Lue lisää asiakaskyselystämme.

Haluatko tietää osittaisella vanhuuseläkkeellä tai työkyvyttömyyseläkkeellä työskentelystä? Lue lisää Työnteko eläkkeellä -sivuiltamme.

 

Blogia on päivitetty 23.10.2023: Saako vanhuuseläkkeen aikana tehdä töitä -osiosta on poistettu maininta työsuhteiden välillä olevasta katkoksesta.

Noora Mikander

Sisällöntuottaja

Noora Mikander työskentelee sisällöntuottajana eläkepalveluissa. Noora on työskennellyt työeläkealalla ja eläkkeensaajien asioiden parissa yli 10 vuoden ajan.

"Palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja itseasiointiin. Haluan neuvoa ja kannustaa eläkkeensaajiamme sähköisten palveluidemme käytössä. Haastavinta ja samalla myös palkitsevinta työssäni on yrittää löytää keinoja kertoa välillä monimutkaisista eläkeasioista ymmärrettävästi. Julkiseen keskusteluun nousevat eläkeläisten asiat näkyvät nopeasti työpöydälläni, ja se tekee työstäni mielenkiintoista ja vaihtelevaa."

Voisit olla kiinnostunut myös näistä