Käyttökatkon aikana kaikki henkilöasiakkaan asiointipalvelut ovat pois käytöstä. Eläkeasiat kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan käyttökatkon jälkeen. Pahoittelemme käyttökatkosta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Lue toimintaohjeet, miten voit hoitaa eläkeasioitasi käyttökatkon aikana.

Vanhuuseläke

Työeläkkeen vanhuuseläke on mahdollinen oman alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen. Eläkkeen saaminen edellyttää työsuhteen päättämistä ja eläkkeen hakemista. Yrittäjä voi jatkaa toimintaansa eläkeaikana, mutta YEL-vakuutus päättyy eläkkeeseen.  Mitä pitempään jatkat työelämässä, sitä enemmän sinulle kertyy eläkettä. Jos olet jo täyttänyt 68 vuotta ja olet ollut eläkkeen aikana työssä, voit hakea lisää kertyneen eläkkeesi vanhuuseläkehakemuksella.

Milloin vanhuuseläkkeelle?

Kun eläkeaika koittaa iän perusteella ja päätät työuraasi, työeläkkeenä voit hakea vanhuuseläkettä. Alin eläkeikäsi riippuu syntymävuodestasi. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle oman valinnan mukaan aikaisintaan alimman eläkeikäsi täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. Vuonna 1961 syntyneen alin vanhuuseläkeikä on 64 v 9 kk. Tammikuussa 1961 syntyneen vanhuuseläke voi alkaa 1.11.2025 alkaen.

Eläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhteesi päättyy tai on päättynyt. Yrittäjänä voit jatkaa toimintaasi eläkeaikana, mutta YEL-vakuutuksesi päätetään eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun. Vapaaehtoinen YEL-vakuutus on mahdollinen eläkeaikanakin. 

Kansaneläkkeen vanhuuseläke

Kansaneläke täydentää työeläkettä. Kansaneläke on mahdollinen, jos työeläkkeesi jää Kelan määrittämän tulorajan alle. Kelan vanhuuseläke on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille. Ennen 65 vuoden ikää kansaneläke voidaan myöntää varhennettuna vanhuuseläkkeenä tai vanhuuseläkkeenä pitkäaikaistyöttömälle.  Pitkäaikaistyöttömän vanhuuseläkkeen ikäraja on 64 vuotta ja sen voi saada ennen vuotta 1962 syntynyt työttömyysturvan lisäpäivien perusteella. Samalla hakemuksella voit hakea sekä työ- että kansaneläkkeen. 

Lue Kelan sivuilta kansaneläkkeen määrästä ja maksamisesta.

Tarkista eläkelaskurilla eläkeikäsi

Voit itse valita eläkkeelle siirtymisen ajankohdan. Se voi olla aikaisintaan alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. Jos olet syntynyt 1962 tai aiemmin, alin eläkeikäsi on jo vahvistettu. Nuorempien eläkeiät ovat ennusteita. Mitä pitempään teet töitä, sitä suuremmaksi eläkkeesi määrä kasvaa. Ylin eläkeikä tarkoittaa ikää, jolloin eläkkeen kertyminen päättyy, vaikka työ jatkuisi.

Selvitä eläkeikäsi eläkelaskurilla

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen

Asiointipalvelussa voit etukäteen laskettaa arvion vanhuuseläkkeesi määrästä. Arvion laskettaminen ei ole mahdollista enää eläkehakemuksen tekemisen jälkeen.

Laske eläkearvio Varma Asioinnissa

Näin haet vanhuuseläkettä

  1. Päätä milloin haluat siirtyä eläkkeelle.
  2. Sovi työsuhteen päättymisestä hyvissä ajoin. Työsuhteen pitää päättyä ennen eläkkeen alkamista. Huomaa, että eläke ei voi alkaa keskellä kuukautta, vaikka työsi päättyisi ennen kuukauden viimeistä päivää. Ylimmän eläkeiän täyttäneelle eläke voidaan myöntää, vaikka työsuhde jatkuisikin. Jos olet jo 68-vuotias ja olet työskennellyt eläkkeellä, voit hakea lisää kertyneen eläkkeen.
  3. Hae eläkettä 4 viikkoa ennen aiottua eläkkeelle siirtymistä. Valitse asioinnissa vasemmasta navigaatiosta Eläkehakemukset ja sen jälkeen lajiksi vanhuuseläke. Jos olet asunut tai tehnyt töitä ulkomailla, hae eläkettä aikaisintaan 6 kuukautta ennen eläkkeen alkamista ja täytä myös U-liite, Asuminen ja työnteko ulkomailla.
  4. Annamme yleensä ensin väliaikaisen päätöksen. Odota rauhassa lopullista päätöstäsi: saat lopullisen eläkepäätöksen yleensä eläkkeen alkamista seuraavassa kuussa, kun työnantaja on ilmoittanut työsuhteen päättymispäivän ja palkkatiedot tulorekisteriin. 
  5. Saat ilmoituksen päätöksen valmistumisesta ja näet päätöksen sähköisessä arkistossa. Jos et valinnut sähköistä asiakkuutta, saat päätöksen postitse kotiosoitteeseesi.

Lue lisää vanhuuseläke-esitteestämme

Täytä sähköinen eläkehakemus

Tee eläkehakemus asiointipalvelussa kirjautumalla palveluun. Valitse asiointipalvelussa vasemmalta listasta Eläkehakemukset ja sitten vanhuuseläke. Vanhuuseläkelomaketta kuuluu käyttää myös, jos haet eläkettä 68 vuotta täytettyäsi ja olet kerryttänyt eläkkeen aikana uutta eläkettä.

Samalla kertaa voit hakea myös kansaneläkettä ja ulkomaan eläkettä. Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, voit täyttää hakemuksen 6 kuukautta etukäteen. U-liite, asuminen ja työnteko ulkomailla, on tarpeen täyttää, vaikka et vielä hakisi ulkomaan eläkettä. U-liitteen tietojen perusteella selvitetään ulkomailla olosi vaikutus työ- ja kansaneläkkeeseen.

Ota hakemusta varten esille IBAN-tilinumerosi, sitä kysytään hakemuksessa. Hakemuksessa kysytään myös, milloin lopetat työnteon. Sinun ei tarvitse liittää hakemukseen irtisanoutumisilmoitusta. Voit ennen täyttämistä selailla sähköistä hakemusta ja tarkistaa, mitä tietoja tarvitset.

Kun valitset sähköisen asiointitavan, saat päätöksesi sähköiseen arkistoosi. Kun päätös on valmis, saat siitä ilmoituksen. Sähköisessä arkistossa voit tarkastella omia asiakirjojasi.

Tee vanhuuseläkehakemus Varma Asioinnissa

Eläkepäätös vanhuuseläkkeestä

Saat yleensä ensin väliaikaisen päätöksen hakemukseesi. Väliaikainen päätös annetaan ennen kuin kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat asiat ovat tiedossa, esimerkiksi viimeinen palkkasi.  Lopullisessa eläkepäätöksessä on otettu huomioon kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat tekijät, muun muassa lykkäyskorotus. 

Päätöksen mukana saat ohjeen, johon on kerättynä eläkkeensaajalle tärkeitä asioita. Ohjeessa muistutetaan uuden verokortin hankkimisesta eläkettä varten mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eläke on alkanut.

Näet päätöksesi asiointipalvelun sähköisessä arkistossa, jos valitset sähköisen asioinnin. Muussa tapauksessa päätös lähetetään postitse kotiosoitteeseesi.

Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun on juuri saanut vanhuuseläkepäätöksen? Viisi vastausta tuoreelle vanhuuseläkeläiselle

Eläkeaikainen työ ja ylin eläkeikä

Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeellä, voit hakea eläkkeen tästä osuudesta aikaisintaan 68 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen (1958 syntynyt 69 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen). Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa, vaikka haet eläkeaikaisesta työstäsi eläkkeen. Eläkkeen kertyminen kuitenkin päättyy. Ylin eläkeikä eli eläkkeen kertymisen pääteikä riippuu syntymävuodestasi. Eläkeaikaisesta työstä kertynyttä eläkettä haet vanhuuseläkehakemuksella.

Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle

Löydät tarkempaa tietoa työnteosta eläkkeen rinnalla Työnteko eläkkeellä -sivulta.

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • laskettaa etukäteen arvion eläkkeesi määrästä
  • täyttää vanhuuseläkehakemuksen 
  • seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä
  • katsoa päätöksesi sähköisessä arkistossa
  • käyttää eläkkeensaajan palveluja, kun päätös on annettu
  • lähettää ja vastaanottaa viestejä ja liitteitä.