Käyttökatkon aikana kaikki henkilöasiakkaan asiointipalvelut ovat pois käytöstä. Käyttökatko vaikuttaa myös eläke- ja kuntoutushakemusten käsittelyyn. Eläkeasiat kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan ennen katkoa. Lue lisää käyttökatkosta.

Eläkkeelle valmistautuminen

On eläkkeelle siirtyminen sitten kaukana tai lähellä, siihen on hyvä valmistautua. Eläkeiän lähestyminen on otollinen ajankohta pysähtyä tarkastelemaan omaa elämää ja tulevaisuuden suuntaa. Etukäteissuunnittelu vähentää turhia huolia ja auttaa miettimään tulevaa. Mitä juuri sinä toivot omilta eläkevuosiltasi?

3 kysymystä ennen eläkettä

Selvitä oman eläkkeesi määrä Varman asiointipalvelusta hyvissä ajoin ennen eläkkeelle siirtymistä. Näin voit suunnitella tulevaa ja varautua taloudellisesti eläkeaikaan. 

On hyvä etukäteen valmistautua pysyvästi palkkatuloa alempaan tulotasoon. Arjen kulutustottumukset nousevat joka tapauksessa puntariin. "Toimintatonni" säästettynä on monen mielestä hyvä turva, jos vaikka sairastumisen takia tulee äkillisiä menoja tai haluaa itselleen jotain ylimääräistä.

Eläketurvakeskus: keskieläke nousi lähes 2000 euroon

Mikä on eläkkeesi määrä verojen jälkeen?

Eläkkeen verotus vaikuttaa käteen jäävään tuloosi. Vähennykset ja sosiaaliturvamaksut ovat eläkkeensaajalla ja työssäkäyvällä erilaisia.

Kun olet laskenut arvion eläkkeestäsi, voit arvioida verotusta verohallinnon veroprosenttilaskurilla

Vero.fi: Esimerkkejä palkan, eläkkeen ja etuuden veroprosenteista vuonna 2025

Työssä vai eläkkeellä, plussat ja miinukset vaakakuppiin

Työssä jatkaminen tarkoittaa parempaa tulotasoa eläkkeeseen verrattuna. Saat pidempään palkkatuloa ja kartutat lisää eläkettä. Lisäksi saat eläkkeeseesi lykkäyskorotuksen, jos et nosta eläkettäsi vielä alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lykkäyskorotus on 0,4 % jokaiselta lykätyltä kuukaudelta.

Työ antaa monenlaista sisältöä elämään ja rytmittää päivää. Työtä jatkaessasi säilyt työterveyshuollon palvelujen piirissä.

Yrittäjä voi eläkeikään tultuaan ottaa vanhuuseläkkeen, vaikka jatkaisi vielä yrittäjätoimintaa.

Jos haluat enemmän vapaa-aikaa, harkitse osittaista vanhuuseläkettä. Sen rinnalla voit vähentää työntekoa tai jatkaa entisellään. Osa-aikatyöstä sovitaan työnantajan kanssa.
Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä.

Kun olet tehnyt päätöksesi eläkkeelle siirtymisen ajankohdasta, ota asia esille hyvissä ajoin työnantajan kanssa vaikkapa kehityskeskustelussa. Sinun täytyy myös irtisanoutua työstäsi, kun siirryt eläkkeelle.
Lue lisää vanhuuseläkkeen hakemisesta.

Eläketurvakeskus: Eläkkeellesiirtymisikä ylitti tavoitteen

Eläkeläisenä lisääntynyt vapaa-aika vaatii pohtimaan, mistä arki täyttyy. Uuden päivärytmin määrittäminen ja opettelu, tekemisen ja vapaa-ajan suhde ovat uuden elämänvaiheen hyvinvoinnin rakennuspalikoita.

Mitä tilalle, kun työyhteisö ihanine ja ärsyttävine ominaisuuksineen jää taakse. Kuka minä olen tämän jälkeen?

Työminä kyselee ehkä vielä tilalle työtä. Työ voi olla palkatonta ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Keikkatyötä voi olla tarjolla, tai entinen työpaikka kaipaa loma-ajan tuuraajaa.
Vanhuuseläkkeellä ollessa saa työskennellä rajoituksetta.

Perheminällä saattaa jo olla rooli, joka nyt on helpompi täyttää. Perheenjäsenenä antamisen ja saamisen suhteessa haasteena on tasapainon löytäminen. Velvoitteisiin ja vastuisiin tulee helposti lupauduttua ja kysyntää voi olla enemmän kuin mihin on valmis. Pieni itsekkyys voi lisätä omaa hyvää oloa, joka välittyy ympäristöönkin.

Eläkeläisminä on kolmannen elämän keskushenkilö. Kuten kaikilla, arjen rutiinit luovat päivälle kehyksen. Säännölliset ruoka-ajat, kaupassakäynnit, kodinhoito vievät osansa päivästä. Harrastukset tukevat virkistäytymistä, oppimista ja hyvinvointia. Harrastukset voivat olla vahvan tavoitteellisia kuten uuden taidon oppimista tai enemmän rentoutumiseen suuntaavia. Kunnon ylläpitäminen liikunnan avulla tuo mielihyvää ja on samalla tärkeä tapa huolehtia toimintakyvyn ylläpitämisestä.

Eläketurvakeskus: Mitä sitä nyt eläkkeellä tekisi? No harrastaisi tietenkin!

ET: Onko ilo ylimmillään vai hiipiikö alakulo mieleen, kun eläkepäivät koittavat?

Eläkeaika voi tuoda lisää mahdollisuuksia asuinpaikan valintaan, kun työssäkäynti ei enää aseta rajoituksia.

Asuminen on välttämätön kuluerä. Minkä verran se kuukaudessa saa olla? Entä onko koti sellainen, että siinä voi asua pitkäänkin vai kannattaako harkita muuta asuntoa hyvissä ajoin niin, että se palvelisi, vaikka kunto huononisi.

Muutto voi olla omakotitalosta kerrostaloon, vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi tai uusi koti toisella paikkakunnalla tai ulkomailla.

Vaihtoehtona Varman asunnot

Seura: Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia - Oma vai senioriasunto?

Eläketurvakeskus: Mihin sitä nyt kotoaan lähtis

Entä jos muuttaisi ulkomaille?

Ulkomaille muuttavalle eläkkeensaajalle eläke maksetaan siihen maahan, missä hän asuu. Eläkkeen maksaminen ulkomaille kertoo lisää eläkeasioiden hoitamisesta, kun eläkkeensaaja muuttaa Suomesta.

Asumisen tuki vanhetessa

Senioriasuntoja on tarjolla noin 55 vuoden iästä ylöspäin ja niissä on yleensä esimerkiksi hissit liikkumista helpottamassa. Palveluasumisessa asukkaita varten on henkilökuntaa.

Ikääntyneellä on oikeus saada hoitoa ja huolenpitoa kotiinsa, jotta kotona asuminen on mahdollista.

Lue Kelan sivuilta, kuinka eläkkeensaajan asumistuki tukee pienituloista eläkkeensaajaa.

Asunto on yleensä suomalaisen arvokkain omaisuus. Omaa asuntoa voi käyttää eläkeaikaisen elintason turvaamiseen käänteisellä asuntolainalla, jossa omaa kotia vastaan saa lainaa. Tässä lainamuodossa eri palveluntarjoajilla on erilaisia ratkaisuja. Lisätietietoja voit kysyä omasta pankistasi.

Tietoa eläkevaihtoehdoista

Työeläke turvaa toimeentuloasi eri elämäntilanteissa. Ennen kun teet päätöksen jäädä eläkkeelle, tutustu tarkemmin ikään perustuviin eläkkeisiin.

Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa työn keventämisen ja eläkkeen yhdistämisen. Vuonna 1963 ja sitä ennen syntyneet voivat hakea osittaista vanhuseläkettä aikaisintaan 61-vuotiaana, vuonna 1964 syntyneet 62-vuotiaana. Kun ikäraja on täynnä, voi omasta eläkkeestään ottaa maksuun 25 tai 50 %. Nostettavaan osuuteen tehdään varhennusvähennys, joka vaikuttaa pienentävästi myös lopulliseen vanhuuseläkkeeseen.

Osittainen vanhuuseläke otetaan usein heti ikärajan täyttymisen jälkeen. Palkkatiedot viittaavat siihen, että reilu kolmannes vähentää työntekoa. Vuonna 2023 uusista eläkkeistä neljä viidestä alkoi 50 prosentin tasoisena. Maksettava keskieläke nousi hieman edellisestä vuodesta ja oli keskimäärin 850 €/kk.


Varman kysely: lisätulot, työkyvyn haasteet ja epävarmuus tulevaisuudesta saavat hakemaan osittaista vanhuuseläkettä.

Varman blogi: OVE - miksi kaikki haluavat sen nyt?

Osittainen vanhuuseläke

Eläketurvakeskus: Osittainen vanhuuseläke suosituin Pohjois-Suomessa

 

Vanhuuseläkkeenä saat sen eläkkeen, joka sinulle on työvuosiesi aikana kertynyt kaikista työsuhteistasi tai yrittäjätoiminnastasi. Vanhuuseläkkeen saat, kun sinulla on riittävästi ikää, työsuhteesi päättyy ja teet eläkehakemuksen.

Vanhuuseläke

Mitä jos sittenkin jatkaisit töissä?

Mieluisa työ saa jatkamaan työelämässä. Yhä useampi suomalainen jatkaa työuraansa vielä alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen. Pitkän uran luoma kokemus on arvokasta pääomaa yritykselle. Nykypäivän konkarit ovat hyvässä kunnossa ja haluavat jatkaa työelämässä mahdollisimman pitkään. 

Omista eläkesuunnitelmista kannattaakin keskustella avoimesti vaikka työpaikan kahvipöytäkeskustelujen äärellä. Parhaimmassa tapauksessa yhteiset keskustelut voivat johtaa suunnitelua pidempään työssä jatkamiseen tai vaikkapa ratkaisuihin palata tekemään työtä vielä eläkkeen aikana. 

Varman blogi: Konkarikin nauttii uuden oppimisesta

Varman artikkeli: Työura jatkuu sukupolvenvaihdoksen jälkeen

YLE: Kun työ on merkityksellistä, ei sitä halua lopettaa eläkeiässä - Helmi Hannunkari ei aio eläkkeelle

Työterveyslaitos: Vanhempana työntekijänä työyhteisössä

Eläkkeeltä töihin?

Mikä saa ihmisen jatkamaan töissä siinä vaiheessa, kun voisi niin sanotusti jo hellittää? Valtaosalla syynä on se, että työelämä koetaan edelleen mielekkääksi - etenkin jos voi itse vaikuttaa siihen kuinka paljon ja millaista työtä tekee. Eläkkeen rinnalla on mahdollista työskennellä. Ansiorajoja ei ole ja uutta eläkettäkin kertyy aina oman ikäluokan ylimpään eläkeikään saakka.

Lue lisää työnteosta eläkkeellä

Varman blogi: Työelämä tänään eläkeläisen silmin - liian hetkistä vai mielekästä?

Iltalehti: Näin satu tienaa vielä eläkkeellä: "Kiva humputtelulisä"

Oppaita eläkeaikaan valmistautumiseen

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • nähdä työeläkeotteeltasi, kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä
  • nähdä arvion tulevan eläkkeesi määrästä
  • tehdä arvioita muista eläkevaihtoehdoista
  • tehdä eläkehakemuksen.