Käyttökatkon aikana kaikki henkilöasiakkaan asiointipalvelut ovat pois käytöstä. Käyttökatko vaikuttaa myös eläke- ja kuntoutushakemusten käsittelyyn. Eläkeasiat kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan ennen katkoa. Lue lisää käyttökatkosta.

Työeläkekuntoutuksen IPS-valmennus

Varman ammatillinen kuntoutus tarjoaa 1.8.2024 alkaen muiden palveluiden lisäksi uudenlaista valmennuspalvelua – IPS-työssävalmennusta. IPS tulee sanoista ”Individual Placement and Support”. Valmennus on tarkoitettu mielenterveyskuntoutujille, joilla on oikeus ammatilliseen kuntoutukseen. Palvelun tarkoituksenmukaisuus arvioidaan yksilökohtaisesti. IPS-toimintamallin vaikuttavuudesta on saatu vahvaa tutkimusnäyttöä erityisesti mielenterveyskuntoutujien työllistymisen ja mielenterveyden tukemisen osalta.

IPS-valmennuksen tavoite

Valmennuksen tavoitteena on pitää työ keskeisenä osana kuntoutumista ja tukea kuntoutujaa nopeassa työn saannissa ja työelämään kiinnittymisessä.

IPS-valmennuksessa rakennetaan työllistymisen polku avoimille työmarkkinoille. Polun rakentamisen avuksi tarjoamme kuntoutujalle henkilökohtaisen työssävalmentajan, joka on ammatillisen kuntoutuksen ja työllistämisen ammattilainen.

Työpaikan löytyessä työssävalmentaja tukee kuntoutujaa työsuhteen ylläpitämisessä ja vakiinnuttamisessa.

Kenelle IPS-työssävalmennus on tarkoitettu?

Valmennus on tarkoitettu niille Varman kuntoutujille, joiden työkykyä haastaa mielenterveyden sairaus ja

  • joiden omalla työpaikalla ei ole löydettävissä työkykyä tukevia vaihtoehtoja
  • jotka tarvitsevat ohjausapua.
  • joilla on halu työllistyä työpaikkakuntoutuksen kautta.

Kuntoutuja voi olla kuntoutustuella, osakuntoutustuella tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä, tai hänellä voi olla pelkästään oikeus ammatilliseen kuntoutukseen.

IPS-valmennuksen toteutuksessa yhteistyökumppaneitamme ovat valmennusyhtiöt Barona Työkykypalvelut ja Innomari-Spring House.

IPS-toimintamallin pilotointi ja tutkimus 2020-2023

Varma pilotoi vuosina 2020-2023 IPS-mallia osana Varman ammatillista kuntoutusta. Pilotin aikana toteutettiin tutkimus, jossa selvitettiin IPS-mallin vaikutuksia kuntoutujien työhön kiinnittymiseen sekä heidän työ- ja toimintakykyynsä. Tutkimuksen loppuraportti julkaistiin keväällä 2024.

Yksilöllinen työssävalmennus (IPS) työeläkekuntoutuksessa - pilotin tulokset - raportti

Uutiset, blogit ja podcastit

Uutiset ja artikkelit

Varman ja Spring Housen IPS-pilotti loppusuoralla: tulokset kannustavat jatkamaan toimintamallin käyttöä kuntoutuksessa (5.12.2023)

Työeläkekuntoutuksen IPS-pilotin myönteinen kehitys jatkuu – 64 prosenttia kuntoutujista on työllistynyt palkkatyöhön (6.6.2023)

Kuntoutuja sai kuluttavan työtahtinsa kuriin työssävalmentajan avulla (30.5.2023)

Uusi ammatti uupumuksen jälkeen työssävalmentajan tuella (19.1.2023)

Työeläkekuntoutuksen IPS-pilotin tulokset yli odotusten - 59 prosenttia kuntoutujista on työllistynyt (30.11.2022)

IPS-toimintamalli tuottaa tulosta työeläkekuntoutuksessa (2.6.2022)

Varman ja Spring Housen yksilöllisen työssävalmennuksen IPS-pilotti jatkuu ja laajenee (23.3.2022)

Takaisin työelämään IPS-mallin avulla (TELMA-lehden artikkeli 8.2.2022)

Kuntoutussäätiön laadunarviointi: Varman ja Spring Housen IPS-pilotti täyttää IPS-kriteerit (16.12.2021)

Vaikka vuosia vaivannut masennus helpotti, nelikymppistä Villeä pelotti hakea töihin - Työssä sairastuneen kuntoutuksessa vanhat keinot eivät toimi (Helsingin Sanomat, 20.11.2021)

Varman ja Spring Housen mielenterveyskuntoutujien työllistämistä edistävä IPS-pilottihanke voitti Rekrygaalan Vuoden rekrytointiteko-palkinnon (8.11.2021)

Vuoden rekrytointiteko auttaa mielenterveyskuntoutujat takaisin työelämään - "Keskiössä omat toiveet, eivät rajoitteet" (Duunitorin artikkeli 5.11.2021)

Yksilöllinen työssävalmennus tukee kuntoutujan paluuta työelämään (1.11.2021)

Varman ja Spring Housen mielenterveyskuntoutujien työllistymistä edistävä IPS-pilottihanke Rekrygaalan finaaliin (12.10.2021)

Konkreettisia tekoja mielenterveyskuntoutujien, pakolaisten ja nuorten työllistämiseksi - tässä ovat Vuoden rekrytointiteko-finalistit (Duunitorin artikkeli 12.10.2021)

Mielenterveyskuntoutujien yksilöllinen työssävalmennus (IPS) näyttää nopeuttavan työllistymistä myös ammatillisessa kuntoutuksessa (9.9.2021)

Nopeasti työhön kiinni: uusi kulma mielenterveyskuntoutujan toipumiseen (Työeläkevakuuttajat TELA ry:n uutiskirje 25.3.2021)

Mielenterveyskuntoutujien yksilöllisen työssävalmennuksen (IPS) pilotti lupaavasti käyntiin (21.12.2020)

Varma pilotoi yhteistyössä Spring Housen kanssa mielenterveyskuntoutujien yksilöllistä työssävalmennusta (16.9.2020)

Blogit

Anne Korhonen: IPS-kuntoutuksen neljä vaaranpaikkaa (23.3.2023)

Anne Vanajoki ja Sami Riekki: Sopiva ja mielekäs työ edesauttaa mielenterveyskuntoutujan toipumista (18.10.2021)

Piia Kratsch ja Marika Schaupp: Valmennetaanko kuntoutujaa työhön vai työssä? - IPS-mallin erityispiirteitä ammatillisessa kuntoutuksessa (6.5.2021) 

Sami Riekki: Uusi näkökulma ammatilliseen kuntoutukseen: älä valmenna ja sijoita vaan sijoita ja valmenna (7.1.2021) 

Podcastit ja webinaarit

Varma podcast: Voiko työ kuntouttaa, vieraina Varman asiantuntijalääkäri Sami Riekki ja Spring Housen työkykypalveluiden johtaja Sanna Salminen

IPS - Sopiva ja mielekäs työ kuntouttaa (Spring Housen webinaari 30.11.2022)