Kuntoutuksen vaihtoehdot

Hyvin tehty kuntoutussuunnitelma, jolla tuemme työelämässä jatkamistasi terveydellesi sopivassa työssä, toimii kuntoutuksen käynnistymisen pohjana. Kuntoutusvaihtoehdon valinnassa huomioimme koulutus- ja työhistoriasi, terveydentilasi sekä oma kiinnostuksesi. Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoja ovat työkokeilu, työhönvalmennus, koulutus ja tuki yrittäjälle tai yrittäjäksi aikovalle.

Työkokeilu

Työkokeilun avulla voit palata kevennetysti omaan työhösi tai kokeilla uusia työkyvyllesi sopivampia työtehtäviä. Työkokeilu voi toteutua omalla työnantajalla tai uuden työnantajan palveluksessa. On tärkeää, että työkokeilua suunniteltaessa arvioidaan työn olevan pitkällä tähtäimellä työkykyäsi tukevaa.

Työsuhteen voimassaolo tai sairausloma eivät estä työkokeilun aloittamista.

Työkokeilun avulla voidaan

  • tukea kevennettyä paluuta omaan työhösi pitkän sairausloman jälkeen
  • arvioida selviytymistäsi omassa työssäsi
  • muuttaa työtehtäviäsi terveydentilalle paremmin sopiviksi
  • tukea sijoittumistasi uudelle työantajalle työkyvyllesi soveltuviin työtehtäviin
  • kokeilla uusien työtehtävien soveltuvuutta.

Lisätietoja työkokeilusta

Työkokeilu suunnitellaan työpaikalla kuntoutujan ja työnantajan yhteistyönä. Mikäli kyseessä on työkokeilu omaan työhön, on tärkeää, että työterveyshuolto on mukana suunnittelussa.

Jos työkokeilu suuntautuu uuteen työhön uudella työantajalla, on suunnittelussa kuntoutujan ja työnantajan lisäksi mukana usein valmentaja kuntoutuskumppaniltamme.

Työkokeilua suunniteltaessa on tärkeää sopia

  • työkokeilun tavoitteet
  • työkokeilun aikaiset työtehtävät
  • työaika ja seuranta
  • työkokeilun palkallisuus tai palkattomuus
  • vastuuhenkilöt työpaikalla ja työterveyshuollossa.

Työkokeilu aloitetaan 1 - 3 kuukauden mittaisena ja sitä voidaan väliarvioinnin jälkeen perustellusti jatkaa. Työkokeilu voi olla kestoltaan korkeintaan 6 kuukautta.

Minimituntimäärä työkokeilulle on 20h/vko. Päivittäinen työaika voi vaihdella 4 - 8h välillä. Tavoitteena on nostaa työaikaa asteittain täyteen työaikaan työkokeilun aikana.

Mahdolliset lomat suosittelemme pitämään työkokeilun jälkeen. Mikäli lomapäiviä on välttämätöntä pitää työkokeilun aikana, on niistä keskusteltava ja sovittava oman kuntoutusasiantuntijan kanssa ennen työkokeilun aloittamista. Lomapäivien ajalta ei makseta kuntoutusetuutta.

Työhönvalmennus

Työhönvalmennuksen avulla voit hankkia uutta ammattitaitoa työssä oppimalla ja valmennus voidaan toteuttaa nykyisen tai uuden työnantajan palveluksessa. Työhönvalmennukseen voidaan tarvittaessa liittää räätälöityä koulutusta ja sitä edeltää usein työkokeilu, jonka avulla on selvitetty, että suunniteltu työnkuva on terveydentilasi kannalta soveltuva.

Lisätietoja työhönvalmennuksesta

Kuntoutuja ja työnantaja ja/tai kuntoutuskumppani laativat yhdessä työhönvalmennusohjelman, jossa sovitaan

  • työhönvalmennuksella tavoiteltavasta työnkuvasta ja sen vaatimasta osaamisesta
  • työtehtävistä työhönvalmennuksen aikana
  • työajasta ja seurannasta
  • työhönvalmennuksen palkallisuudesta tai palkattomuudesta sekä vastuuhenkilöistä työpaikalla.

Työhönvalmennuksen sisältö, kesto ja työaika suunnitellaan yksilöllisesti. Tavoitteena on riittävän ammattitaidon saavuttaminen.

Palkallinen vai palkaton työkokeilu tai työhönvalmennus

Työkokeilu ja työhönvalmennus voidaan toteuttaa palkallisena tai palkattomana. Keskustele ja sovi asiasta työnantajan kanssa ennen työkokeilun tai työhönvalmennuksen alkamista.

Palkattomassa työkokeilussa tai työhönvalmennuksessa toimeentulona myönnettävä kuntoutusraha tai kuntoutustuki ja kuntoutuskorotus maksetaan kuntoutujalle. Varma ottaa työkokeilun tai työhönvalmennuksen ajaksi tapaturmavakuutuksen työtapaturman varalle.

Palkallisessa työkokeilussa tai työhönvalmennuksessa työnantaja maksaa palkkaa ja Varma maksaa kuntoutusrahan työkokeilun tai työhönvalmennuksen ajalta työnantajalle työnantajan hakemuksen perusteella. Työnantaja maksaa palkan kokoaikatyön mukaisesti, vaikka kuntoutuja tekee osittaista työaikaa. Jos kuntoutusraha on suurempi kuin työnantajan maksama palkka, kuntoutusrahan ja palkan välinen erotus maksetaan kuntoutujalle.

Terveydenhuolto, työturvallisuus ja poissaolot työkokeilun ja työhönvalmennuksen aikana

Työnantaja, työterveyshuolto ja mahdollinen kuntoutuskumppani seuraavat työkokeilun tai työhönvalmennuksen etenemistä suunnitelman mukaisesti. Kuntoutuja, työnantaja tai työterveyshuollon edustaja voivat olla Varmaan yhteydessä, mikäli ilmenee terveydellisiä tai muita haasteita.

Jos työsuhde ei ole työkokeilun tai työhönvalmennuksen aikana enää voimassa eikä työterveyshuoltoa ole käytettävissä, toteutuvat terveydenhoidon toimet perusterveydenhuollossa.

Työkokeilun ja työhönvalmennuksen aikana noudatetaan työturvallisuutta koskevia lakeja ja niiden perusteella annettuja ohjeita ja määräyksiä, kuten normaalisti työsuhteessa. Työnantajaa ja kuntoutujaa sitovat työsuhteen velvoitteet ja oikeudet, mutta työnteossa otetaan huomioon työkokeilun tai työhönvalmennuksen luonne.

Kuntoutujan tulee ilmoittaa sairauspoissaoloista työnantajalle työpaikan sääntöjen mukaisesti. Yli viikon poissaolosta tulee toimittaa sairauslomatodistus Varmaan.

Koulutus

Uudelleenkoulutus on mahdollinen vaihtoehto, mikäli koulutuksesi ja työkokemuksesi pohjalta ei ole mahdollista löytää soveltuvaa työtehtävää, eikä työkokeilulla tai työhönvalmennuksella voida riittävästi tukea työkykyä. Suunnitellun koulutusohjelmasi tulee johtaa terveydentilalle soveltuvaan ammattiin. Koulutuksiin haetaan yleisten hakukäytäntöjen mukaisesti.

Varman tukema koulutus voi olla

  • kurssi tai muu lyhyempi täydennyskoulutus tai osatutkinto
  • ammatillinen perustutkinto
  • ammattitutkinto
  • erikoisammattitutkinto
  • ammattikorkeakoulututkinto.

Ammatillisena kuntoutuksena ei voida tukea opintoja avoimissa korkeakouluissa eikä polkuopintoja.

Opiskelutapana voi olla päiväopintojen lisäksi myös monimuoto-opinnot tai oppisopimuskoulutus työpaikalla.

Lisätietoja opiskelusta

Opintojen edistymistä seurataan lukukausittain opintorekisteriotteen perusteella. Opintojen tulee olla päätoimista ja edetä opintosuunnitelman mukaisesti. Ammatilliset opinnot ovat päätoimisia, jos niiden laajuus on vähintään 4,5 osaamispistettä/opintokuukausi. Korkeakouluopinnot ovat päätoimisia, jos niiden laajuus on vähintään 5 opintopistettä/opintokuukausi.

Varman kuntoutuskumppanit ovat apunamme opintojen seurannassa.

Keskustele ensin oppilaitoksesi yhteyshenkilön kanssa opiskelusuunnitelmastasi, siihen mahdollisesti tarvittavista muutoksista tai tarvitsemastasi tuesta.

Ota yhteys Varmaan tai kuntoutuskumppaniin, jos

  • opintosi eivät etene suunnitellusti,
  • opiskelusi keskeytyy yli viikoksi sairaudesta tai muusta syystä johtuen,
  • opiskelusuunnitelmasi muuttuu tai
  • valmistut suunniteltua aikaisemmin.

Jos opiskelet oppisopimuksella, muista olla yhteydessä oppisopimustoimistoon.

Muutokset voivat vaikuttaa kuntoutusetuutesi maksamiseen. Voimme myös periä sinulta aiheettomasti maksettua kuntoutusetuutta takaisin.

Tuki yrittäjälle

Ammatillinen kuntoutus tarjoaa useita vaihtoehtoja yrittäjälle, kun työkyky on heikentynyt ja haittaa yrittäjänä toimimista. Kuntoutusohjelman aikana yrittäjälle maksetaan kuntoutusrahaa.

Ole yhteydessä omaan kuntoutusasiantuntijaasi, jos olet saanut ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen ja tarvitset apua työhönpaluusuunnitelman laatimiseen. Varma voi myös tarjota sinulle kuntoutuskumppanin valmennuspalvelua. Henkilökohtaisen valmentajan kanssa voit pohtia terveydentilallesi soveltuvia työtehtäviä.

Jos aloitat uuden yritystoiminnan Varman tuella pitää sinun ottaa uusi YEL-vakuutus heti yritystoiminnan alusta alkaen.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta.

Yrittäjän kuntoutusvaihtoehdot

Pitkän sairauspoissaolon jälkeen voimme tukea työhönpaluutasi omaan yritystoimintaasi yrittäjän työkokeilulla. Työkokeilun tavoitteena on paluu työhön kevennetysti. Päivittäinen työaika voi vaihdella neljän ja kahdeksan tunnin välillä ja työaikaa voidaan työkokeilun aikana pidentää asteittain.

Työkokeilu voi yleensä kestää kolmesta kuuteen kuukauteen. Yrittäjän työkokeilua voimme tukea myös siinä tilanteessa, jossa uusi yritystoiminta on vasta alkuvaiheessa.

Työhönvalmennusta voidaan käyttää uuden yritystoiminnan aloittamiseen tai nykyisen yritystoiminnan kehittämiseen. Valmennuksen sisältö ja kesto sovitaan yksilöllisesti ja se koostuu yleensä työssäoppimisesta ja lisäkoulutuksesta.

Elinkeinotukea voidaan myöntää yrityksen perustamiseen tai yritystoiminnan muuttamiseen. Tuen avulla voidaan korvata esimerkiksi työtä helpottavia apuvälineitä tai uusien työvälineiden hankkimista. Tuki perustuu tarveharkintaan, ja sen rinnalla on oltava myös muuta rahoitusta.

Jos et voi jatkaa yrittäjänä työskentelyä terveydellisistä syistä, uudelleenkoulutus voi tarjota sinulle uuden ammatin. Koulutusvaihtoehtoja voidaan selvittää kuntoutuskumppanimme tuella. Joissakin tilanteissa esimerkiksi yrittäjän oppisopimuskoulutus voi tarjota sinulle mahdollisuuden kehittää yritystoimintaasi terveydentilallesi sopivaksi.

Apua asiointiin

Asiointipalvelussamme voit mm. 

  • hakea ammatillista kuntoutusta
  • laatia ja lähettää kuntoutussuunnitelman
  • lähettää liitteitä
  • täyttää opiskeluilmoituksen opiskelun alettua ja lukukausien alussa elo-syyskuussa ja tammikuussa
  • tarkistaa ansiorajasi
  • lähettää viestin kuntoutusasiantuntijallesi.