Mitä on ammatillinen kuntoutus?

Haittaako sairaus työskentelyäsi? Oletko ollut pitkään tai toistuvasti sairauden vuoksi poissa työstäsi? Tai ehkä olet jo kuntoutustuella eli määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä, joka on päättymässä? Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea työelämässä jatkamista työkyvyllesi sopivassa työssä, kun työkykysi on heikentynyt sairauden vuoksi.

Ammatillinen kuntoutus työkyvyn tukena

Tuemme työssä jatkamista työkykysi heikennyttyä, jotta voisit jatkaa työelämässä vanhuuseläkeikään saakka. On tärkeää pohtia, mikä on juuri sinun tilanteeseesi sopivin ammatillisen kuntoutuksen suunnitelma.

Ammatillisen kuntoutuksen keinoja ovat työkokeilu, työhönvalmennus, uudelleenkoulutus ja yritystoiminnan tukeminen. Useimmiten kuntoutussuunnitelmaksi muodostuu työkokeilu omaan tai muuhun työhön. Tarvittaessa voimme tukea koulutusta tai yrittäjätoimintaa.

Kuntoutuksen ajalta maksamme sinulle kuntoutusrahaa. Kuntoutusrahaa maksetaan, kun ammatillisen kuntoutuksen suunnitelma on valmis ja tukemamme kuntoutusohjelma alkaa.

Ammatillisella kuntoutuksella tuemme työhönpaluuta. Lääkinnällinen hoito- ja kuntoutusvastuu ovat terveydenhuollolla ja Kelalla.

Työkyvyn ennuste

Työkyvyn ennuste kertoo, kuinka suuri riski työntekijällä on menettää työkyky seuraavan 10 vuoden sisällä. Ennusteella voi myös kokeilla, millä lailla työolojen tai elintapojen muutokset vaikuttaisivat tuleviin terveisiin työvuosiin.

Testaa työkykysi Työterveyslaitoksen sivuilla.

Suostumuslomake Varman ja Kelan väliseen tietojen vaihtoon, täytä vain pyydettäessä

Voit antaa suostumuksen Varman ja Kelan hallussa olevien tietojen vaihtoon kuntoutusasiasi selvittelyssä suostumuslomakkeen kautta, jos olet keskustellut asiasta Varman kuntoutusasiantuntijan kanssa. Pyydämme sinua täyttämään lomakkeen siis vain tarvittaessa. Lomaketta ei tarvitse täyttää ammatilliseen kuntoutukseen liittyen, jos emme sitä erikseen pyydä.

Apua asiointiin

Asiointipalvelussamme voit mm. 

  • hakea ammatillista kuntoutusta
  • laatia ja lähettää kuntoutussuunnitelman
  • lähettää liitteitä
  • täyttää opiskeluilmoituksen opiskelun alettua ja lukukausien alussa elo-syyskuussa ja tammikuussa
  • tarkistaa ansiorajasi
  • lähettää viestin kuntoutusasiantuntijallesi.