Identifiering av risker för arbetsoförmåga

Megatrender såsom digitalisering, arbetslivets omvälvningar och klimatförändringar – eller en pandemi – orsakar strukturomvandlingar och förändrar verksamhetsförutsättningarna för företag och organisationer. Samtidigt påverkar de arbetsförhållandena, arbetssätten, organiseringen och ledarskapet. Även utmaningarna och riskerna kring arbetsförmågan förändras. Det är viktigt att förstå hur riskerna för arbetsoförmåga förändras och hur de kan påverkas.

Vi hjälper dig att bygga en stabil grund

Vet du vilken typ av arbetsförmåga arbetet i din organisation kräver i framtiden?

Vilka är de största riskfaktorerna för dina arbetstagares arbetsförmåga just nu?

Hurdan skada kan riskerna för arbetsoförmåga orsaka för din verksamhet?

Utnyttja befintlig information

Varma får hela tiden in information om arbetshälsan hos arbetstagarna i våra kundföretag och vilka faktorer som bidragit till deras arbetsoförmåga. Vi analyserar denna information bl.a. med hjälp av robotik och bearbetar den så att våra kunder kan använda informationen för att förebygga risker för arbetsoförmåga i sin organisation. Vår forskningsavdelning producerar information om arbetshälsan för dig genom både egna undersökningar och samarbetsundersökningar.

Läs mer om Varmas forskningsverksamhet

Kartlägg riskerna för arbetsoförmåga i ditt företag

Vi har skapat ett nytt verktyg som hjälper dig att kartlägga riskerna för arbetsoförmåga i din organisation bättre än någonsin. Ju bättre och tidigare du förstår eventuella risker, desto lättare är det att utveckla verksamheten proaktivt och effektivt. Du kan använda Riskkartläggningen i Varma Onlinetjänst.

Logga in på Varma Onlinetjänst

Håll dig uppdaterad om arbetstagarnas situation

Som kund hos Varma får du tillgång till Känn arbetsförmågecyklerna-enkäterna som hjälper dig att regelbundet kartlägga faktorer som påverkar arbetstagarnas arbetsförmåga. Det finns enkäter för olika syften och situationer: Med enkäten Känsla kan du följa upp situationen till exempel månadsvis och om du vill ha mer detaljerad information kan du utföra enkäten Grepp exempelvis en gång om året. Du kan börja använda enkäterna i Varma Onlinetjänst.

Logga in på Varma Onlinetjänst

Säkerställ tillräckliga kunskaper

Alla arbetstagare bör ha tillräcklig information om faktorerna som påverkar deras egen arbetsförmåga, till exempel hur de säkerställer sin återhämtning eller känner igen varningssignaler på utbrändhet. Det är chefens uppgift och skyldighet att garantera hälsosamt och säkert arbete samt upptäcka riskfaktorer som hotar arbetsförmågan. Företagets HR-ansvariga har i allmänhet koll på ledningen av arbetsförmågan som helhet och ansvarar till exempel för ett smidigt samarbete med företagshälsovården. I Varma-Akademin finns många kurser och annat digitalt innehåll och verktyg för att utveckla kunskaperna. Alla arbetstagare hos Varmas kundföretag kan fritt använda Varma-Akademin. Varma-Akademins innehåll är för det mesta på finska.

Logga in på Varma-Akademin (på finska)

Över 500 av våra kundföretag har redan kartlagt risker för arbetsoförmåga i Varma Onlinetjänst

Har du? Ju bättre och tidigare du förstår eventuella risker för arbetsoförmåga, desto lättare är det att utveckla verksamheten proaktivt och effektivt.

Nedan finns resultat med risker för arbetsoförmåga som upptäcktes i kundorganisationerna.

Kartlägg riskerna för arbetsoförmåga i din egen organisation i Varma Onlinetjänst

Arbetsbelastningen inkluderar arbetsuppgifternas fysiska och kognitiva belastning samt belastningsfaktorer i samband med arbetets organisering och interaktion i arbetet.
Viktiga risker
  1. 1

    Arbetets fysiska belastning

    Fysisk arbetsbelastning kan leda till nedsatt arbets- eller funktionsförmåga. Identifiera olika belastningsfaktorer i arbetet (som arbetsställningar, rörelser och behov av fysisk styrka) samt de personer/enheter som utsätts för betydande belastning i arbetet. Du kan vid behov får hjälp av företagshälsovården för att identifiera och minska belastningen samt bedöma hälsorisker i arbetet och utnyttja dess expertis för att planera och inrikta åtgärder.
  2. 2

    Problem med att behärska arbetet

    Känslan av att behärska sitt arbete bidrar till att upprätthålla arbetsförmågan. Identifiera faktorer som gör arbetet svårhanterligt och ta fram fungerande tillvägagångssätt tillsammans med arbetstagarna. Exempel på sätt att göra arbetet mer hanterligt är utveckling av ledarskapsstrukturer, tydligare organisation av uppgifterna och gemensamma prioriteter, förbättrad arbetsfördelning, tydligare arbetsprocesser och kompetensutveckling.
  3. 3

    Belastande arbetstider

    Arbetstiderna påverkar arbetstagarnas hälsa, arbets- och funktionsförmåga. Lägg vikt vid en hälsosam skiftplanering och identifiera belastade individer. Reservera tillräckligt med tid för återhämtning mellan arbetspass. Möjlighet att påverka sina egna arbetstider har en positiv effekt på arbetsförmågan.
Strategisk ledning av arbetsförmågan bygger på förståelse för helhetsläget, målinriktat och systematiskt ledarskap, beslutsfattande samt personalens delaktighet.
Viktiga risker
  1. 1

    Lägesbild för arbetsförmåga och belastningsfaktorer

    En uppdaterad lägesbild över personalens arbetsförmåga och påverkande faktorer skapar en stabil grund för systematiskt främjande av arbetsförmågan. Lägesbilden hjälper er också att inrikta era stödåtgärder på de viktigaste riskfaktorerna och riskgrupperna. Säkerställ att ni har en gemensam uppfattning om vad arbetet inbegriper och vilka faktorer som orsakar belastning. En lägesbild kan upprättas genom bland annat diskussioner på arbetsplatsen, samarbete med företagshälsovården och personalenkäter.
  2. 2

    Kostnader för arbetsoförmåga

    En uppdaterad bild av kostnader och kostnadseffekter i samband med risker för arbetsoförmåga underlättar planeringen av stödåtgärder. En lägesbild hjälper er dessutom med att inrikta åtgärderna på de största riskerna. När stödåtgärderna inriktas på de allvarligaste riskerna kommer de sannolikt också att ge största möjliga effekt.
  3. 3

    Delaktighet bland personalen

    När personalen ges möjlighet att delta i utvecklingsarbetet fungerar lösningarna bättre och sannolikheten att de blir genomförda ökar. Möjligheten att påverka det egna arbetet är i sig ett sätt att stärka medarbetarnas arbetsförmåga. Fundera tillsammans på olika sätt att öka personalens delaktighet.
Verksamhetsmodellerna inkluderar företagets stödrutiner för och observation av arbetsförmågan samt relaterade åtgärder och samarbete med olika aktörer.
Viktiga risker
  1. 1

    Utnyttjande av företagshälsovårdens expertis

    Företagshälsovården är en central samarbetspartner i arbetsförmågerelaterade frågor. Dra nytta av företagshälsovårdens bransch- och yrkeskännedom samt iakttagelser, slutsatser och analyser för att hitta lösningar. Upprätthåll ett regelbundet, proaktivt och aktivt samarbete med företagshälsovården för att se till att HR, cheferna och andra nyckelpersoner får det stöd och den handledning de behöver i arbetsförmågefrågor.
  2. 2

    Internt samarbete för att stödja arbetsförmågan

    Internt samarbete inom organisationen spelar en stor roll för att främja arbetsförmågan. Säkerställ tydliga roller, uppgifter och ansvar för olika aktörer och kontrollera att de fungerar i praktiken. Se till att såväl cheferna, HR och andra nyckelpersoner som arbetstagarna tar ansvar för sina egna roller. Fundera tillsammans på hur förändringar i omvärlden påverkar stödbehoven och hur ni kan utveckla det interna samarbetet.
  3. 3

    Utvärdering av åtgärdernas effekter

    Det är viktigt att utvärdera sina åtgärder för att förebygga risker för arbetsoförmåga för att veta om man fokuserat på rätt saker. När man har identifierat riskerna kan man ställa upp förbättringsmål, välja åtgärder för att uppnå målet och fastställa indikatorer för att följa upp framstegen. Indikatorerna kan till exempel vara sjukfrånvaro, upplevd arbetsförmåga eller hur väl återgången till arbetet fungerat.
Data hämtade 28.10.2024

Hjälp med att uträtta ärenden

Sköt dina ärenden gällande arbetsförmågan på webben

I vår onlinetjänst kan du bl.a.

  • kartlägga riskerna för arbetsoförmåga i din organisation
  • granska data och analyser gällande arbetsförmåga
  • göra upp en plan för ledning av arbetsförmågan.