Prognosuppgifter om de indexändringar i pensionerna som görs vid årsskiftet 2024–2025

Enligt en prognos som Pensionsskyddscentralen publicerade i maj skulle arbetspensionsindexet för 2025 vara något lägre än lönekoefficienten. Arbetspensionsindexet höjer årligen pensionsbeloppet som betalas ut. Med lönekoefficienten höjs lönerna och arbetsinkomsterna under arbetskarriären till nivån vid tidpunkten för pensioneringen. Höjningarna som båda indexen medför skulle enligt prognosen vara mindre än i år. Nästa års index kommer att fastställas i oktober.

Pensionsskyddscentralen (PSC) offentliggjorde i maj en prognos över indexen för 2025. Lönekoefficienten prognostiseras vara något högre än arbetspensionsindexet till skillnad från år 2024. Lönekoefficienten skulle höja de inkomster som påverkar pensionen med 2,1 procent och arbetspensionsindexet skulle höja de pensioner som betalas med 1,6 procent jämfört med 2024. I år gav lönekoefficienten en höjning på 5,1 procent och arbetspensionsindexet en höjning på 5,7 procent.

När lönar det sig att gå i pension?

Om du funderar på att gå i pension vid årsskiftet skulle du enligt den nuvarande prognosen få en något högre pension om du går i pension den 1 januari 2025 jämfört med den 1 december 2024.

  • Om du går i pension den 1 december 2024 skulle arbetspensionsindexet höja beloppet av din pension som betalas från och med den 1 januari 2025 med 1,6 procent.
  • Om du går i pension den 1 januari 2025 justeras de inkomster som påverkar din pension vid beräkningen av pensionen med lönekoefficienten för år 2025. Höjningen blir 2,1 procent. Med arbetspensionsindexet höjs din pension för första gången först den 1 januari 2026 med arbetspensionsindexet för 2026.

De slutliga indexen för år 2025 får vi kännedom om på senhösten. Social- och hälsovårdsministeriet fastställer indexen före slutet av oktober.

Du kan göra en beräkning av pensionen enligt de nya indexen via Varma Onlinetjänst efter att indexen har fastställts i oktober–november.

De löpande pensionerna justeras med arbetspensionsindexet

I beräkningen av arbetspensionen används två index, lönekoefficienten och arbetspensionsindexet.

Lönekoefficienten används när pensionen beräknas när du går i pension. Lönerna och arbetsinkomsterna under arbetskarriären justeras enligt lönekoefficienten till den nivå som gäller det år pensionen börjar. I lönekoefficienten har förändringar i löntagarnas inkomstnivå en vikt på 80 procent och förändringar i konsumentpriserna har en vikt på 20 procent.

När du är pensionerad justeras ditt pensionsbelopp varje år i januari med arbetspensionsindexet. I arbetspensionsindexet utgör förändringar i konsumentpriserna 80 procent och förändringar i inkomstnivån 20 procent.
Arbetspensionsindexet höjer alla pensioner som betalas ut, ålderspensioner, partiella ålderspensioner, invalidpensioner, arbetslivspensioner, rehabiliteringspenningar och familjepensioner.

Procenthöjningarna är desamma för alla oberoende av inkomster och pensionens storlek, men eurobeloppet beror på inkomsternas och pensionens storlek.

Om du redan är pensionerad kan du beräkna en uppskattning av indexhöjningens belopp med kalkylatorn på varma.fi efter att indexen har fastställts.

Indexhöjningen görs automatiskt på den löpande pensionen och behöver inte sökas separat.

Läs mer på PSC:s nyhet

PSC:s konjunkturprognos

 

Nyheten uppdaterades 29.8.2024 med höjningsprocenter för arbetspensionsindexet och lönekoefficienten enligt PSC:s senaste konjunkturprognos från augusti.

Att tänka på när du överväger att gå i pension

  • Planera din pensionering enligt din livssituation.
  • Lönen är vanligen större än pensionen.
  • Varje månad tjänar du in 1,5 procent mer pension på din arbetsinkomst.
  • Uppskovsförhöjningen ger dig ytterligare 0,4 procent/månad till pensionen, om du inte går i pension vid den lägsta möjliga åldern.
  • När du ansöker om ålderspension måste anställningen upphöra innan pensionen börjar.
  • Beakta hur beskattningen och andra förmåner påverkar pensionen.

Läs mer om intjänandet av pension

Du kunde också vara intresserad av dessa