Den gynnsamma utvecklingen på den internationella aktiemarknaden har gett stabil avkastning för pensionsplacerarna sedan början av året. Inflationstaktens märkbara avmattning och räntesänkningarna har stärkt ränteplaceringarnas avkastningar. I slutet av sommaren var det mycket rörelse i aktievärderingarna.
Avkastningen på Varmas placeringar uppgick under januari–september till 7,7 (2,8*) procent, det vill säga 4,6 miljarder euro. Placeringarnas värde uppgick till 63,2 (59,1 vid årets början) miljarder euro.
– Det gångna året har varit gynnsamt för pensionsplacerarna. Stämningen har varit en helt annan än i den finska ekonomin överlag. Räntesänkningarna som började under sommaren kommer att underlätta hushållens situation, men tyvärr kan vi inte se samma lättnad ännu för industrins svåra situation, säger verkställande direktör Risto Murto.
Under det tredje kvartalet gav samtliga tillgångsslag positiv avkastning. Tack vare räntesänkningarna steg även ränteplaceringarnas avkastningar kraftigt.
Sedan början av året har aktieplaceringarna avkastat bäst, det vill säga 11,2 (4,1) procent. Avkastningen på ränteplaceringar under januari–september blev 4,7 (1,5) procent, 4,4 (6,7) på kapitalplaceringar, -2,1 (-2,6) procent på fastighetsplaceringar och 6,7 (5,0) procent för hedgefonder.
– Inflationen börjar vara nära målnivån, så centralbankernas oro har börjat gälla om den ekonomiska tillväxten håller i sig. USA driver den ekonomiska tillväxten, där man ännu inte har sett några omfattande tecken på att ekonomin skulle sakta ned. Arbetskraftsefterfrågan har saktat in men arbetslösheten har inte börjat öka, säger placeringsdirektör Markus Aho.
– De geopolitiska riskerna är mycket förhöjda men marknaden har blivit härdad och reagerar inte lika kraftigt på konflikter och anfall. Däremot har en rastlöshet funnits på marknaden vilket har lett till ökade räntefluktuationer, säger Aho.
Varmas solvensgrad var i slutet av september 133,6 (130,4 vid årets början) procent och solvenskapitalet var på en betryggande nivå – 1,7 gånger (1,6 vid årets början) högre än solvensgränsen.
Varma undersökte sina placeringsobjekts beredskap för att förhindra förlust av biologisk mångfald
Varma gjorde för andra gången en kartläggning av sina placeringsobjekts beredskap att ta hänsyn till biologisk mångfald i sin verksamhet. Enligt kartläggningen hade 39 procent av företagen ställt upp mål för att ta hänsyn till förlusten av biologisk mångfald, men endast 9 procent av företagen hade en konkret verksamhetsplan. I Varmas kartläggning deltog 318 företag från branscher med risk för förlust av biologisk mångfald.
ArPL-lönesumman bland Varmas kundföretag ökade med 2,6 procent under januari–september jämfört med året innan. Lönesummans tillväxt började öka igen under årets tredje kvartal efter ett dämpat andra kvartal.
Nästan fördubblat antal ansökningar om partiell ålderspension
Varma tog emot en stor mängd ansökningar om partiell ålderspension. Antalet ansökningar var nästan dubbelt så stort jämfört med samma period året innan. Cirka 4 600 sökande beviljades pension. I mitten av september hade det kommit lika många ansökningar som under hela förra året.
Nästa år kommer inte en enda åldersklass att nå den lägsta pensionsåldern för partiell ålderspension, eftersom åldersgränsen för de som är födda år 1964 är 62 år. Hittills har det varit möjligt att ansöka om partiell ålderspension vid 61 års ålder.
Antalet invalidpensionsansökningar som inkom till Varma ökade med 7,3 procent jämfört med året innan. Jämfört med tidigare år har ansökningarna på grund av psykisk ohälsa haft en betoning på ångestsyndrom, störningar med aktivitet och noggrannhet i vuxen ålder samt störningar inom autismspektrumet som sjukdomar som orsakar nedsatt arbetsförmåga.
En femtedel av de justerade FöPL-arbetsinkomsterna på rätt nivå
I år justerar Varma FöPL-arbetsinkomsten för företagare vars arbetsinkomst är mellan 15 000 och 25 000 euro. Cirka 7 000 företagares arbetsinkomst ska justeras. Arbetsinkomsten har varit på rätt nivå från början för 19 procent av dessa företagare. Hittills har de utförda justeringarna höjt arbetsinkomsterna med 3 879 euro i genomsnitt. En korrekt fastställd arbetsinkomst stärker utöver den intjänade pensionen även företagares sociala förmåner. Arbetspensionsbolag måste justera företagarens arbetsinkomst vart tredje år.
Under januari–september fick Varma totalt 170 (159) miljoner euro i ny premieinkomst. Detta inkluderade ArPL-premieinkomst i nettointäkter som överförts från andra arbetspensionsbolag och försäljning av pensionsförsäkringar till nya kunder.
Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma är en ansvarstagande och solvent pensionsplacerare. Bolaget sköter arbetspensionsskyddet för 981 000 personer inom den privata sektorn. År 2023 uppgick Varmas premieinkomst till 6,5 miljarder euro och pensioner utbetalades för 7,1 miljarder euro. Värdet på Varmas placeringar var 63,2 miljarder euro vid utgången av september 2024.
*Jämförelsetalen inom parentes avser läget 30.9.2023, om inget annat anges.
Mer information:
- Hanna Kaskela, direktör, samhällsansvar och kommunikation, tfn 040 584 5045 eller hanna.kaskela(at)varma.fi
- Marjut Tervola, kommunikationschef, tfn 045 673 0120 eller marjut.tervola(at)varma.fi