Förvaltning och organisation

Grunden för Varmas förvaltning utgörs av lagen om arbetspensionsbolag. Varma följer den finska koden för bolagsstyrning till den del denna är tillämplig på arbetspensionsbolagens verksamhet. Varmas centrala förvaltningsorgan är bolagsstämman, förvaltningsrådet, styrelsen och den verkställande direktören.

God förvaltningssed vid Varma

Varmas förvaltningsprinciper utgår från bolagets kärnfunktion, att trygga pensionerna. Det lagstadgade arbetspensionssystemet uppkom på sin tid genom en överenskommelse mellan statsmakten och arbetsmarknadsorganisationerna. Trepartsmodellen har alltjämt en viktig roll vid utvecklandet av systemet. Arbetsmarknadsorganisationerna deltar också i arbetspensionsbolagens förvaltning.

God förvaltningssed befäster transparensen i Varmas verksamhet och förvaltning, vilket i sin tur bidrar till att stärka det allmänna förtroendet för arbetspensionssystemet.

Grunden för Varmas förvaltning utgörs av lagen om arbetspensionsbolag. Varma följer den finska koden för bolagsstyrning till den del denna är tillämplig på arbetspensionsbolagens verksamhet.

Bolagsstyrningsrapport

Våra verksamhetsprinciper

Den finska koden för bolagsstyrning på Värdepappersmarknadsföreningens webbplats

Bolagsstämman

Varmas kunder består av försäkringstagarna och löntagarna i deras tjänst, dvs. de försäkrade. Varma är ett ömsesidigt bolag, vilket innebär att försäkringstagarna och de försäkrade har en på kundrelationen baserad rätt att delta i beslutsfattandet på bolagsstämman.

Bolagsstämmans centrala uppgift är att välja ledamöter till förvaltningsrådet och att fatta beslut om deras löner utgående från valutskottets förslag.

Bolagsordning

Kallelser till ordinarie bolagsstämma

Kallelse till ordinarie bolagstämma 15.3.2024

Kallelse till ordinarie bolagstämma 14.3.2023

Kallelse till ordinarie bolagsstämma 15.3.2022

Kallelse till ordinarie bolagsstämma 16.3.2021

Kallelse till ordinarie bolagsstämma 19.3.2020

Insiderövervakning

Varmas styrelse har fastställt insiderregler som iakttas inom bolaget. Syftet med insiderreglerna är att främja placeringsverksamhetens offentliga tillförlitlighet och de anställdas kunskap om insiderreglerna för att förhindra även oavsiktliga brott mot insiderreglerna. Insiderreglerna tillämpas på Varmas placeringsverksamhet och de anställdas egen värdepappershandel. Insiderreglerna förutsätter förhandskonsultering om affärer gällande börsaktier och värdepapper som berättigar till börsaktier i fråga om sådana anställda som anses höra till Varmas permanenta insiders på grund av att de på basis av sin ställning eller sitt arbete regelbundet får tillgång till insiderinformation.

Förhandskonsultering innebär att compliance officern ska ge tillstånd till en affär innan den genomförs. En förutsättning för att tillstånd beviljas är att det inom Varma inte finns någon insiderinformation om börsaktien i fråga, vilket compliance officern kontrollerar i Varmas interna register. För Varmas permanenta insiders gäller också ett förbud mot s.k. kort handel.

När en permanent insider efter förhandskonsultering har gjort en affär är han eller hon skyldig att till compliance officern lämna en anmälan om innehav, som redogör för antalet förvärvade eller överlåtna värdepapper, varpå dessa uppgifter införs i Varmas interna register.

Insiderregler

Uppgifterna i det offentliga insiderregistret via Euroclear Finlands länk 

Insiderregister

Registerprinciper


Varma upprätthåller en intern förteckning över bolagets närståendekrets som inkluderar medlemmarna i förvaltningsrådet och styrelsen, den huvudansvariga revisorn, verkställande direktören och de övriga direktörerna i ledningsgruppen samt deras makar eller sambor och personer under deras förmyndarskap.

Betydande affärer och andra transaktioner som Varma som bolag gör med en person som ingår i insiderregistret ska godkännas av styrelsen innan de kan genomföras.

Den närmaste kretsens affärstransaktioner