Varma har två typer av mål för sitt påverkansarbete. Å ena sidan strävar Varma efter att korrigera brister om ett placeringsobjekt har brutit mot nationella lagar eller internationella avtal. Vi förutsätter att våra placeringsobjekt förutom nationell lagstiftning iakttar internationella normer och avtal, till exempel hållbarhetsprinciperna i FN:s Global Compact. Principerna i Global Compact inkluderar FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och konvention mot korruption, Internationella Arbetsorganisationen ILO:s konventioner samt Rio-deklarationen om hållbar utveckling.
Å andra sidan strävar Varma även efter att främja hållbarhet och hållbarhetsrapportering bland sina placeringsobjekt. Vårt mål är att både direkt och indirekt främja FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Varmas fokusområden för påverkansarbetet kan delas upp i miljöfrågor, sociala frågor och god bolagsstyrning (ESG) samt separata fokusområden som fastställs från år till år. Fokusområdena läggs fram i en årlig påverkansplan.
När det gäller miljöfrågor styrs arbetet av klimatpolicyn för Varmas placeringar samt efterlevnad av internationella avtal och konventioner. Klimatavtalet från Paris och internationell miljölagstiftning är centrala i bevakningen av Varmas placeringsportfölj för att identifiera överträdelser. Förutom utsläppsminskningar enligt Parisavtalet är den biologiska mångfalden ett viktigt tema för påverkansarbetet. Varma övervakar överträdelser av miljönormer bland sina placeringsobjekt med hjälp av data från en extern serviceleverantör. Bevakningen inkluderar bland annat brister i fråga om utsläppsminskning och bedömning av miljökonsekvenser.
I enlighet med vår klimatpolicy bidrar vi till att minska utsläppen av växthusgaser såväl direkt som i samarbete med andra placerare. För placeringsobjekt som förutsätter noggrannare uppföljning tar vi fram en påverkansprocess för att påskynda utfasningen av kolkraft. Företagen som omfattas av uppföljningen ska stänga sina kolkraftverk senast 2030.
När det gäller sociala frågor är våra viktigaste fokusområden identifiering, beaktande, förebyggande och mildring av människorättsrelaterade risker och konsekvenser samt utveckling av arbetslivet. Vårt sociala påverkansarbete styrs av internationella avtal och särskilt respekt för de mänskliga rättigheterna. De internationella avtalen behandlar negativa risker ur placerarsynpunkt, till exempel barnarbete, begränsningar av föreningsfriheten och skadliga arbetsförhållanden. Andra väsentliga människorättsteman är arbetshälsa och säkerhet i arbetet, lön som går att leva på och cybersäkerhet.
God bolagsstyrning bygger på internationella riktlinjer och nationella koder för bolagsstyrning. Varma förutsätter god bolagsstyrning av företagen i sin portfölj.
Brott mot god bolagsstyrning är till exempel brott relaterade till penningtvätt eller korruption. Förutsättningarna för god bolagsstyrning beskrivs även i Varmas principer för ägarstyrning.