Principer för ansvarsfulla placeringar

Det är Varmas uppgift att placera pensionsmedlen lönsamt och tryggt. Ansvarsfullhet är en del av Varmas strategi och ansvarsfull affärsverksamhet innebär förutom att säkerställa solvensen även smidigt verkställande av pensionsskyddet och stöd av arbetsförmågan.

Ansvarsfull placeringsverksamhet beaktar de viktigaste faktorerna i anknytning till miljö (E), samhälle och sociala frågor (S) samt förvaltning (G) vid placeringsbeslut.

Ur investerarens perspektiv står det inte i strid med den förväntade avkastningen att beakta ansvarsfullhet. Varmas ambition med ansvarsfulla placeringar är att minska riskerna och identifiera placeringsobjekt som drar nytta av ansvarsfull verksamhet samt deras avkastningsmöjligheter. Varmas principer för ansvarsfulla placeringar omspänner samtliga tillgångsklasser och tillämpningen varierar beroende på tillgångsklass och placeringssätt.

Aktivt ägande och påverkan är en viktig del av en ansvarsfull placeringsverksamhet. Varmas principer för aktivt ägande och påverkan beskriver målsättningarna, fokusområdena, kanalerna och rapporteringen för vårt påverkansarbete.

Varma har undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla placeringar.

Principer för ansvarsfulla placeringar på PRI webplats

Integrering av ansvarsaspekterna i placeringsprocessen

Ansvarsfullhetsaspekterna påverkar våra placeringsbeslut vid sidan om ekonomiska faktorer. Ansvarsfull placeringsverksamhet i Varma styrs förutom av vår strategi, vårt företagsansvarsprogram och principerna för ansvarsfulla placeringar även av

  • miljöpolicyn för placeringar
  • principerna för ägarstyrning
  • principerna för aktivt ägande och påverkan
  • den årliga placeringsplanen
  • de årliga tillgångsklasspecifika målen för ansvarsfull placeringsverksamhet

I analysen av ansvarsfullhet fokuserar Varma på tillgångs-klassernas och branschernas viktigaste aspekter på ansvarsfullhet.

Ansvarsfull placeringsverksamhet på Varma

  • Vi beaktar ansvarsfullhet som en del av värderingen och hela placeringsprocessen
  • Vi strävar efter att bekämpa klimatförändringen och förlust av biologisk mångfald och vi analyserar miljörelaterade risker och möjligheter.
  • Vi påverkar placeringsobjektens verksamhet
  • Vi har definierat i vilka objekt Varma inte investerar (uteslutning) och hurdana företag som omfattas av den due-lidigende processen 

Miljörelaterade risker och möjligheter

Varma har publicerat en miljöpolicy  för placeringar. Varma har identifierat klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald som betydande risker i sin investeringsportfölj.

Åren 2024–2035 utvecklar vi vår placeringsportfölj ytterligare:

1. genom placeringar i företag som bidrar till ett skifte mot lägre utsläpp och erbjuder lösningar på klimatproblem

2. genom att utveckla samarbetet på finansmarknaden för att dämpa klimatförändringarna och främja anpassningen till dem

3. genom att satsa på analys av de ekonomiska riskerna som
klimatförändringarna medför i vår placeringsportfölj

4. genom en transparent rapportering av hur klimatförändringarna påverkar våra placeringar och hur våra placeringar påverkar klimatet.

Varma analyserar ekonomiska risker och möjligheter relaterade till miljön. Vi gör en systematisk bedömning av naturens mångfald som omfattar hela placeringsportföljen. Detta inkluderar måluppställning och rapportering. En aktiv uppföljning och uppdateringar enligt utvecklingen av åtgärder som bekämpar förlusten av biologisk mångfald är också väsentliga. Genom dessa åtgärder kan man främja skyddandet av naturens mångfald och minska relaterade ekonomiska risker och risker för affärsverksamheten.

Påverkan och aktivt ägarskap

I principerna för Varmas ägarstyrning berättar vi hur Varma agerar som en betydande aktieägare. Vi träffar regelbundet ledningen och styrelserna i de bolag som vi äger, i synnerhet i bolag där Varmas ägarandel är betydande. Dessutom deltar vi i bolagsstämmor och nomineringskommittéer, i vissa fall sitter en representant för Varma i bolagets styrelse.

Varma påverkar också ansvarsfullheten i sina placeringsobjekt tillsammans med andra investerare, bland annat genom olika samarbetsinitiativ och partnerskap. Å andra sidan strävar Varma även efter att främja hållbarhet och hållbarhetsrapportering bland sina placeringsobjekt. Vårt mål är att både direkt och indirekt främja FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Varma förutsätter att placeringsobjekten agerar i enlighet med internationella normer och avtal, av vilka de viktigaste är

  • FN:s Global Compact-initiativ
  • OECD:s riktlinjer för multinationella företag
  • ILO:s konventioner om arbetslivet

Vi följer upp hur dessa normer följs i en regelbunden portföljscreening.

Principerna för aktivt ägande och påverkan beskriver målen, fokusområdena, tillvägagångssätten och rapporteringen för Varmas påverkansarbete.

Uteslutningar och due diligence-process

På etiska grunder har Varma uteslutit följande företag från sina direkta placeringar

  • tobaksföretag
  • företag som tillverkar kontroversiella vapen som till exempel kärnvapen, truppminor, clusterbomber samt kemiska och biologiska vapen, om affärsandelens är inte betydande
  • För statsobligationer investerar Varma inte i länder som rankas i den lägsta fjärdedelen enligt FN:s index för hållbar utveckling. Investeringar kan göras i undantagsfall om det förväntas att landets ranking på hållbarhetsindexet förbättras avsevärt.

Varma har definierat de branscher som har ett större behov av due diligence-process. Den due diligence-processen gäller följande branscher:

  • Branscher med betydande exponering för klimatrisker, såsom olje- och gasindustrin, el- och värmeproduktion samt bil-, gruv-, betong-, byggmaterials-, skogs-, transport- och kemiindustrin
  • Företag där 5–10 % av omsättningen kommer från verksamhet som är baserad på sten- eller brunkol
  • branscher som på ett betydande sätt utsätts för naturrisker, såsom livsmedels-, läkemedels- och kosmetikaindustrin, tillverkare av förpackningsmaterial, beklädnads- och lyxindustrin samt företag som är verksamma inom avfallshantering.
  • Alkohol
  • Lagliga cannabispreparat
  • Vuxenunderhållning
  • Hasardspel
  • Försvarsindustriföretag där tillverkningen av kontroversiella vapen utgör mindre än 5 % av omsättningen

Skatter

Varmas skattestrategi och skatteprinciper fastställs i Varmas skattepolicy

Godkännande av Varmas principer för ansvarsfulla placeringar

Varmas styrelse godkänner principerna för ansvarsfulla placeringar.

Uppdaterad: 8/2024