Åren 2022–2035 utvecklar vi vår placeringsportfölj mot koldioxidneutralitet
Placerare måste förbereda sig på avsevärda förändringar på grund av klimatförändringarna. Utsläpp av växthusgaser från mänsklig verksamhet har redan förändrat klimatet och orsakat ekonomiska risker för placerare. Verksamhetsförutsättningarna håller på att förändras för många branscher och företag. I många branscher, exempelvis elproduktion samt bil- och gruvindustrin, har förändringen redan kommit i gång.
För att stoppa klimatförändringarna måste utsläppen minska avsevärt. Målet i klimatavtalet från Paris är att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Det förutsätter en övergång till en koldioxidsnål ekonomi och en kraftigt minskad användning av fossila bränslen.
Vi stöder åtgärder som dämpar och möjliggör anpassning till klimatförändringarna.
Varma har sedan 2016 förbundit sig att utveckla sina placeringar och placeringsprocesser i enlighet med Parisavtalet. Åren 2022–2035 utvecklar vi vår placeringsportfölj mot koldioxidneutralitet:
- genom placeringar i företag som bidrar till ett skifte mot lägre utsläpp och erbjuder lösningar på klimatproblem
- genom att utveckla samarbetet på finansmarknaden för att dämpa klimatförändringarna och främja anpassningen till dem
- genom att satsa på analys av de ekonomiska riskerna som klimatförändringarna medför i vår placeringsportfölj
- genom en transparent rapportering av hur klimatförändringarna påverkar våra placeringar och hur våra placeringar påverkar klimatet.
Vårt mål är att ha en koldioxidneutral placeringsportfölj senast 2035 förutsatt att placeringsmiljön tillåter det.
1. Vi investerar i lösningar för att bekämpa klimatförändringarna
Vi styr vår placeringsportfölj mot koldioxidneutralitet genom att välja placeringsobjekt som identifierat möjligheterna förknippade med kampen mot och anpassning till klimatförändringarna. Vi undviker placeringsobjekt med betydande exponering mot klimatrisker.
Klimatpolicyn utgör en integrerad del av vår placeringsprocess och våra placeringsbeslut. Andra verktyg för att begränsa ekonomiska risker orsakade av klimatförändringarna är bland annat exkludering samt aktivt ägande och påverkan. Att bygga upp en koldioxidneutral portfölj kräver betydande utsläppsminskningar inom samtliga tillgångsslag. Genom att placera på ett lönsamt och betryggande sätt minskar vi samtidigt koldioxidutsläppen för våra placeringar.
2. Vi samarbetar med andra placerare
Hållbarhet är ett strategiskt fokusområde för Varma och bekämpning av samt anpassning till klimatförändringarna är två av våra viktigaste hållbarhetsmål. Vi främjar samarbete på finansmarknaden för att dämpa klimatförändringarna och anpassa oss till förändringarna de medför samt deltar i den offentliga debatten om klimatförändringarnas effekter genom olika evenemang och samarbetsinitiativ. Vi medverkar i utvecklingen av affärs- och placeringsstrategier som minskar utsläppen av växthusgaser bland våra placeringsobjekt.
Särskilt när det gäller fondplaceringar är vårt mål att utveckla placerarsamarbetet för att bekämpa klimatförändringarna. Vårt mål är att själva och tillsammans med andra placerare påverka fondförvaltarnas sätt att ta hänsyn till klimataspekter i deras principer för ansvarsfulla placeringar. Vi uppmuntrar fonder att rapportera om ekonomiska risker och möjligheter i enlighet med TCFD:s rapporteringsramverk (Task Force on Climate-related Financial Disclosures), att ställa upp vetenskapsbaserade mål för utsläppsminskning (Science Based Targets) samt att utvärdera utsläppen för sina portföljer enligt rapporteringsstandarder från Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF), om information om utsläppen inte finns tillgängliga på annat sätt.
3. Identifiering och hantering av klimatrisker
Ur ett investerarperspektiv medför klimatförändringarna både fysiska risker och omställningsrisker som kan påverka placeringarnas värde. De fysiska riskerna delas upp i akuta och kroniska risker. Med dessa risker avses de utmaningar som klimatförändringarna innebär för företagen och samhället, exempelvis plötsliga skador orsakade av extrema väderförhållanden eller brist på naturresurser på lång sikt. Omställningsrisker handlar om att en omställning till en koldioxidsnål ekonomi kommer att innebära såväl regulatoriska som teknologiska förändringar samt förändringar i konsumentbeteende. Omställningsrisker inkluderar även krav på energisäkerhet och självförsörjning.
En rättvis övergång till en koldioxidsnål ekonomi kommer att kräva att samhället främjar omskolningsmöjligheter och sysselsättningsmöjligheter i både nya branscher och övergångsbranscher samt säkerställer tillgången till energi till ett rimligt pris.
Risker orsakade av klimatförändringar behandlas i Varmas risk- och solvensbedömningar samt i styrelsens och ledningens rapportering. Allokeringsgruppen inom Varmas placeringsfunktion går kvartalsvis igenom placeringsportföljens klimatförändringsrelaterade ekonomiska risker.
Vi har fastställt ett antal branscher som ur klimatperspektiv erbjuder de största möjligheterna för utsläppsminskningar men som samtidigt har en avsevärd exponering mot omställningsrisker orsakade av kampen mot klimatförändringarna.
Dessa branscher är:
- olje- och gasindustrin
- el- och värmeproduktion
- bilindustrin
- gruvindustrin
- byggmaterialindustrin
- transportindustrin
- skogsindustrin och
- den kemiska industrin.
Förutom dessa branscher analyserar Varma även omställningsrisker orsakade av klimatförändringarna för sina fastigheter för att identifiera de viktigaste politiska, teknologiska, marknadsmässiga och ryktesrelaterade riskerna samt bedöma deras omfattning.
Vid bedömning av fysiska risker fokuserar vi särskilt på klimatbelastningen för våra fastighets- och infrastrukturplaceringar och utvärderar till exempel fastigheternas väderbeständighet samt risker förknippade med kustöversvämningar och dagvatten. Bedömningen av fysiska risker innefattar samtidigt både större geografiska områden och mycket lokala klimatkonsekvenser.
Risker förknippade med fossila reserver ingår i bedömningen av klimatriskerna. Eftersom man vill begränsa den globala uppvärmningen kommer det inte att vara möjligt använda alla fossila reserver som finns i marken, och därför är värdet på dessa reserver föremål för risker.
4. Rapportering av klimatåtgärder
Vi förbereder oss på ekonomiska risker orsakade av klimatförändringarna genom att utveckla TCFD-rapporteringen (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) samt bedömningen av ekonomiska klimatrisker. Vi använder oss av framåtblickande data som temperaturscenarier i bedömningen och rapporteringen av placeringarnas klimatrisker.
En koldioxidneutral placeringsportfölj förutsätter robusta och kontinuerligt uppdaterade vetenskapliga data samt verktyg för utveckling av placeringsverksamheten. Vi använder oss av de senaste forskningsrönen och avancerade verktyg i vår bedömning av klimatförändringarnas konsekvenser.
Vi iakttar rekommendationer från Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) i rapporteringen av placeringarnas koldioxidutsläpp och siffrorna rapporteras årligen i vår årsredovisning och företagsansvarsrapport.