Rehabiliteringspenning

Under yrkesinriktad rehabilitering får du rehabiliteringspenning. Om du får rehabiliteringsstöd, består din rehabiliteringsförmån utöver rehabiliteringsstöd även av ett rehabiliteringstillägg.

Rehabiliteringspenningens belopp

Rehabiliteringspenningens belopp är 33 % större än vad din beräknade invalidpension skulle vara.

Om du får rehabiliteringsstöd (invalidpension på viss tid) och samtidigt deltar i yrkesinriktad rehabilitering får du utöver rehabiliteringsstödet ett rehabiliteringstillägg på 33 procent.

Med de ovannämnda rehabiliteringsförmånerna tjänar du även in ålderspension.

Du kan beräkna beloppet för din rehabiliteringspenning via vår onlinetjänst.

Utbetalning av rehabiliteringspenning

Vi betalar ut rehabiliteringspenningen eller rehabiliteringsförmånen på ditt konto när

  • vi har godkänt din rehabiliteringsplan
  • rehabiliteringsprogrammet enligt rehabiliteringsplanen, som har godkänts i Varma, har inletts (t.ex. arbetsprövning eller utbildning)
  • du har fått ett separat beslut om utbetalning av rehabiliteringspenning från Varma.

Rehabiliteringspenningen betalas i regel på månadens första bankdag. Den första utbetalningen av rehabiliteringspenningen kan även göras i mitten av månaden om rehabiliteringsprogrammet inte inleds i början av månaden eller om betalningen är retroaktiv.

Medan den yrkesinriktade rehabiliteringen planeras får du beroende på din situation till exempel lön, sjukdagpenning, arbetslöshetsförmån eller rehabiliteringsstöd. Kom ihåg att meddela FPA eller arbetslöshetskassan om att du får rehabiliteringsförmån för att undvika eventuellt återkrav.

Beskattning av rehabiliteringspenningen

Be om ett skattekort hos skattemyndigheten genast när du får beslutet om rehabiliteringsförmånen.

Beställ ett skattekort i skattemyndigheternas webbtjänst vero.fi/minskatt, per telefon på 029 497 000 eller på skattebyrån. Skattemyndigheten skickar skattekortet elektroniskt direkt till Varma. Skattekortet går inte att lämna in via vår onlinetjänst.

Be Skattemyndigheten att skicka ett nytt skattekort till oss i december om din rehabiliteringspenning fortsätter över årsskiftet.

Logga in på MinSkatt

Hurdant skattekort behöver jag?

Be om ett skattekort för sociala förmåner om du får rehabiliteringspenning eller rehabiliteringsunderstöd. Utan skattekort blir förskottsinnehållningen 20–50 procent beroende på förmånens storlek.

Be om ett skattekort för pension om du får rehabiliteringsstöd och rehabiliteringstillägg. Be i sådana fall skattemyndigheten att ange på skattekortet att det även gäller rehabiliteringstillägget för att undvika att 40 procent skatt uppbärs på rehabiliteringstillägget enligt skatteförvaltningens anvisningar.

Mer information om rehabiliteringspenning

Vissa arbetsgivare betalar ut lön under arbetsprövningen eller arbetsträningen. Då betalas rehabiliteringsförmånen till arbetsgivaren. Du får lön motsvarande heltidsarbete trots att du arbetar på deltid.

Även under läroavtalsperioden får du lön och arbetsgivaren ansöker om rehabiliteringspenning hos Varma.

Du kan arbeta vid sidan om rehabiliteringen så länge du inte överskrider din inkomstgräns. Som inkomst räknas löneinkomsterna hos arbetstagare som jobbar som bisyssla och hos deltidsföretagare beaktas den fastställda FöPL- eller LFöPL-arbetsinkomsten. Se till att arbetet inte stör ditt rehabiliteringsprogram. Var också noga med att dina inkomster inte överskrider den tillåtna gränsen.

Kontrollera din inkomstgräns genom att logga in i vår onlinetjänst.

  • Förvärvsinkomster vid sidan av rehabiliteringsprogrammet följs upp i Varma enligt rehabiliteringsklientens individuella inkomstgräns.
  • Varma ser dina månatliga inkomster i inkomstregistret, dit arbetsgivaren anmäler uppgifterna varje månad.
  • Om dina förvärvsinkomster hålls under inkomstgränsen får du full rehabiliteringspenning.
  • Om dina förvärvsinkomster regelbundet överskrider inkomstgränsen ska rehabiliteringspenningen ändras till partiell rehabiliteringspenning, vars storlek är hälften av den fulla rehabiliteringspenningen.
  • Om inkomstnivån stiger mycket är det bäst att kontakta Varma för att kontrollera inkomstgränsen.
  • Under perioden med rehabiliteringspenning kan förvärvsinkomsterna alltid uppgå till 976,59 euro i månaden (2024 års nivå) utan att inkomsterna påverkar rehabiliteringspenningen.

Rehabiliteringspenningen betalas utan avbrott under hela sommaren om studierna fortsätter följande termin.

  • Det är möjligt att ta fyra veckor semester. Den övriga tiden bör användas för att främja studierna eller utföra studierelaterad arbetspraktik.
  • Om arbetspraktiken på sommaren inte är obligatorisk praktik som läroinrättningen förutsätter ska arbetsplatsens kontaktuppgifter och praktikperioden meddelas till Varma. Då gör Varma ett arbetsträningsavtal för den oavlönade arbetspraktiken under sommaren och tecknar en olycksfallsförsäkring för perioden.
  • Studerande rehabiliteringsklienter behöver inte anmäla sina sommarplaner till Varma, med undantag för oavlönad arbetspraktik.
  • Se till så att din inkomstgräns inte överskrids under sommaren.

Rehabiliteringsunderstöd

Rehabiliteringsunderstöd enligt prövning kan beviljas för högst tre månader. Rehabiliteringsunderstöd kan bli aktuellt om du har fått ett förhandsbeslut om rehabilitering från oss och du inte har rätt till någon annan utkomst, som till exempel sjukdagpenning eller arbetslöshetsdagpenning. Rehabiliteringsunderstöd kan beviljas i väntan på och mellan rehabiliteringsprogram.

Du kan ansöka om ett understöd som motsvarar invalidpensionens storlek med en fritt formulerad ansökan.

Hjälp med att uträtta ärenden

Hjälp med att uträtta ärenden

Sköt dina rehabiliteringsärenden på webben

I vår onlinetjänst kan du bl.a.

  • ansöka om yrkesinriktad rehabilitering och skicka bilagor
  • göra och skicka in din rehabiliteringsplan
  • ansöka om reseersättningar under arbetsprövning och rehabilitering
  • kontrollera din inkomstgräns
  • skicka ett meddelande till din rehabiliteringsspecialist.