Under driftavbrottet är alla de onlinetjänster ur bruk. Driftavbrottet påverkar även behandlingen av pensions- och rehabiliteringsansökningar. Om möjligt är det bra att sköta pensionsärenden före driftavbrottet. Läs mer om driftavbrottet.

Rehabiliteringsalternativ

Grunden för att komma igång med rehabiliteringen är en välutarbetad rehabiliteringsplan, med vilken vi kan ge dig stöd att fortsätta i arbetslivet, i ett arbete som är lämpligt med avseende på din hälsa. I valet av rehabiliteringsalternativ beaktas din utbildnings- och arbetshistoria, ditt hälsotillstånd och dina egna intressen. Alternativen för yrkesinriktad rehabilitering är arbetsprövning, arbetsträning, utbildning och stöd för företagare eller blivande företagare.

Arbetsprövning

Med arbetsprövningens hjälp kan du återvända till ditt arbete med lättare krav eller pröva på arbetsuppgifter som passar din arbetsförmåga bättre. Arbetsprövningen kan genomföras hos den egna arbetsgivaren eller en ny arbetsgivare. Vid planeringen av arbetsprövningen är det viktigt att ta hänsyn till att arbetet stödjer arbetsförmågan på lång sikt.

Anställningsförhållandets giltighet eller en sjukledighet är inget hinder för att inleda arbetsprövning.

Genom arbetsprövning är det möjligt att

  • stödja anpassad återgång till det egna arbetet efter en lång sjukledighet
  • bedöma hur man klarar av sina arbetsuppgifter
  • anpassa arbetsuppgifterna så att de lämpar sig för hälsotillståndet
  • hjälpa arbetstagaren att hitta arbetsuppgifter som lämpar sig för dennes arbetsförmåga hos en ny arbetsgivare
  • testa hur lämpliga de nya arbetsuppgifterna är.

Mer information om arbetsprövning

Rehabiliteringsklienten och arbetsgivaren planerar arbetsprövningen tillsammans på arbetsplatsen. Om det är fråga om arbetsprövning i det egna arbetet är det viktigt att företagshälsovården deltar i den gemensamma planeringen.

Om arbetsprövningen görs i ett nytt arbete hos en ny arbetsgivare deltar förutom rehabiliteringsklienten och arbetsgivaren ofta även en karriärcoach från någon av våra rehabiliteringspartner i planeringen.'

Vid planeringen av arbetsprövningen är det viktigt att komma överens om

  • arbetsprövningens mål
  • arbetsuppgifter under arbetsprövningen
  • arbetstider och uppföljning
  • betald eller obetald arbetsprövning
  • ansvarspersonerna på arbetsplatsen och företagshälsovården.

Arbetsprövningen kan pågå i 1–6 månader. Vanligen börjar man med 2–3 månader och förlänger arbetsprövningen efter en mellanutvärdering om det är motiverat.

Det lägsta antalet timmar vid arbetsprövning är 20 timmar/vecka. Den dagliga arbetstiden kan variera mellan 4 och 8 timmar. Målet är att stegvis öka arbetstiden till heltid under arbetsprövningen.

Vi rekommenderar att eventuell semester tas ut efter arbetsprövningen. Diskutera med din rehabiliteringsspecialist innan arbetsprövningen inleds om semesterdagar måste tas ut under arbetsprövningen. Rehabiliteringsförmån betalas inte ut för semesterdagar.

Arbetsträning

Med arbetsträning kan du skaffa ny yrkeskompetens genom att lära dig i arbetet och träningen kan genomföras hos din nuvarande eller en ny arbetsgivare. Vid behov är det möjligt att lägga till skräddarsydd utbildning till arbetsträningen.

Före arbetsträningen genomgås ofta en arbetsprövning för att säkerställa att de planerade arbetsuppgifterna lämpar sig för hälsotillståndet.

Mer information om arbetsträning

Rehabiliteringsklienten och arbetsgivaren och/eller rehabiliteringspartnern utarbetar tillsammans ett arbetsträningsprogram där följande avtalas:

  • de arbetsuppgifter som eftersträvas genom arbetsträningen samt kompetenskraven
  • arbetsuppgifterna under arbetsträningen
  • arbetstiden och uppföljningen
  • huruvida arbetsträningen sker med eller utan lön samt ansvarspersoner på arbetsplatsen.

Arbetsträningens innehåll, längd och arbetstid planeras individuellt. Målet är att uppnå tillräcklig yrkeskompetens.

Arbetsprövning eller arbetsträning med eller utan lön?

Arbetsprövning och arbetsträning kan genomföras både med och utan lön. Diskutera och kom överens med arbetsgivaren innan arbetsprövningen eller arbetsträningen inleds.

Vid oavlönad arbetsprövning eller arbetsträning får du rehabiliteringspenning eller rehabiliteringsstöd och rehabiliteringstillägg. Varma tecknar en olycksfallsförsäkring för arbetsprövnings- eller arbetsträningsperioden.

Vid avlönad arbetsprövning eller arbetsträning betalar arbetsgivaren ut din lön och Varma betalar på arbetsgivarens ansökan ut rehabiliteringspenning till arbetsgivaren under arbetsprövningen eller arbetsträningen. Arbetsgivaren betalar ut lön för heltidsarbete till arbetstagaren även om rehabiliteringsklienten arbetar på deltid. Om rehabiliteringspenningen är större än den lön som arbetsgivaren betalar ut, betalas mellanskillnaden till rehabiliteringsklienten.

Hälsovård, arbetssäkerhet och sjukfrånvaro under arbetsprövningen och arbetsträningen

Arbetsgivaren, företagshälsovården och en eventuell rehabiliteringspartner följer upp att arbetsprövningen eller arbetsträningen fortskrider enligt plan. Rehabiliteringsklienten, arbetsgivaren eller företagshälsovårdens representant kan kontakta Varma om hälsoproblem eller andra utmaningar uppstår.

Rehabiliteringsklienter vars anställningsförhållande inte längre är i kraft under arbetsprövningen eller arbetsträningen och saknar tillgång till företagshälsovård ska vända sig till primärvården.

Under arbetsprövningen och arbetsträningen följs lagarna om arbetssäkerhet samt föreskrifter och anvisningar som grundar sig på dem, på samma sätt som vid ett normalt anställningsförhållande. Arbetsgivaren och arbetstagaren omfattas av samma rättigheter och skyldigheter som vid ett anställningsförhållande, men i arbetet beaktas arbetsprövningens eller arbetsträningens karaktär.

Rehabiliteringsklienten ska meddela sjukfrånvaro till arbetsgivaren enligt arbetsplatsens regler. Vid sjukfrånvaro på över en vecka ska ett intyg över sjukledigheten skickas till Varma.

Utbildning

Omskolning är ett alternativ om det inte är möjligt att hitta ett lämpligt arbete på basis av din utbildning och arbetserfarenhet. Ibland räcker det inte med arbetsprövning eller arbetsträning på lång sikt. Det planerade utbildningsprogrammet ska leda till ett yrke som lämpar sig för ditt hälsotillstånd. Man ansöker till utbildningarna via de allmänna ansökningsförfarandena.

Varma kan bevilja stöd för

  • kurser eller annan kortare kompletterande utbildning eller delexamen
  • yrkesinriktad grundexamen
  • yrkesexamen
  • specialyrkesexamen
  • yrkeshögskoleexamen.

Studier i öppna yrkeshögskolor eller ledstudier kan inte stödas med yrkesinriktad rehabilitering.

Studiesättet kan förutom heltidsstudier även vara flerformsstudier eller läroavtalsutbildning på arbetsplatsen.

Mer information om studier

Studieframgången följs upp terminsvis utgående ifrån studieregisterutdraget. Du ska studera på heltid och följa studieplanen. Yrkesinriktade studier räknas som heltidsstudier när omfattningen motsvarar minst 4,5 studiepoäng/studiemånad. Högskolestudier räknas som heltidsstudier när omfattningen motsvarar minst 5 studiepoäng/studiemånad.

Varmas rehabiliteringspartner hjälper till med uppföljningen av studierna.

Börja med att diskutera din studieplan, eventuella ändringsbehov till den och stödbehov med kontaktpersonen på din läroinrättning.

Kontakta Varma eller Varmas rehabiliteringspartner om

  • dina studier inte fortskrider enligt planerna,
  • du avbryter dina studier i mer än en vecka på grund av sjukdom eller annan orsak,
  • din studieplan ändras eller
  • du blir klar med studierna tidigare än väntat.

Kom ihåg att kontakta läroavtalsbyrån om du studerar med läroavtal. 

Förändringar kan påverka utbetalningen av din rehabiliteringsförmån. Vi kan återkräva rehabiliteringsförmåner som betalats ut utan grund.

Stöd för företagare

Yrkesinriktad rehabilitering erbjuder flera alternativ för företagare när arbetsförmågan försämrats och stör företagarverksamheten. Under rehabiliteringsprogrammet betalas rehabiliteringspenning ut till företagaren.

Kontakta din personliga rehabiliteringsspecialist om du har fått ett förhandsbeslut om yrkesinriktad rehabilitering och du behöver hjälp med att göra upp en plan för återgång till arbetet. Varma kan även erbjuda dig en rehabiliteringspartners coachingtjänst. Du kan fundera på hurdana arbetsuppgifter som passar ditt hälsotillstånd tillsammans med en personlig coach.

Om du inleder en ny företagsverksamhet med stöd från Varma måste du teckna en ny FöPL-försäkring genast när företagsverksamheten börjar.

Läs mer om FöPL-försäkringar.

Rehabiliteringsalternativ för företagare

Genom arbetsprövning för företagare kan vi stödja din återgång till företagsverksamheten efter en lång sjukledighet. Målet med arbetsprövningen är en mjuk återgång till arbetet.

Den dagliga arbetstiden kan variera mellan fyra och åtta timmar och arbetstiden kan förlängas gradvis under arbetsprövningen. Arbetsprövningen pågår i allmänhet från tre till sex månader.

Genom arbetsprövning för företagare kan vi också erbjuda stöd när företagsverksamheten är i inledningsfasen.

 

Arbetsträning kan tillämpas för att starta en ny eller utveckla en befintlig företagsverksamhet. Träningens innehåll och längd avtalas individuellt och består i regel av både inlärning på arbetsplatsen och fortbildning.

Näringsstöd kan beviljas för att grunda ett företag eller anpassa företagsverksamheten. Stödet kan till exempel användas på hjälpredskap som underlättar arbetet eller anskaffning av nya verktyg. Stödet bygger på behovsprövning och förutsätter att det finns annan finansiering samtidigt.

Om du inte kan fortsätta arbeta som företagare på grund av ditt hälsotillstånd kan du få ett nytt yrke genom omskolning. Vår rehabiliteringspartner kan hjälpa dig med att utreda olika rehabiliteringsalternativ. I vissa situationer kan du till exempel genom läroavtalsutbildning för företagare få en möjlighet att anpassa din företagsverksamhet för ditt hälsotillstånd.

Hjälp med att uträtta ärenden

Hjälp med att uträtta ärenden

Sköt dina rehabiliteringsärenden på webben

I vår onlinetjänst kan du bl.a.

  • ansöka om yrkesinriktad rehabilitering och skicka bilagor
  • göra och skicka in din rehabiliteringsplan
  • ansöka om reseersättningar under arbetsprövning och rehabilitering
  • kontrollera din inkomstgräns
  • skicka ett meddelande till din rehabiliteringsspecialist.