Vad är yrkesinriktad rehabilitering?

Har du en sjukdom som stör ditt arbete? Har du varit borta från jobbet långvarigt eller upprepade gånger på grund av sjukdom? Kanske du redan har fått rehabiliteringsstöd, dvs. invalidpension på viss tid, som snart upphör? Målet med yrkesinriktad rehabilitering är att stöda dig att fortsätta i arbetslivet med ett arbete som passar din arbetsförmåga, när den är nedsatt på grund av en sjukdom.

Yrkesinriktad rehabilitering som stöd för arbetsförmågan

Vi stöder dig att fortsätta arbeta när din arbetsförmåga försämras så att du kan stanna kvar i arbetslivet tills du når din pensionsålder. Det är viktigt att fundera på den lämpligaste planen för yrkesinriktad rehabilitering just i din situation.

De tillgängliga metoderna för yrkesinriktad rehabilitering är arbetsprövning, arbetsträning, omskolning och stöd för företagande. Vanligtvis utgörs rehabiliteringsplanen av arbetsprövning i eget eller ett nytt arbete. Vid behov kan vi stöda utbildning eller företagarverksamhet.

Under rehabiliteringen betalar vi ut en rehabiliteringspenning till dig. Betalningen av rehabiliteringspenningen börjar när planen för yrkesinriktad rehabilitering är färdig och rehabiliteringsprogrammet som vi stöder inleds.

Med yrkesinriktad rehabilitering stöder vi en återgång till arbetet. Hälsovården och FPA ansvarar för den medicinska behandlingen och rehabiliteringen.

Prognos för arbetsförmåga

Prognosen för arbetsförmåga berättar hur stor risk en arbetstagare löper för att förlora arbetsförmågan inom de följande 10 åren. Med prognosen är det också möjligt att prova hur ändringar i arbetsförhållandena och levnadssätten skulle påverka antalet friska år i arbetslivet framöver.

Testa din arbetsförmåga på Arbetshälsoinstitutets webbplats.

Hjälp med att uträtta ärenden

Hjälp med att uträtta ärenden

Sköt dina rehabiliteringsärenden på webben

I vår onlinetjänst kan du bl.a.

  • ansöka om yrkesinriktad rehabilitering och skicka bilagor
  • göra och skicka in din rehabiliteringsplan
  • ansöka om reseersättningar under arbetsprövning och rehabilitering
  • kontrollera din inkomstgräns
  • skicka ett meddelande till din rehabiliteringsspecialist.