Omasta työkyvystä huolehtiminen täytyy aina laittaa ykkössijalle. Silloin pystyt antamaan parhaan panoksesi myös tiimille. Ota siis haltuun sujuvan ja työkykyä tukevan esihenkilötyön perusasiat ja anna itsellesi aikaa perehtyä.
1. Näytä ja kerro olevasi kiinnostunut
Ala heti luoda avointa ja luottamuksellista suhdetta uuteen tiimiisi. Tuo esille, että olet kiinnostunut tiimiläisistä, heidän osaamisestaan ja tarpeistaan. Varmista myös, että kiinnostuksesi jatkuu koko esihenkilö–alaissuhteen ajan. Kuulumisten kysyminen ja kuormituksen ja voimavarojen sopivan suhteen varmistaminen ovat osa sujuvaa arjen esihenkilötyötä.
2. Myönnä, ettet tiedä etkä osaa kaikkea
Inhimillisyys on voimavara, joka kannattaa hyödyntää. Tiimi huomaa kyllä, jos et ole tietoinen käsillä olevasta aiheesta, ja se kannattaa myöntää. Koko tiimille voi parhaimmillaan syntyä avoin keskustelukulttuuri, kun luodaan turvallinen alusta myöntää virheet ja epätietoisuus. Me kaikki kuitenkin teemme virheitä, unohdamme asioita emmekä ole jokaisen aiheen syväosaajia. Edes sinun ei tarvitse olla!
3. Pyydä aktiivisesti palautetta
Et voi tietää, oletko löytänyt oikean tavan johtaa tiimiä, ellet saa siitä palautetta. Kahdenvälisissä keskusteluissa on hyvä luoda tilaa palautteen annolle, puolin ja toisin. Kun olette tottuneet vaihtamaan avoimesti ajatuksia aiheesta kuin aiheesta, olet luonut hyvän pohjan sille, että tiimiläiset rohkenevat myös tarvittaessa kertoa sinulle varhaisessa vaiheessa työkykyhaasteista. Sinullakin on matalampi kynnys nostaa näitä aiheita keskusteluun, kun avoin keskusteluyhteys on jo olemassa.
4. Pysähdy välillä pohtimaan, mihin olet päässyt
Kehitys esihenkilötyössä tulee usein huomaamatta. Siksi on hyvä välillä pohtia, mitä olet jo saavuttanut. Pysähdy onnistumisen hetkiin. Hyödynnä kahden välisten keskusteluiden palautteita ja mahdollisten henkilöstökyselyiden tuloksia. Älä säikähdä rakentavaa palautetta, vaan ota siitä opiksesi ja ole armollinen itsellesi. Muista myös, että tiimiläiset odottavat sinulta erilaisia asioita ja on luonnollista, ettet tiedä odotuksista, ennen kuin olette keskustelleet niistä.
Kun olet päässyt hyvään alkuun uudessa työssäsi ja perusasiat oman ja tiimin työkyvyn tukemisessa sujuvat, voit viedä osaamistasi uudelle tasolle tutustumalla alan työkyvyttömyysriskeihin ja peilata niitä oman organisaation riskeihin. Näin kasvatat mahdollisuuksiasi ennakoida onnistuneesti tiimisi työkykyriskejä. Tukea aiheeseen saat varmasti oman työantajan henkilöstöjohtamisen osaajilta ja tutustuthan myös Varma Akatemian sisältöihin. Iloa uuden roolin haltuunottoon!
Jos aihe kiinnostaa ja haluat oppia vielä tehokkaammin tukemaan alaistesi työkykyä, tule mukaan 6.10. järjestettävään webinaariimme Esihenkilö - miten tuet alaistesi työkykyä?
Ulla Mäkinen
Ulla Mäkinen toimii työkykyjohtamisen kehityspäällikkönä Varmassa. Ulla työskentelee suurten ja keskisuurten asiakasyritysten parissa pääasiassa Pohjanmaan alueella. Työssään Ulla auttaa organisaatioita tunnistamaan ja ehkäisemään työkyvyttömyysriskejä. Asiakaslähtöisyys kuvastaa Ullan työskentelytapaa, joka perustuu henkilöstöjohtamisen laaja-alaiseen tuntemukseen. Ulla innostuu muuttuvan työelämän kehittämisestä työkyvyn tukemisen näkökulmasta ja erityisesti yhdessä oivaltamisesta johdon, HR:n ja esihenkilöiden kanssa.