Oletko työskennellyt eläkkeellä? – 5 vinkkiä miten ja milloin voit hakea siitä kertynyttä eläkettä

Oletko sinä yksi niistä 130 000 työeläkkeensaajasta, jotka työskentelevät eläkkeellä ollessaan? Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan vuonna 2021 noin 130 000 alle 68-vuotiasta työeläkkeensaajaa työskenteli eläkkeellä ja työskentely on yleistynyt vuosi vuodelta. Suurin osa töissä käyvistä eläkeläisistä oli vanhuuseläkkeen tai osittaisen vanhuuseläkkeen saajia, mutta myös työkyvyttömyyseläkkeellä olevista reilu 40 000 työskenteli eläkkeellä ollessaan. Tiesithän, että myös eläkkeellä työskentely kerryttää lisää eläkettä, jota pitää hakea? Tässä blogissa annamme käytännön neuvoja, miten toimia, kun eläkkeellä tehdystä työstä kertynyt eläke on aika hakea maksuun. Vastaamme myös asiakkaitamme eniten askarruttavaan kysymykseen – Miten eläkkeen rinnalla kertynyttä eläkettä haetaan?

1. Oletko työskennellyt eläkkeellä ollessasi ja onko sinulle kertynyt siitä uutta eläkettä?

Eläkkeellä saa työskennellä eläkelajista riippumatta. Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä rajoituksia ei ole lainkaan, mutta osittaisella ja täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä olevan täytyy ottaa huomioon ansioraja, jota ei saa ylittää.

Jos olet työskennellyt, kun olet ollut eläkkeellä, sinulle on voinut kertyä uutta eläkettä. Työskentelyn lisäksi uutta eläkettä on myös saattanut kerryttää työsuhteen päättymisen ja eläkkeen alkamisen jälkeen maksettu tulospalkkio, jota ei ole otettu mukaan alkuperäisen eläkkeen laskennassa. Jos olet työskennellyt sen jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän eläkeikäsi, työskentely ei kerrytä eläkettä. Tällöin palkastasi ei myöskään pidätetä TyEL-maksuja.

Esimerkki tulospalkkiosta
Antti Ammattilainen lopetti työskentelyn 31.1.2021 ja jäi vanhuuseläkkeelle 1.2.2021. Hänelle maksettiin 15.3.2021 tulospalkkio, joka kerryttää lisää eläkettä. Maaliskuussa maksettua tulospalkkiota ei otettu mukaan 1.2.2021 alkaneen vanhuuseläkkeen laskentaan, vaan eläkkeen laskentaan otettiin Antin ansiot 31.1.2021 saakka. Antti ei ole työskennellyt eläkkeellä. Hän täyttää 68 vuotta 13.3.2023, joten Antti voi hakea tulospalkkiosta kertyneen eläkkeen 1.4.2023 alkaen.

2. Mitä eläkettä saat nyt ja mistä alkaen uutta eläkettä voi hakea? Milloin työsuhteesi on alkanut?

Se, oletko vanhuuseläkkeellä, osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä vai työkyvyttömyyseläkkeellä, vaikuttaa siihen, mistä alkaen voit hakea kertyneet eläkkeet maksuun.

Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, selvitä ensin, milloin työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Vanhuuseläkkeen alkamisikä riippuu siitä, milloin työkyvyttömyyseläke on myönnetty. Voit hakea työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla kertyneen eläkkeen siinä vaiheessa, kun työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Esimerkki työkyvyttömyyseläkkeestä
Elsi Eläkeläinen on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle 1.6.2015, kun hän oli 60-vuotias. Työkyvyttömyyseläke on muuttunut automaattisesti vanhuuseläkkeeksi 1.5.2018, koska Elsi täytti 63 vuotta 30.4.2018. Hän työskenteli eläkkeellä ollessaan kausiapulaisena kesäkahvilassa vuosina 2019 ja 2022. Elsi täyttää 68 vuotta eli ylimmän vanhuuseläkeikänsä 4.4.2023. Hän voi hakea kahvilassa työskentelystään kertyneen eläkkeen 1.5.2023 alkaen. Huomaathan, että ikä, jolloin työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi ei ole kaikille sama, vaan riippuu siitä, milloin työkyvyttömyyseläke on myönnetty.

Jos olet työskennellyt osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä (ove), myönnetään ovella kertynyt eläke sinulle samalla, kun haet vanhuuseläkettä. Myös tällöin työsuhteesi tulee päättyä, jotta sinulla on oikeus vanhuuseläkkeeseen. Jos sinulla on useita rinnakkaisia työsuhteita, päätyösi on päätyttävä.

Esimerkki osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä
Outi Osa-Aikainen on jäänyt osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle (ove) 1.3.2021. Hän työskentelee osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä ja päättää jäädä vanhuuseläkkeelle 1.3.2023 alkaen. Outille myönnetään vanhuuseläkkeen alkaessa myös osittaisella vanhuuseläkkeellä työskentelystä kertynyt eläke.

Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeellä, voit hakea tästä kertyneen eläkkeen aikaisintaan sen jälkeen, kun olet täyttänyt oman ylimmän eläkeikäsi. Jos työsuhteesi on alkanut ennen vanhuuseläkkeen alkamista, kertynyt eläke voidaan myöntää, kun työsuhde päättyy. Voit tarkistaa oman ylimmän eläkeikäsi laskurillamme.

Esimerkki vanhuuseläkkeestä
Vilma Vanhuuseläkeläinen jäi vanhuuseläkkeelle 1.8.2017, kun hän täytti 63 vuotta. Vilma tekee silloin tällöin työvuoroja vielä vanhassa työssään ja havahtui helmikuussa 2023 siihen, ettei palkasta enää pidätetä TyEL-maksuja. Vilma lukee varma.fi:stä, että vakuuttamisvelvollisuus on päättynyt hänen täyttäessään 68 vuotta ja eläkkeen rinnalla kertyneet eläkkeet täytyy hakea täyttämällä uusi vanhuuseläkehakemus. Vilma täytti 68 vuotta 30.7.2022 ja täyttää vanhuuseläkehakemuksen 25.2.2023. Eläke voidaan myöntää Vilmalle 3 kuukautta takautuvasti, joten Vilma hakee eläkettä 1.11.2022 alkaen. Iän perusteella hän olisi voinut hakea eläkettä 1.8.2022 alkaen, mutta vanhuuseläke voidaan myöntää vain 3 kuukautta takautuvasti.

Eläke voidaan myöntää 3 kuukautta takautuvasti, jos muut edellytykset täyttyvät (ikä ja työsuhteen päättyminen). Voit tarkistaa omat eläkeikäsi laskuristamme.

3. Pitääkö työsuhteen päättyä ennen kuin voit hakea eläkettä?

Se, pitääkö työsuhteen päättyä, kun haet eläkettä eläkkeen rinnalla tehdystä työstä, riippuu iästäsi. Jos olet työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeesi aikana ja eläkkeesi on muuttumassa tai muuttunut vanhuuseläkkeeksi etkä ole vielä ylimmässä eläkeiässäsi, työsuhteen täytyy päättyä ennen kuin voit hakea siitä eläkettä. Samoin, jos työsuhteesi on alkanut ennen vanhuuseläkkeen alkamista etkä ole vielä täyttänyt ylintä vanhuuseläkeikääsi, työsuhteen on päätyttävä ennen kuin sinulle voidaan myöntää eläke.

Esimerkki työkyvyttömyyseläkkeestä
Tiina Työskentelijä on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle 1.2.2020. Tiina jatkaa osa-aikaista työtään työkyvyttömyyseläkkeen aikana. Tiinan työkyvyttömyyseläke muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi 1.6.2022, ja hän jatkaa vielä osa-aikaisia töitään. Tiina päättää lopettaa osa-aikaisen työnsä 31.1.2023. Koska Tiinan työsuhde on alkanut ennen kuin työkyvyttömyyseläke muuttui vanhuuseläkkeeksi, Tiina voi hakea siitä kertyneen eläkkeen, kun työsuhde on päättynyt eli aikaisintaan 1.2.2023 alkaen, vaikka hän ei olekaan vielä täyttänyt ylintä vanhuuseläkeikäänsä.

Jos sen sijaan olet työskennellyt vanhuuseläkkeellä ja olet täyttänyt ylimmän eläkeikäsi, työsuhteesi ei tarvitse päättyä ennen kuin haet siitä kertyneen eläkkeen maksuun.

Esimerkki vanhuuseläkkeestä
Heini Hyväkuntoinen on jäänyt vanhuuseläkkeelle 65-vuotiaana. Hän on palannut töihin eläkkeellä ollessaan. Heini täyttää 68 vuotta 2.3.2023, mutta hän haluaa jatkaa vielä työskentelyä. Heini voi hakea eläkkeen rinnalla työskentelystä kertyneen eläkkeen 1.4.2023 alkaen, koska hän on täyttänyt oman ylimmän eläkeikänsä eikä työsuhteen päättyminen ole silloin edellytyksenä eläkkeen saamiseksi.

4. Miten eläkettä haetaan?

  • Kun haluat hakea eläkkeen rinnalla työskentelystä kertynyttä eläkettä, kirjaudu Varma Asiointiin pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
  • Siirry Eläkehakemukset-sivulle ja valitse vanhuuseläkehakemus. Asiointipalvelu ohjaa sinua täyttämään tarvittavat tiedot, jotka on merkitty *-merkillä. Voit ennen täyttämistä selailla sähköistä hakemusta ja tarkistaa, mitä tietoja tarvitset.
  • Valitse hakemukselle eläkkeen alkamisajaksi sen kuukauden ensimmäinen päivä, josta alkaen haet eläkettä, joka on kertynyt eläkkeen rinnalla työskentelystä. Sähköinen vanhuuseläkehakemus hyväksyy aikaisimman mahdollisen eläkkeen alkamisajan 3 kuukautta takautuvasti. Hae eläkettä noin 2 viikkoa ennen haluttua eläkkeen alkamisaikaa.
  • Jos ilmoitat hakemuksella uuden tilinumeron, maksamme jatkossa koko eläkkeesi uudelle tilille.
  • Kun valitset sähköisen asioinnin, saat eläkepäätöksesi suoraan Varma Asiointiin.

5. Mitä eläkepäätöksen jälkeen?

Jos eläkkeesi määrä nousee yli 40 euroa, muista tarkistuttaa veroprosenttisi OmaVerossa. Jos työskentelet oman ylimmän eläkeikäsi jälkeen, palkastasi ei enää pidätetä työeläkemaksuja eikä työskentely siten kerrytä enää lisää eläkettä. Jos kuitenkin aloitat uuden työsuhteen ennen omaa ylintä eläkeikääsi, muista hakea myös siitä kertynyt eläke.

Jos eläkkeellä työskentely kiinnostaa, nappaa tästä blogista 5 vinkkiä mitä eläkkeellä työskennellessä on hyvä muistaa.

Lisätietoa eläkkeellä työskentelystä löydät myös Työnteko eläkkeellä -sivulta.

Blogi
Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle
eläketurva 02.03.2022

Noora Mikander

Sisällöntuottaja

Noora Mikander työskentelee sisällöntuottajana eläkepalveluissa. Noora on työskennellyt työeläkealalla ja eläkkeensaajien asioiden parissa yli 10 vuoden ajan.

"Palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja itseasiointiin. Haluan neuvoa ja kannustaa eläkkeensaajiamme sähköisten palveluidemme käytössä. Haastavinta ja samalla myös palkitsevinta työssäni on yrittää löytää keinoja kertoa välillä monimutkaisista eläkeasioista ymmärrettävästi. Julkiseen keskusteluun nousevat eläkeläisten asiat näkyvät nopeasti työpöydälläni, ja se tekee työstäni mielenkiintoista ja vaihtelevaa."

Voisit olla kiinnostunut myös näistä