Järjestimme maaliskuussa 2023 Mitä kuuluu eläkkeensaaja -verkkotilaisuuden, jossa kävimme läpi eläkkeensaajillemme tärkeitä asioita. Kertasimme muun muassa eläkkeen verotusta, opastimme verkkopalveluidemme käytössä ja kerroimme eläkkeellä työskentelystä. Verkkotilaisuuden osallistujat olivat kiinnostuneita kuulemaan myös siitä, mitä pitäisi ottaa huomioon, jos muuttaa eläkkeellä ulkomaille asumaan, ja asiantuntijamme kävi läpi tätäkin tärkeää aihetta. Tästä blogista saat viisi vastausta kysymyksiin, joita ulkomaille muuttoa suunnittelevat eläkkeensaajamme useimmiten kysyvät.
1. Pitääkö ulkomaille muuttamisesta ilmoittaa?
Eläkeasioiden sujuvan hoitamisen varmistamiseksi on erittäin tärkeää, että Varmalla on käytössä ajantasaiset yhteystietosi. Jos muutat Suomessa tai muutat Suomesta ulkomaille, tee muuttoilmoitus Digi- ja väestövirastolle (DVV). Varma saa tiedon osoitteenmuutoksista, myös ulkomaille muutosta, DVV:stä automaattisesti.
Jos muutat ulkomailla asuessasi uuteen osoitteeseen, muista ilmoittaa uusi osoitteesi Varmaan, jotta voimme olla sinuun tarvittaessa yhteydessä. Jos sinulla on käytössäsi suomalaiset pankkitunnukset, voit kirjautua Varma Asiointiin ja muuttaa osoitetietosi Omat tiedot -sivulla. Jos sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit ilmoittaa osoitteenmuutoksesta myös postitse lähetettävällä kirjeellä tai suojatulla sähköpostilla (turvaposti).
2. Maksetaanko eläkettä ulkomaille?
Työeläkkeet maksetaan Varmasta myös ulkomaille. Työeläkettä voidaan maksaa kaikkiin maihin, mutta tällä hetkellä emme maksa eläkkeitä Venäjälle.
Eläke maksetaan aina eläkkeensaajan tilille. Emme siis voi maksaa eläkkeitä mobiilimaksulla, sekillä tai käteisellä. Eläkkeen maksamista varten tarvitsemme pankkitilisi swift-muodossa sekä bic-koodin. Voit selvittää nämä tiedot pankistasi. Jos haluat vaihtaa tiliä, jolle eläkkeesi maksetaan, ilmoita siitä ajoissa Varmaan. Pankit saattavat periä kuluja eläkkeestä, kun se siirtyy useiden välittäjäpankkien kautta ulkomaiseen pankkiin.
Kaikki eläkkeet maksetaan aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä (pankkipäivä). Jos eläke maksetaan ulkomaiselle tilille, eläke saattaa näkyä tilillä myöhemmin. Jos sinulla on tili ulkomaisessa pankissa, eläke maksetaan kohdemaan valuutassa. Jos haluat, että eläkkeesi maksetaan euroina, ilmoita siitä Varmaan esimerkiksi lähettämällä viesti Varma Asioinnissa Viestit ja asiakirjat -sivulla.
Jos saat Varmasta työkyvyttömyyseläkettä, muista, että ansaintarajat koskevat myös ulkomailla asuvia eläkkeensaajiamme.
Jos muutat ulkomaille ja saat etuuksia myös Kelasta, ota huomioon, että Kelan etuuksia ei välttämättä makseta ulkomaille yhtä joustavasti kuin työeläkkeitä. Jos saat kansaneläkettä tai muita eläkkeensaajan tukia, voit varmistaa niihin liittyvät rajoitukset Kelan verkkosivuilta.
3. Maksanko vanhuuseläkkeestä verot Suomeen vai asuinmaahani?
Saamme eläkkeensaajiltamme usein kysymyksiä verotukseen liittyen. Yleensä ohjaamme asiakkaat Verohallinnon juttusille, koska sieltä asiakkaat saavat tarkimmat ohjeet juuri omaan tilanteeseensa.
Ulkomaille muutto ei yleensä vaikuta eläkkeen verotukseen eli eläkettä verotetaan edelleen Suomesta, ja eläkkeen veroprosentti on sama kuin Suomessa asuvilla. Kun muutat ulkomaille, ilmoita meille ulkomaille muuttopäivä, koska se voi vaikuttaa eläkkeen verotukseen. Ulkomailla asuva, toisen maan kansalainen, on aina rajoitetusti verovelvollinen. Lue lisää eläkkeen verottamisesta vero.fi:stä.
4. Miksi asumisilmoituksen palauttaminen on niin tärkeää?
Vuodenvaihteessa lähetämme kaikille eläkkeensaajillemme kirjeen. Ulkomailla asuvat eläkkeensaajamme saavat samalla täytettäväkseen asumisilmoituksen, jos emme saa tarvittavia tietoja ulkomaisesta eläkelaitoksesta.
Asumisilmoituksella vahvistat elossa olosi ja siten myös oikeutesi eläkkeen maksuun jatkossakin. Asumisilmoitus on palautettava, vaikka tiedoissasi ei olisi tapahtunut muutoksia. Jos asumisilmoitusta ei palauta, eläkkeen maksaminen keskeytetään. Vuosittain huhtikuussa sadat ulkomailla asuvat eläkkeensaajamme jäävätkin ilman eläkettä, koska emme ole saaneet heiltä vastausta asumisilmoitukseen. Jos eläkkeesi keskeytyy sen vuoksi, ettemme ole saaneet asumisilmoitustasi, ole mahdollisimman pian yhteydessä asiakaspalveluumme Varma Asioinnin kautta.
Postinkulku saattaa olla hidasta ulkomailta Suomeen. Tämä onkin hyvä ottaa huomioon kaikissa postitse välitettävissä tiedoissa – suosi siis verkkopalveluitamme, jos se on mahdollista. Yhteystietojen ajan tasalla pitäminen on erittäin tärkeää, jotta asumisilmoitus tulee oikeaan osoitteen eikä eläkkeeseesi tule katkoksia.
5. Kun ulkomailla asuva eläkkeensaaja menehtyy
Emme saa ulkomailta tietoa eläkkeensaajamme kuolemasta, koska muiden maiden viranomaiset eivät automaattisesti lähetä tietoa Suomen viranomaisille. Sen vuoksi on tärkeää, että eläkkeensaajan omaiset tai läheiset ilmoittavat kuolemasta mahdollisimman pian, jotta vältytään eläkkeen takaisinperinnältä. Jos eläkkeensaajan kuolema selviää vasta siinä vaiheessa, kun asumisilmoitusta ei palauteta määräaikaan mennessä, eläkkeen maksaminen päätetään ja liikaa maksetut eläkkeen peritään takaisin.
Asiointipalvelumme Varma Asiointi palvelee sinua myös ulkomailla, jos käytössäsi on suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
Työeläkekortissa on tiedot myös ruotsiksi ja englanniksi – voit käyttää työeläkekorttia siis myös ulkomailla todistaaksesi oikeutesi eläkeläisalennuksiin. Sähköisen työeläkekortin saat tallennettua mobiililaitteeseesi Varma Asioinnissa. Lue lisää työeläkekortista.
Jos haluat vielä kartuttaa matkakassaa ja työskennellä Suomessa vanhuuseläkkeellä, nappaa vinkit eläkkeellä työskentelyyn tästä blogista.
Noora Mikander
Noora Mikander työskentelee sisällöntuottajana eläkepalveluissa. Noora on työskennellyt työeläkealalla ja eläkkeensaajien asioiden parissa yli 10 vuoden ajan.
"Palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja itseasiointiin. Haluan neuvoa ja kannustaa eläkkeensaajiamme sähköisten palveluidemme käytössä. Haastavinta ja samalla myös palkitsevinta työssäni on yrittää löytää keinoja kertoa välillä monimutkaisista eläkeasioista ymmärrettävästi. Julkiseen keskusteluun nousevat eläkeläisten asiat näkyvät nopeasti työpöydälläni, ja se tekee työstäni mielenkiintoista ja vaihtelevaa."