Työeläkeindeksi korotti jälleen tämän vuoden alussa kaikkia maksussa olevia eläkkeitä. Korotus oli viimevuotiseen tapaan poikkeuksellisen suuri, noin 5,7 prosenttia. Tästä saamme kiittää parin viime vuoden ajan jatkunutta hintojen nousua, jonka vaikutus eläkkeisiin on ollut tuntuva.
Eläkekeskustelussa jää usein vähemmälle huomiolle toinen eläkejärjestelmän käytössä oleva indeksi, palkkakerroin. Se ei herätä yhtä suuria intohimoja, sillä palkkakertoimen tuoma korotus on vasta tulevaisuuden tuloa, ei vielä riihikuivaa rahaa. Palkkakerrointa käytetään silloin, kun työeläkkeen määrää lasketaan. Palkkakertoimella korotettu kertyneen eläkkeen määrä löytyy helposti omalta työeläkeotteelta.
Palkkakerroin korotti odotettavissa olevia eläkkeitä vuoden alussa 5,1 prosenttia
Palkkakerroin oli työeläkeindeksin tapaan tänä vuonna poikkeuksellisen suuri, noin 5,1 prosenttia, eli lähes työeläkeindeksin suuruinen. Näin myös me työssäkäyvät saimme kertyneeseen eläkkeeseemme mojovan korotuksen vuoden alussa. Vain kerran aikaisemmin, vuonna 2009, palkkakerroin on ollut tätä vuotta suurempi. Silloin korotus oli peräti 6 prosenttia.
Palkkakertoimen avulla kaikki työuran aikaiset ansiot korotetaan eläkkeelle jäämisvuoden, eläkkeen laskentahetken tasoon. Palkkakertoimella varmistetaan, että kertynyt eläke säilyttää arvonsa suhteessa ansioiden kehitykseen. Palkkakertoimessa palkansaajien ansiotason muutoksen osuus vaikuttaa 80 prosenttia ja hintojen 20 prosenttia. Kerroin on sitä suurempi, mitä enemmän palkat ovat nousseet edellisenä vuonna.
Työeläkeotteelta näet oman eläkekertymäsi
Oman työeläkeotteen ja kertyneet eläke-eurot vuoden 2024 tasossa voi tarkistaa sähköisesti milloin tahansa oman työeläkeyhtiön verkkosivuilta. Varman asiakkaat löytävät oman työeläkeotteensa kirjautumalla henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla Varma Asiointi -palveluun. Kohdasta työeläkeote löydät sinulle tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän. Kun avaat arviolaskelman (pdf), näet vuosikohtaisesti sinulle kertyneen eläkkeen määrän korotettuna vuoden 2024 tasoon.
Jos et ole Varman asiakas, oman eläkeyhtiön saa selville helposti kirjautumalla omilla pankkitunnuksilla Työeläke.fi-sivustolle.
Tarkista työeläkeote vuosittain
Oma työeläkeote kannattaa tarkistaa vuosittain, ihan kuten omat verotiedotkin. Aina näin vuoden alussa näet tuoreimman palkkakertoimen mukaisen korotuksen eläkkeesi määrässä.
Kun tarkastelet omaa työeläkeotettasi, näet vuosittain eriteltynä työsuhteesi vuosiansiot alkuperäisessä ansiovuoden tasossa. Yrittäjillä näkyy vastaavasti vakuutettu työtulo ansiovuoden tasossa. Jokaisen vuoden kohdalla näkyvä eläkekertymä on laskettu palkkakertoimella korotetun vuosiansion pohjalta. Näin kertyneen eläkkeen määrä automaattisesti vuosittain nousee.
Esimerkki: Vuoden 2019 ansio näkyy otteella alkuperäisessä vuoden 2019 tasossa. Kun tarkastelet ko. vuoden eläkekertymää, vuodelta 2019 kertynyt eläke on korotettu palkkakertoimella vuoden 2024 tasoon.
Kun tarkistat otteesi säännöllisesti, voit olla varma, että aikanaan eläkkeelle jäädessäsi tiedot ovat oikein ja saat eläkkeesi viipymättä ja oikein maksuun. Kun tarkistamasi tiedot ovat kunnossa eikä korjattavaa ole, sinun ei tarvitse tehdä muuta.
Mitä ovat työeläkejärjestelmän indeksit?
Eläkejärjestelmässä käytetyt indeksit vahvistetaan kullekin vuodelle Tilastokeskuksen laskemien kuluttajahinta- ja ansiotasoindeksien muutosten pohjalta. Työeläkeindeksissä hintatason muutoksen osuus on 80 prosenttia ja palkansaajien ansiotason muutoksen osuus 20 prosenttia. Palkkakertoimessa suhde on toisinpäin, hintatason osuus on 20 prosenttia ja ansiotason 80 prosenttia.
Sosiaali- ja terveysministeriö antaa asetuksella työeläkeindeksin ja palkkakertoimen pisteluvut vuosittain lokakuun loppuun mennessä eli kaksi kuukautta ennen vuodenvaihteessa tehtävää eläkkeiden tarkistusta.
Elina Juth
Elina Juth toimii työeläkeasioiden kouluttajana ja sisällöntuottajana. Elinalla on pitkä kokemus työeläkealalta. ”Eläkeasiat voivat tuntua välillä monimutkaisilta. Haluan osaltani lisätä ihmisten ymmärrystä työeläkejärjestelmästä ja viestiä asioista ymmärrettävästi ja selkeästi.”
Asiakaslähtöisyys, asiakaskohtaamiset, yhdessä oivaltaminen sekä työelämän ja yrityskulttuurin kehittäminen inspiroivat Elinaa työssä. Vapaalla Elinan aika kuluu perheen sekä puutarha- ja ulkoiluharrastusten parissa.