Miten valmistautua eläkeaikaan?

Eläkkeelle jääminen on yksi isoimmista elämänmuutoksista, joten on ymmärrettävää, että siihen liittyy monenlaisia tunteita. Siinä missä yksi odottaa jo malttamattomana eläkepäivien alkamista, toinen saattaa kipuilla ikäkriisissä ja pohtia mielessään, nytkö se eläkeaika jo koitti. Yleensä kyseessä on kuitenkin iloinen ja ainutkertainen tapahtuma, johon halutaan valmistautua huolella.

Valmistautumiseen liittyy olennaisena osana seuraajasuunnittelu ja avoin keskustelu työpaikalla. Siksi onkin hyvä muistaa, että eläkeasiat ovat luonteva osa työpaikalla käytäviä keskusteluita siinä missä muut työvuoteen kuuluvat kehitys- tai vuosikeskustelutkin. Omat eläkesuunnitelmat voi hyvin ottaa puheeksi myös vapaamuotoisempien kahvipöytäkeskustelujen äärellä, työkavereiden kanssa ajatuksia vaihtaen.

Arjen uudet kuviot

Monelle meistä omasta työyhteisöstä on tullut vuosien mittaan tärkeä osa arkea, osalle jopa kuin toinen perhe. On luonnollista potea luopumisen tuskaa, kun eläkkeelle jääminen laittaa rutiinit ja lähipiirin uusiksi. Haasteena saattaa olla päivien aikatauluttaminen uudelleen, kun työ ei enää rytmitä päivää.

Toisaalta tuleviin eläkepäiviin voi löytyä luontevasti uutta sisältöä harrastuksista, vapaaehtoistyöstä tai lastenlasten kanssa puuhaamisesta. Ja toki eläkepäivien mukanaan tuomasta vapaudesta on lupa myös ihan vain nauttia ja ottaa päivä kerrallaan, sen kummemmin suunnittelematta. Omannäköinen eläkeaika riippuu kunkin omasta elämäntilanteesta.

Entäpä jos sittenkin jatkaisin töissä?

Kun oma eläkeikä on täynnä, jokaisella on vapaus valita, mihin eläkkeelle jäämisensä ajoittaa. Alin eläkeikä kertoo ensimmäisen mahdollisen eläkkeelle siirtymisen ajankohdan, mutta töissä voi halutessaan jatkaa vielä sen jälkeenkin. Eläkkeen määrä on sitä suurempi, mitä pidempään työssä jatkat ja mitä myöhemmin eläkkeelle siirryt. Työssä jatkaminen alimman eläkeiän jälkeen kasvattaa eläkettäsi myös lykkäyskorotuksen muodossa.

Voit jatkaa töissä myös osittaisen vanhuuseläkkeen turvin – joko kokoaikaisena tai kevennetysti lyhyemmällä työajalla. Vaihtoehtona on myös tehdä töitä vanhuuseläkkeen rinnalla. Ansiorajoja ei kummassakaan ole, joten voit itse päättää miten paljon haluat työskennellä.

Työssä jatkamalla kasvatat eläkepottiasi aina ylimpään eläkeikään saakka. Jos työskentelet vanhuuseläkkeellä ollessasi, voit hakea tästä kertyneen uuden eläkkeen aikaisintaan ylimmässä eläkeiässä. Muista silloin täyttää uusi vanhuuseläkehakemus.

Kartoita tulevaa polkuasi

Jos oma eläkeaikasi lähestyy, suosittelen lämpimästi tutustumaan Eläkkeelle valmistautuminen -sivuumme, jonne olemme koonneet mielenkiintoisia vertaistarinoita uuden elämänvaiheen edessä. Tulethan myös kuulolle syyskuiseen vanhuuseläkettä käsittelevään webinaariimme, jossa annamme käytännön vinkkejä vanhuuseläkkeelle siirtymiseen.

Oman eläkkeen määrää ja ajoitusta kannattaa puolestaan kartoittaa jo ennakkoon Asiointipalvelussamme, jossa saat tiedon tulevan eläkkeesi tasosta. Jos jokin asia jäi vielä mietityttämään tai kaipaat tukea eläkepohdinnoillesi, asiantuntijamme ovat apunasi myös kesällä. Tavoitat meidät numerosta 010 192 100 (arkisin klo 9–15).

Blogi
Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun on juuri saanut vanhuuseläkepäätöksen? Viisi vastausta tuoreelle vanhuuseläkeläiselle
eläketurva 05.09.2022

Minna Kaartinen

Palvelupäällikkö

Minna Kaartinen työskentelee palvelupäällikkönä Varman eläkepalveluissa.  Asiakaslähtöisyys ja yksilöllinen palvelu ovat hänen sydäntään lähellä. "Virkakieli ja lain koukerot taipuvat huonosti tavallisen ihmisen suuhun. Mutkikkailtakin tuntuvista asioista on voitava kertoa selkeästi ja ymmärrettävästi, ihmiseltä ihmiselle."

Voisit olla kiinnostunut myös näistä