OVE – miksi kaikki haluavat sen nyt?

Osittaisen vanhuuseläkkeen (OVE) suosio on tänä vuonna jatkunut kiivaana. Varman tilastojen mukaan OVEn hakemusmäärä on elokuussa ylittämässä jo koko viime vuonna Varmasta haettujen OVE-eläkkeiden määrän. Monilla tuntuu olevan nyt kova kiire hakea eläke maksuun.

Mikä tässä eläkemuodossa niin kovasti kiinnostaa?

Varman yhteiskuntasuhdepäällikkö Sampo Varjonen pohtii OVE – viimeinen laatuaan? -blogissaan median uutisointia OVEn mahdollisesta poistumisesta yhdeksi OVEn suosion syyksi. Lisäksi muiden varhaiseläkereittien poistuminen viime vuosien ja vuosikymmenten aikana on tehnyt OVEsta ainoan niin sanotun varhaiseläkkeen. Asiakkaiden kanssa keskustellessa edellä mainitut pohdinnat ja syyt nousevat usein esille, mutta myös ajatukset oman eliniän pituudesta, taloudelliset näkökulmat ja ylipäätään eläkemuodon tunnettuuden kasvu. ”Kaveri kertoi, että kannattaa ottaa”, on usein asiakkaiden suusta kuultu lausahdus.

Uutena syynä kiirehtiä OVElle tuntuu olevan uutisointi OVEn ikärajan noususta. Uutiset ”suosittuun rahaetuuteen tulevasta ikävästä muutoksesta” saattavat herättää hämmennystä. Osittaista vanhuuseläkettä voi tällä hetkellä ottaa 61 vuotta täyttänyt, mutta ikäraja nousee 62 vuoteen 1964 syntyneillä. Tämä ikärajamuutos kirjattiin lakiin jo vuoden 2017 eläkeuudistuksessa, ja muutos konkretisoituu ensi vuonna. On hyvä muistaa, että vuonna 1963 ja sitä aikaisemmin syntyneillä säilyy edelleen 61 vuoden alaikäraja. OVEn ottamisella ei ole myös mitään yläikärajaa, vaan sen voi ottaa vaikka vasta alimmassa eläkeiässä.

Juurisyitä eläkkeen ottamisen taustalla on monia, kuten myös viime vuonna Varman OVEn saajille tekemän kyselyn perusteella saimme selville. Varman uutinen Lisätulot, työkyvyn haasteet ja epävarmuus tulevaisuudesta saavat hakemaan osittaista vanhuuseläkettä valottaa kyselyn tuloksia tarkemmin ja artikkeli Tuhat tarinaa osittaisesta vanhuuseläkkeestä pureutuu erilaisten elämäntilanteiden kirjon kautta OVEn ottamisen taustalla oleviin syihin.

Mistä osittaisessa vanhuuseläkkeessä on kyse?

Kerrataan vielä, millainen eläkevaihtoehto osittainen vanhuuseläke oikein on. Mitkä ovat eläkkeen hakemisen edellytykset ja mitä ennen päätöstä eläkkeen hakemisesta kannattaa ottaa huomioon?

25 tai 50 prosenttia eläkkeestä maksuun jo ennen alinta vanhuuseläkeikää

Omasta kertyneestä eläkkeestä voi ottaa maksuun osittaisena vanhuuseläkkeenä 25 tai 50 prosenttia ennen varsinaista vanhuuseläkeikää. OVEn määrä lasketaan eläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun mennessä kertyneestä eläkkeestä. Jos eläkkeen ottaisi maksuun esimerkiksi 1.12., eläkkeen pohjana käytettäisiin edellisen vuoden loppuun mennessä kertynyttä eläkettä. Jos ottaa ensin 25 prosenttia, halutessaan voi hakea myöhemmin toisen 25 prosentin osuuden.

Osittaista vanhuuseläkettä ei voi hakea, jos saa jo jotakin omaan työskentelyyn perustuvaa eläkettä, esimerkiksi työkyvyttömyyseläkettä.

OVEn ikäraja nousee 62 vuoteen vuonna 1964 syntyneillä

Tällä hetkellä OVEn voi ottaa maksuun aikaisintaan 61-vuotiaana. Vuonna 1964 syntyneillä ikäraja nousee 62 vuoteen. Tätä nuoremmilla on mahdollisuus ottaa osittainen vanhuuseläke aikaisintaan kolme vuotta ennen omaa alinta vanhuuseläkeikää.

Eläkkeen voi hakea aikaisintaan ikärajan täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, eikä sitä myönnetä takautuvasti.

Osittaiseen vanhuuseläkkeeseen tuleva varhennusvähennys pienentää tulevaa vanhuuseläkettä

Jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa ennen alinta vanhuuseläkeikää, nostettua eläkkeen osaa vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla ikä alittaa alimman vanhuuseläkeiän. Varhennusvähennys on pysyvä ja vaikuttaa siten pienentävästi myös tulevaan vanhuuseläkkeeseen.

Jos osittainen vanhuuseläke alkaa alimmassa vanhuuseläkeiässä tai sen jälkeen, eläkkeeseen ei tule varhennusvähennystä. Vanhuuseläkeiän voi selvittää helposti Varman eläkelaskurilla.

Osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voi työskennellä joustavasti

Osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla työskentely on joustavaa, eikä työlle ole mitään rajoituksia. OVEn rinnalla voi tehdä kokoaikatyötä, osa-aikatyötä, keikkatyötä tai olla tekemättä työtä ollenkaan. Jos työaikaan ei halua muutoksia, eläkkeestä ei tarvitse kertoa työnantajalle. Jos toiveena on vähentää työaikaa, pitää siitä sopia työnantajan kanssa.

Yrittäjällä tulee olla YEL-vakuutus, jos työpanos osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla ylittää vakuuttamisvelvollisuuden alarajan.

Työskentely tai työttömyys ei vaikuta maksettavaan osittaiseen vanhuuseläkkeeseen, eikä osittainen vanhuuseläke vaikuta työttömyyspäivärahaan. Myöskään pääomatuloilla tai henkilökohtaisella lisäeläkevakuutuksella ei ole vaikutusta osittaiseen vanhuuseläkkeeseen.

Työskentely osittaisen vanhuuseläkkeen aikana kerryttää lisää eläkettä

Työskentelystä osittaisen vanhuuseläkkeen aikana kertyy normaalisti lisää eläkettä. Eläkkeen aikana kertyvään eläkkeeseen sekä säästöosuuteen (nostamattomaan eläkeosuuteen) saa myös lykkäyskorotuksen (0,4 prosenttia/kk), jos työssä jatkaa yli alimman eläkeiän.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen OVEn hakemista?

Osittainen vanhuuseläke on pysyvä eläke

Osittainen vanhuuseläke on pysyvä eläke ja maksussa vanhuuseläkkeen alkamiseen saakka. Osittaista vanhuuseläkettä ei voi perua sen jälkeen, kun päätöksen antamisesta on kulunut 3 kuukautta. Eläkkeen perumisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti, esimerkiksi vapaamuotoisella viestillä Varman asiointipalvelussa. Jos eläkkeen peruu, perimme aiheettomasti maksetut eläkkeet takaisin.

Selvitä osittaisen vanhuuseläkkeen määrä ja sen vaikutus tulevaan vanhuuseläkkeeseen

Ennen päätöstä osittaisen vanhuuseläkkeen ottamisesta suosittelemme tekemään eläkearvion eläkkeen määrästä. Sen voi tehdä helposti Varman asiointipalvelussa Eläkearviot-sivulla. Samalla saa arvion siitä, miten OVE vaikuttaa tulevaan vanhuuseläkkeeseen.

Ota selvää verotuksen vaikutuksesta kokonaistuloon ennen eläkkeen hakemista

Osittainen vanhuuseläke on verotettavaa tuloa kuten muutkin ansiot. Verotuksen vaikutus eläkkeeseen ja palkkaan kannattaa tarkistaa ennen eläkkeen hakemista. Voit hyödyntää eläkearviosta saatua eläkkeen määrää eläketulon arvioinnissa. Jos työstä saatavat ansiot vähenevät osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirryttäessä, kevenee usein myös veroprosentti. Vastaavasti verotus kiristyy, jos osittainen vanhuuseläke on maksussa ja aiempi palkkataso säilyy.

Arvioi verotuksen vaikutus vero.fi:n veroprosenttilaskurilla

Hae eläkettä täyttämällä eläkehakemus Varma Asioinnissa

Kun olet selvittänyt eläkkeen saamisen edellytykset ja tehnyt eläkearvion, täytä eläkehakemus Varman asiointipalvelussa noin kaksi viikkoa ennen toivottua eläkkeen alkamista. Päätöksen saatuasi ole vielä yhteydessä verottajaan.

Maksussa oleva osittainen vanhuuseläke korottuu vuosittain tammikuun alussa työeläkeindeksillä.

Kirjaudu Varma Asiointiin ja tee eläkearvio tai täytä eläkehakemus

Elina Juth

Palvelupäällikkö

Elina Juth toimii työeläkeasioiden kouluttajana ja sisällöntuottajana. Elinalla on pitkä kokemus työeläkealalta. ”Eläkeasiat voivat tuntua välillä monimutkaisilta. Haluan osaltani lisätä ihmisten ymmärrystä työeläkejärjestelmästä ja viestiä asioista ymmärrettävästi ja selkeästi.”

Asiakaslähtöisyys, asiakaskohtaamiset, yhdessä oivaltaminen sekä työelämän ja yrityskulttuurin kehittäminen inspiroivat Elinaa työssä. Vapaalla Elinan aika kuluu perheen sekä puutarha- ja ulkoiluharrastusten parissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä