Vastauksia vanhuuseläkettä suunnittelevalle

Järjestimme hiljattain vanhuuseläkeaiheisen webinaarin, jossa annoimme ohjeita eläkeaikaan valmistautumiseen ja vastauksia nimenomaan vanhuuseläkettä suunnittelevan mielessä yleisimmin pyöriviin kysymyksiin. Tilaisuus houkuttelikin linjoille ennätysmäärän kuulijoita, yli 1 600 aiheesta kiinnostunutta. Ei ihme, että eläkeasiat puhuttavat – onhan eläkeiän lähestyminen otollinen ajankohta pysähtyä tarkastelemaan omaa elämää ja tulevaisuuden suuntaa.

Webinaarin osallistujilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä aiheesta jo ennakkoon. Asiantuntijamme vastasivat kysymyksiin myös tilaisuuden aikana chatissa. Suuren osallistujamäärän vuoksi emme kuitenkaan ehtineet huomioida niistä kaikkia, joten kokosimme alle vielä muutamia yleisimmin esiin nousseita kysymyksiä vastauksineen.

Mitä eroa on Kelan vanhuuseläkkeellä ja työeläkkeellä?

Työeläke on yleisnimitys työstä kertyvälle eläkkeelle ja sillä on monta muotoa. Vanhuuseläke on näistä yksi, ikään perustuva eläke. Vanhuuseläkkeelle voi jäädä oman valintansa mukaan milloin tahansa alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen.

Kelan maksama vanhuuseläke on puolestaan työeläkettä täydentävä eläke. Sitä voi saada vain, jos oma työeläke jää riittävän pieneksi.


Olen työskennellyt yrittäjänä, valtiolla ja yksityisellä työnantajalla – kuka maksaa lopullisen eläkkeeni?

Jos työurallasi on useita eri työeläkeyhtiöissä vakuutettuja työsuhteita (esim. kunta, valtio, yksityinen työnantaja), yksi eläkehakemus kuitenkin riittää. Silloin viimeisimmän työsuhteesi tai yrittäjätoimintasi vakuuttanut työeläkeyhtiö käsittelee ja maksaa koko työurasi ajalta kertyneen eläkkeen.

Entä jos olen ollut töissä ulkomailla?

Ulkomailla tehdyn työn eläketurva riippuu siitä, minkä maan sosiaaliturvan piiriin työntekijä kuuluu.

EU- tai ETA-maahan, Sveitsiin tai sosiaaliturvasopimusmaahan tilapäisesti ulkomaankomennukselle lähetetyn työntekijän eläke karttuu Suomen eläkelakien mukaisesti. Tällaista työskentelyä sisältävä eläke haetaan silloin normaalilla vanhuuseläkehakemuksella, jonka voi lähettää noin pari viikkoa ennen haluttua eläkkeen alkamisajankohtaa.

Ulkomailla ulkomaisen työnantajan palveluksessa työskentelevä työntekijä kuuluu puolestaan lähtökohtaisesti työskentelyvaltion sosiaaliturvan piiriin. Sosiaalivakuutusmaksut maksetaan silloin kyseiseen maahan ja työntekijä saa etuutensa (esimerkiksi eläkkeen) kyseisen maan lakien mukaisesti.

Jos työhistoriaasi kuluu työskentelyjaksoja ulkomaisen työnantajan palveluksessa EU, ETA- tai sosiaaliturvasopimusmaassa, Iso-Britanniassa tai Sveitsissä ja haluat hakea tästä kertyneen eläkkeen maksuun yhtä aikaa Suomessa kertyneen eläkkeen kanssa, sinun tulee täyttää normaalin vanhuuseläkehakemuksen lisäksi erillinen U-liite. Välitämme silloin eläkehakemuksesi työskentelymaahan, jolloin eläkkeen käsittelyyn on hyvä varata tavallista enemmän aikaa (noin 4–6 kuukautta). Muissa kuin edellä mainituissa maissa työskentelystä kertynyttä eläkettä sinun täytyy puolestaan hakea itse kyseisen työskentelymaan eläkelaitoksesta.

Ulkomaan eläkkeestä saat myöhemmin eläkepäätöksen suoraan kohdemaasta. Suomessa kertyneestä eläkkeestä annamme oman erillisen päätöksen.

Kertyykö opiskelujen ja suoritettujen tutkintojen ajalta eläkettä?

Kyllä, tietyin edellytyksin myös tutkintoon johtava opiskelu kerryttää eläkettä 18 vuotta täyttäneelle. Opiskelusta eläkettä kertyy korkeintaan viiden vuoden ajalta. Eläkettä kertyy sellaisista korkeakoulu- tai ammattitutkinnoista, joka on suoritettu vuonna 2005 tai sen jälkeen.

Ylioppilastutkinnosta tai perustutkintoon pätevöittävästä koulutuksesta (kuten ammattitutkinnosta) eläkettä ei kuitenkaan kerry.

Vähentävätkö muut tulot, esim. omaishoidon tuki tai leskeneläke maksussa olevaa vanhuuseläkettä?

Hyvinvointialueen maksama omaishoidon tuki ei pienennä työeläkelakien mukaisen vanhuuseläkkeen tai osittaisen vanhuuseläkkeen määrää. Leskeneläkkeen määrää tarkistetaan siinä vaiheessa, kun leski jää omalle työeläkelakien mukaiselle vanhuuseläkkeelle. Tällöin leskeneläkkeen määrä voi pienentyä. Itse maksetuilla, vapaaehtoisilla eläkkeillä ei ole vaikutusta vanhuuseläkkeen määrään.

Mitä tulee huomioida, jos haluaa jatkaa töissä vanhuuseläkkeen rinnalla?

Vanhuuseläkkeen aikaisella työskentelyllä ei ole ansiorajoja. Jos jatkat saman työnantajan palveluksessa heti eläkkeen alkaessa, vanhan työsuhteen tulee ensin päättyä. Lisäksi vanhan ja uuden työsuhteen ehdoissa tulisi tapahtua jokin olennainen muutos (esimerkiksi palkan muutos, työtehtävien muuttuminen tai työajan lyhentyminen). Tällainen muutos on mm. siirtyminen täydestä työajasta osa-aikatyöhön.

Ajatuksissa omannäköinen eläkeaika

Tilaisuuden lopuksi pyysimme osallistujia jakamaan ajatuksiaan siitä, mitä juuri he toivovat omilta eläkevuosiltaan. Yhteiseen keskusteluun nousi perinteisiä suunnitelmia aikatauluvapaasta elämästä, matkustelusta ja yhdessäolosta lastenlasten kanssa, mutta myös arjen täyttämisestä vapaaehtoistoiminnalla tai harrastuksilla. Olipa jollakin takataskussaan jopa toinen ammatti, jolle aikoi eläkkeelle jäätyään siirtyä.

Jos et päässyt mukaan kuulolle, Vanhuuseläke-webinaarin tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen Tapahtumat ja opintopolut -sivuillamme. Sieltä löydät myös muut eläkeaiheiset webinaarimme. Samoilla sivuilla voit ilmoittautua myös tuleviin tapahtumiimme – toivottavasti nähdään linjoilla!

Blogi
Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle
eläketurva 02.03.2022

Minna Kaartinen

Palvelupäällikkö

Minna Kaartinen työskentelee palvelupäällikkönä Varman eläkepalveluissa.  Asiakaslähtöisyys ja yksilöllinen palvelu ovat hänen sydäntään lähellä. "Virkakieli ja lain koukerot taipuvat huonosti tavallisen ihmisen suuhun. Mutkikkailtakin tuntuvista asioista on voitava kertoa selkeästi ja ymmärrettävästi, ihmiseltä ihmiselle."

Voisit olla kiinnostunut myös näistä