Mistä rakentuu hyvä tulevaisuuden työkykyjohtaminen? – viisi ratkaisua työpaikoille

Monet työn ja toimintaympäristön muutokset haastavat työntekijöiden työkykyä ja vaikuttavat myös työkykyjohtamiseen. Kiinnostuimme sitä, millä tavalla työkykyjohtamisen tulisi muuttua, jotta se vastaa muuttuneen työelämän ja toimintaympäristön vaatimuksiin. Tutkimuksemme osoitti, että työkykyjohtamisen on uudistuttava, jotta työntekijät säilyvät työkykyisinä myös tulevaisuudessa. Kuitenkin hyvän työkykyjohtamisen rakennuspalikat ovat lopulta varsin helposti koottavissa.

Työkykyjohtaminen on tavoitteellista ja suunnitelmallista päivittäistä työtä henkilöstön työkyvyn edistämiseksi. Se rakentuu konkreettisista keinoista ja toimintatavoista, jotka tukevat työntekijöiden työkykyä eri tilanteissa. Muuttuva työ ja toimintaympäristö asettavat kuitenkin haasteita työkykyjohtamiselle.

Tulevaisuuden työkykyjohtaminen -tutkimuksessamme kartoitimme työn ja työelämän muutosten vaikutuksia työkykyyn ja työkykyjohtamiseen sekä keinoja vaikuttavaan työkykyjohtamiseen. Tutkimusaineistona hyödynsimme määrällistä ja laadullista aineistoa: Varman asiakasorganisaatioille suunnattua riskikartoitusta sekä työpajakeskusteluja. Tutkimuksemme osoitti, että työkykyjohtamisen on uudistuttava monin tavoin. Muutostarpeita ilmeni esimerkiksi työkykyjohtamisen toiminta- ja ajattelutavoissa, osaamisessa, arjen työkykyjohtamisessa, työkyvyn tuen toimenpiteissä sekä yhteistyössä. Ratkaisun avaimet hyvään työkykyjohtamiseen ovat kuitenkin olemassa!

Viisi ratkaisua hyvään työkykyjohtamiseen

Varmistu strategisuudesta. Työkykyjohtamisen tulee olla osa organisaation strategiaa. Työkykyjohtaminen on tärkeä nähdä osana kestävän työelämän rakentamista ja kannattavana investointina. Myös työpaikan rakenteiden ja prosessien täytyy tukea työssä onnistumista ja työkykyä.

Johda tiedolla ja ennakoi. Työkykyjohtamisen tulee olla mahdollisimman ennakoivaa ja oikea-aikaista. Tulevaisuuden työkykyjohtaminen perustuu entistä vahvemmin tietoon.

Vahvista osaamista. Tulevaisuuden työkykyjohtaminen edellyttää jatkuvaa osaamisen ja kyvykkyyksien kehittämistä, ja työkykyjohtamiseen liittyvää osaamista tuleekin vahvistaa. Kulttuurin ja toimintatapojen muutosta tarvitaan esimerkiksi siinä, miten työpaikalla suhtaudutaan osatyökykyisyyteen ja mielenterveyden haasteisiin.

Johda työkykyä arjessa. Esihenkilön merkitys korostuu arjen työkykyjohtamisessa. Parhaimmillaan työkykyjohtaminen on arkea läpileikkaavaa päivittäistä työtä. Tulevaisuuden työkykyjohtaminen edellyttää jatkuvaa keskustelua ja avointa vuoropuhelua työstä ja muutoksista.

Tee vaikuttavia toimia. Hyvä työkykyjohtaminen perustuu analysoituihin tarpeisiin ja vaikuttaviin toimenpiteisiin. Henkilöstön osallistuminen työkykyjohtamisen suunnitteluun ja toimeenpanoon on tärkeää. Tulevaisuudessa tarvitaan enemmän yksilöllisiä työkyvyn tuen ratkaisuja. Myös yhteistyön merkitys on entistä tärkeämpää, kun työnteon muodot monimuotoistuvat.

Piirroskuvassa henkilöitä seisoo ja istuu erivärisillä korokkeilla. Tekstissä kerrotaan, millaisista osa-alueista tulevaisuuden työkykyjohtaminen muodostuu.

Muutos vaatii aikaa ja yhteistä pohdintaa!

Muutoksen tekeminen ei ole aina helppoa. Se vaatii aikaa, uskallusta sekä yhteistä pohdintaa mahdollisista työkykyjohtamisen tulevaisuuskuvista. Työpaikoilla olisi tärkeä säännöllisesti pysähtyä yhdessä pohtimaan tulevaisuutta. Millaisia muutoksia työssä ja toimintaympäristössä on odotettavissa, ja miten näihin tuleviin muutoksiin voitaisiin ennakolta varautua? Hyvä lähtökohta vaikuttavalle työkykyjohtamiselle on se, että monella työpaikalla on ymmärretty työkykyjohtamisen merkitys työpaikan menestyksen kannalta.

Lue lisää

Varman Tietoa työkyvystä -sarjan raportissa Työkykyjohtamisen nykytila ja muutoskuvia – tutkittua tietoa ja ratkaisuja tulevaisuuden työkykyjohtamiseen kartoitamme työn ja työelämän muutosten vaikutuksia työkykyyn ja työkykyjohtamiseen sekä ratkaisuja, jotka tekevät työkykyjohtamisesta vaikuttavaa myös tulevaisuudessa.

Raportin keskeinen sisältö on koottu Ratkaisuja työhön -tietokorttiin.

Uutinen
Varman tutkimus: Työkykyjohtaminen nähdään organisaatioissa strategisesti tärkeänä, mutta suunnitelmallisuutta tarvitaan lisää
työkykyjohtaminen 04.12.2024

Auli Airila

Tutkimuspäällikkö

Auli Airila työskentelee tutkimuspäällikkönä Varman työkykypalveluissa. Aulia innostaa työkykyyn vaikuttavien tekijöiden tutkiminen sekä tutkitun tiedon hyödyntäminen vaikuttavien työkykyä edistävien palveluiden kehittämisessä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä