Petankkia ja päiväunia – hyvää arkea eläkkeellä

”Hyvä arki, hyvä mieli” oli tänä vuonna lokakuussa vietetyn valtakunnallisen Vanhustenviikon teema. Eläkeläisenä lisääntynyt vapaa-aika vaatii pohtimaan, mistä uudenlainen arki täyttyy. Uuden elämänvaiheen myötä on mahdollisuus löytää uusia ilonaiheita arkeen ja keskittyä yhä enemmän itselle merkityksellisiin asioihin.

Avasimme teemaviikon hengessä verkkosivuillemme kyselyn, jossa kysyimme, mikä tuo sinulle hyvää mieltä eläkkeellä? ”Elämäni parasta aikaa”, oli erään eläkkeensaajan tiivis vapaamuotoinen kommentti. Alkanut eläkeaika, jota usein kutsutaan ns. kolmanneksi iäksi, voi toden totta olla monelle elämän parasta aikaa, jos elämässä palaset ovat kohdillaan. Toki on päivänselvää, ettei eläkkeensaajan arki ole aina onnea ja iloa, mutta kyselyllämme halusimme nostaa esille erityisesti positiivisia, iloa tuottavia arjen asioita.

Eläkkeelle jääminen muuttaa arkea ja arjen rytmiä. Ei ollut yllätys, että vapaus päättää omista aikatauluista ja rauhoittunut elämänrytmi nousivat kyselyssä kärkisijoille. Oma aika, vapaus, riippumaton ja stressitön elämä, aikatauluttomuus ja kiireettömyys nousivat monissa vastauksissa esille. Työelämän jälkeen uuden päivärytmin määrittäminen ja opettelu, tekemisen ja vapaa-ajan suhde ovat eläkkeensaajan hyvinvoinnin rakennuspalikoita. Milloin sitä heräisi, mitä söisi ja mitä tekisi? ”Vapaus päättää itse mitä ja milloin tekee” oli kommentti monelta vastaajalta. ”Rauhallista, ei tartte laittaa herätyskelloa aamuksi, voin nauttia omaan tahtiin pienistä minulle tärkeistä asioista, joita en nuorempana ehtinyt tehdä” totesi eräs eläkkeensaajamme. Aikatauluvapaata elämää kuvasi hyvin myös kommentti: ”Saan ottaa aamut rauhassa, vilkaista uutiset, nauttia aamupalan ennen kuin lähden aamukävelylle”.

Eläkeläisenä lisääntynyt vapaa-aika vaatii pohtimaan, mistä uudenlainen arki täyttyy.

Ansaittu säännöllinen tilille ropsahtava eläke turvaa toimeentulon joka kuukausi. Tämä nousi toiseksi tärkeimmälle sijalle osana hyvää arkea. Palkkatyö on monella vaihtunut eläkkeeseen, mutta joillakin hyvää mieltä arkeen tuo myös työskentely eläkkeen aikana. Tai toisi, jos vain sopivaa työtä löytyisi. Myös vapaaehtoistyö tai yhdistystoiminta tuo merkityksellisyyttä arkeen: ”Yhdistystoiminta on myös palkitsevaa ja antaa oman mausteensa eläkepäiville.” Merkitykselliseltä tehtävältä kuulosti myös yhden eläkkeensaajamme toimiminen ”kouluvaarina”.

Eläkeaika voi antaa tilaisuuden huolehtia omasta terveydestä ja henkisestä hyvinvoinnista aiempaa enemmän. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uutta liikuntaharrastusta, terveellistä ruokavaliota tai aikaa rentoutumiselle: ”Uusia harrastuksia päivällä, voi ottaa päikkärit silloin kun tuntuu hyvältä”. Moni mainitsi lisääntyneen unen, liikunnan, harrastamisen ja oman terveyden vaalimisen osana hyvää arkea. Monen eläkkeensaajan arki tuntuu vapaudesta huolimatta olevan suhteellisen aktiivista. Arki täyttyy mielekkäistä aktiviteeteista, joihin ei ole välttämättä ehtinyt niin paljoa työelämän aikana keskittyä. Mahdollisuus liikkua luonnossa ja mökillä vietetty aika tuovat myös iloa monelle.

Joillakin hyvää mieltä arkeen tuo myös työskentely eläkkeen aikana.

Hyvät perhesuhteet ovat monille tärkeä hyvinvointia tukeva tekijä. Vastauksissa tärkeään asemaan nousi lisääntynyt aika läheisille. Joku kuljettaa lastenlasta harrastuksiin, toinen hoitaa ikääntyvää omaistaan, tapaa ystäviä tai ulkoilee puolison kanssa. Tilanteita on monia, mutta kyselyssä moni mainitsi tärkeänä asiana ajan antamisen läheisille: ”Vietän joka viikko yhden päivän tyttären perheessä, jossa on kolme alle kouluikäistä lasta”.

Hyvä arki eläkkeellä koostuu pienistä arjen asioista. Erityisesti hitaat, rauhalliset aamut nousivat esille monissa vastauksissa: ”Aamun kiireettömyys on parasta”. Arjessa voi leipoa sämpylöitä, lukea, mökkeillä, unelmoida matkustamisesta, opiskella kieliä, käydä tanssiharjoituksissa, tavata tuttuja, harrastaa lintubongausta, ulkoilla omaishoitotyön välissä – tai olla tekemättä yhtään mitään ja ”vain katsella pilviä taivaalla”. Onnen ja ilon avaimiksi riittää usein pienempikin asia. Kyselyyn vastanneet eläkkeensaajamme tuntuvat löytäneen omannäköisen hyvän elämän juuri arjen pienten asioiden keskeltä.

Vanhustenviikon kysely eläkkeensaajille

Kysyimme Vanhustenviikolla eläkkeensaaja-asiakkailtamme, mikä tuo hyvää mieltä arkeesi eläkkeellä.

Eniten kannatusta saivat vaihtoehdot "Voi päättää omista aikatauluistaan" ja ”Rauhoittunut elämänrytmi”. Seuraavaksi eniten kannatusta saivat "Säännöllinen eläke", ”Aikaa panostaa omaan hyvinvointiin”, "Luonto ja liikunta" ”Harrastukset” sekä ”Matkustelu”. Myös ajan läheisten ja lastenlasten kanssa koettiin tuovan hyvää mieltä arkeen.

Kysely oli vastattavissa verkkopalvelumme Eläkkeellä-sivulla 4.–11.10.2024.

Lämmin kiitos kaikille kyselyymme vastanneille!

Elina Juth

Palvelupäällikkö

Elina Juth toimii työeläkeasioiden kouluttajana ja sisällöntuottajana. Elinalla on pitkä kokemus työeläkealalta. ”Eläkeasiat voivat tuntua välillä monimutkaisilta. Haluan osaltani lisätä ihmisten ymmärrystä työeläkejärjestelmästä ja viestiä asioista ymmärrettävästi ja selkeästi.”
Asiakaslähtöisyys, asiakaskohtaamiset, yhdessä oivaltaminen sekä työelämän ja yrityskulttuurin kehittäminen inspiroivat Elinaa työssä. Vapaalla Elinan aika kuluu perheen sekä puutarha- ja ulkoiluharrastusten parissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä