Tiedätkö, miten henkilöstösi kokee työkykyyn liittyvät tekijät verrattuna muihin yrityksiin?

Varman yhtenä tehtävänä on auttaa yritysasiakkaitaan tunnistamaan ja ymmärtämään organisaation työkyvyttömyysriskejä ja riskien syitä sekä sitä kautta hallitsemaan niitä. Tätä tehtävää varten Varma tarjoaa asiakkaidensa käyttöön eri laajuisia työkykykyselyjä. Asiointipalvelustamme löytyvillä työkykykyselyillä voi kartoittaa henkilöstön kokemuksia keskeisistä työkykyyn yhteydessä olevista tekijöistä sekä saada tietoa mahdollisista työkykyriskeistä organisaation eri osissa tai henkilöstöryhmissä.

Koska työkykykyselyillä kartoitetaan oman organisaation kokemuksia ja ne ovat laajasti käytössä asiakkaillamme, meiltä varmalaisilta kysytään usein, että millä tasolla oman organisaation kyselyn tulokset työkykyyn liittyvistä tekijöistä ovat suhteessa muiden yritysten tuloksiin. Tähän kysymykseen vastataksemme olemme keränneet yhteen asiakkaidemme tuloksia ja rakentaneet kullekin kyselylle oman Varman vertailudatan asiakkaidemme käyttöön.

Varman vertailudata sisältää edellisen kahdentoista kuukauden aikana toteutetuista kyselyistä kertyneen datan ja kymmenien tuhansien vastaajien kokemuksia työkykyyn liittyvistä tekijöistä.

Mitä vertailudata kertoo?

Varman vertailudata kertoo Varman työkykykyselyihin vastanneiden työntekijöiden kokemuksista työkykyyn liittyvistä tekijöistä. Alla muutamia nostoja vertailudatasta.

Eniten käytetyn kyselymme, Ote-kyselyn, vertailudata näyttää, että suurin osa vastaajista kokee terveydentilansa kyselyn hetkellä varsin hyväksi. Lisäksi kyselyn parhaimman tuloksen saa väittämä, jossa vastaajalta kysytään, uskooko hän, että terveyden puolesta hän pystyy työskentelemään nykyisessä ammatissaan vielä kahden vuoden kuluttua. Edellä mainitut tekijät ovat merkittäviä indikaattoreita vastaajan omasta työkyvystä. Myös kokemus työkavereilta saadusta tuesta koetaan erityisen hyvänä.

Vertailudatan alhaisimmat tulokset saadaan työn kuormittavuutta peilaavista väittämistä, erityisesti henkiseen kuormittavuuteen liittyvistä väittämistä. Kokemus työpaikan töiden organisoinnista sekä tunne kiireestä ja kireistä aikatauluista ovat tuloksista alhaisimmalla tasolla.

Työkykykyselyjen dataa ei tarkastella henkilötasolla, mutta sitä on mahdollista tarkastella eri taustamuuttujittain. Varman vertailudataa voi tarkastella kokonaisuutena sekä iän, sukupuolen tai tehtävänkuvan mukaan.

Mistä löydän vertailudatan?

Varman vertailudatan saat käyttöösi, kun toteutatte organisaatiossasi työkykykyselyn. Tuloksia analysoidessa tulosnäkymään voi lisätä Varman vertailudatan ja luoda erilaisia vertailuja oman tiedontarpeen mukaisesti.

On tärkeää ymmärtää oman organisaation ja sen eri henkilöstöryhmien työkyvyttömyysriskejä ja miettiä, miten tunnistettuja riskejä voi poistaa tai vähentää. Uskomme Varmassa, että vertailudata antaa toivottua lisänäkymää siitä, miten suhteuttaa oman organisaation tulokset muiden yritysten tilanteeseen.

Kannustan tutustumaan työkykykyselyihin. Jos tarvitset tukea kyselyjen rakentamiseen ja työkyvyttömyysriskien kartoittamiseen, ole rohkeasti yhteydessä Varman asiantuntijoihin.

Lisätietoa työkykykyselyistä

Varman asiakkaana käytössäsi ovat työkykykyselyt, joilla voit kartoittaa henkilöstösi työkykyyn vaikuttavia tekijöitä säännöllisesti.

Tuntuma-kysely antaa pulssimaisen tiedon aikaansaamisen kokemuksesta, hallinnan tunteesta ja tuen kokemuksesta. Pikaote tuottaa työkyvyn riskitekijöistä laajemmin tietoa, kun taas Ote on kyselyistä laajin ja antaa vankan otteen työkykyjohtamisesta ja riskitekijöistä. Johtamisote on kysely, jonka arviointi tuottaa tietoa esihenkilötoiminnasta niin työntekijöiden kuin esihenkilöidenkin näkökulmasta. Työkykypulssi antaa tiimille tilannekuvan ja mahdollisuuden keskustella työn kuormituksesta ja työkykyä vahvistavista asioita säännöllisesti.

Ota kyselyt käyttöön asiointipalvelussamme

Blogi
Tunnistammeko työkykyä uhkaavat riskit riittävän aikaisin? – Työkykykyselyistä apua riskien kartoittamiseen
työkykyjohtaminen 23.10.2023

Jaana Ahervuo

Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö

Jaana Ahervuo toimii työkykyjohtamisen kehityspäällikkönä Varmassa. Jaanan tehtävänä on auttaa asiakasyrityksiään kehittämään työkykyjohtamista työkykyriskien vähentämiseksi. Työkykyjohtamisen kehittämisessä Jaana auttaa tilannekuvan kirkastamisessa sekä tarvittavien toimenpiteiden määrittämisessä ja toteuttamisessa. Lisäksi Jaana sparraa johtoa ja esihenkilöitä toimimaan työkykyjohtajina. Jaanaa innostaa erityisesti valmentava johtaminen sekä ihmisten kokonaisvaltainen työkyvyn kehittäminen, joihin Jaana entisenä joukkueurheilijana ammentaa eväitä muun muassa urheilusta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä