Voit seurata näitä ohjeita, jos olet työskennellyt tai asunut EU/ETA-maissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai sellaisissa maissa, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus ja haluat sieltä hakea eläkettä.
Ulkomailta myönnettävä eläke ei vaikuta Suomen vanhuuseläkkeen määrään
Jos saat vanhuuseläkettä Suomesta, ulkomailta myönnettävä eläke ei pienennä työeläkettä, jos ulkomaan eläke on myönnetty 1.1.2017 jälkeen. Ulkomainen eläke voi vaikuttaa muihin etuuksiin ja kansaneläkkeen määrään. Voit selvittää ulkomaan eläkkeen vaikutuksen etukäteen ottamalla yhteyttä etuuden maksavaan tahoon. Kokonaiseläkkeen suureneminen saattaa vaikuttaa myös eläkkeen verotukseen. Lue vero.fi:stä mitä sinun kannattaa ottaa huomioon ulkomaan eläkkeen verotuksessa.
Jos haluat selvittää etukäteen, kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä toisessa EU-maassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa asumisesta tai työskentelystä, voit selvittää sen ottamalla yhteyttä vakuuttaneeseen laitokseen. Löydät ulkomaan laitosten yhteystiedot työeläke.fi:stä.
Eläkeiät määräytyvät jokaisessa maassa eri tavalla
Voit tutustua eri maiden eläkejärjestelmiin Eläketurvakeskuksen verkkosivuilla. Löydät sieltä myös eri maiden eläkeiät ja tietoa eläkkeen kertymisestä.
Hakemuksen liitteeksi tarvitaan U-liite
Kun haet eläkettä ulkomailta, hakemuksen liitteeksi tarvitaan aina Liite U, Asuminen ja työnteko ulkomailla. Kerro siinä mahdollisimman tarkasti, missä ja milloin olet työskennellyt ja asunut ulkomailla. U-liite kannattaa täyttää huolellisesti, koska tiedot välitetään ulkomaille ja antamillasi tiedoilla voi olla vaikutusta eläkehakemuksesi käsittelyaikaan ulkomailla. Jos et muista tarkkoja aikoja tai paikkoja, ei hätää, ilmoita pyydettävät tiedot parhaan tietosi mukaan. Ilmoita myös henkilötunnuksesi tai vakuutusnumerosi, jos tiedät sen.
Jos olet hakenut Suomen vanhuuseläkettä aiemmin ja olet toimittanut U-liitteen siinä yhteydessä Varmaan, liitettä ei tarvitse täyttää uudestaan, ellei tietoihin ole tullut sen jälkeen muutoksia.
Ulkomaan eläkettä haetaan Suomen vanhuuseläkehakemuksella
Jos olet vasta hakemassa vanhuuseläkettä Suomesta, voit hakea myös ulkomaan eläkkeen samalla sähköisellä hakemuksella kuin Suomen työeläkkeenkin. Ulkomaan eläkettä voi hakea aikaisintaan 6 kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Täytä Varma Asioinnissa hakemuksen liitteeksi U-liite. Toimitamme hakemuksen liitteineen Eläketurvakeskukseen (ETK) ja sitä kautta ulkomaan eläkelaitokseen.
Jos saat jo vanhuuseläkettä Suomesta ja haluat myöhemmin hakea eläkettä EU/ETA-maasta, Sveitsistä, Iso-Britanniasta tai sosiaaliturvasopimusmaasta, seuraa alla olevia ohjeita.
Jos et ole vielä hakemassa Suomesta vanhuuseläkettä, vaan haluat hakea eläkettä vain ulkomailta, voit hyödyntää näitä ohjeita myös siinä tilanteessa.
- Täytä paperinen vanhuuseläkehakemus. Löydät eläkehakemuksen työeläke.fi-sivulta. Merkitse hakemuksen kohtaan 5, mistä maasta haet eläkettä ja mistä alkaen. Tulosta täytetty hakemus ja allekirjoita se.
- Täytä Liite U, Asuminen ja työnteko ulkomailla, hakemuksen liitteeksi, jos et ole toimittanut sitä aiemmin Varmaan. Voit täyttää U-liitteen sähköisessä muodossa kirjautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Varma Asiointiin. Jos haluat täyttää paperisen version, löydät tulostettavan lomakkeen työeläke.fi-sivulta.
- Toimita täytetty ja allekirjoitettu hakemus liitteineen Varmaan. Voit lähettää hakemuksen Varma Asioinnin viestillä, suojatun sähköpostin liitteenä tai postitse. Varma toimittaa eläkehakemuksesi liitteineen (U-liite ja mahdolliset muut liitteet, esimerkiksi työtodistukset) Eläketurvakeskukseen.
- Eläketurvakeskus (ETK) on yhteyslaitos, kun Suomessa asuva henkilö hakee eläkettä ulkomailta. Se huolehtii eläkehakemuksesi ja liitteiden lähettämisestä EU- ja ETA-maihin, Sveitsiin, Britanniaan sekä sosiaaliturvasopimusmaihin. Jos haet eläkettä sosiaaliturvasopimusmaasta, ETK lähettää sinulle täytettäväksi sosiaaliturvasopimuksen mukaisen hakemuslomakkeen.
- Ulkomaan eläkelaitos käsittelee ja ratkaisee eläkehakemuksesi oman lainsäädäntönsä mukaisesti ja pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja. Käsittelyajat saattavat olla pitkiä, jopa useita kuukausia. Eläkepäätös ulkomailta lähetetään suoraan sinulle. Ulkomaan eläkelaitos antaa päätöksen maan omalla kielellä ja maksaa eläkkeesi suoraan pankkitilillesi.
Me emme Varmassa tiedä toisen maan käsittelytilannetta emmekä voi valitettavasti kiirehtiä hakemuksen käsittelyä. Voit itse olla yhteydessä ulkomaan laitokseen ja tiedustella asiaa. Esimerkiksi Ruotsin Pensionsmyndighetenillä on suomenkielinen palvelunumero, johon voit olla yhteydessä kaikissa Ruotsin eläkkeeseen liittyvissä asioissa.
Jos suunnittelet muuttoa eläkkeellä ulkomaille, lue blogini Eläkepäivillä ulkomaille? Ota nämä 5 asiaa huomioon, jos suunnittelet muuttavasi eläkkeellä ulkomaille.
Noora Mikander
Noora Mikander työskentelee sisällöntuottajana eläkepalveluissa. Noora on työskennellyt työeläkealalla ja eläkkeensaajien asioiden parissa yli 10 vuoden ajan.
"Palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja itseasiointiin. Haluan neuvoa ja kannustaa eläkkeensaajiamme sähköisten palveluidemme käytössä. Haastavinta ja samalla myös palkitsevinta työssäni on yrittää löytää keinoja kertoa välillä monimutkaisista eläkeasioista ymmärrettävästi. Julkiseen keskusteluun nousevat eläkeläisten asiat näkyvät nopeasti työpöydälläni, ja se tekee työstäni mielenkiintoista ja vaihtelevaa."