Työn murros muuttaa fyysistä kuormitusta

Mielenterveyden häiriöt puhuttavat työpaikoilla ja mediassa liki päivittäin. Ne muodostavat noin kolmanneksen työkyvyttömyyden syistä, mutta toisen kolmanneksen taustalla ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat myös yleisin syy työeläkeyhtiöiden tukeman ammatillisen kuntoutuksen taustalla, ja itse kuntoutusta hakeneista miltei puolet kärsii tuki- ja liikuntaelinsairaudesta.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat edelleen merkittävän osan työkyvyttömyyden uhkasta sekä työkyvyttömyydestä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat työkyvyttömyyttä tyypillisesti varttuneemmilla työntekijöillä ja työuran loppupuolella, mikä korostaakin työuran aikaisen ennakoinnin, työkyvyn tavoitteellisen kehittämisen ja työn kuormitustekijöiden hallinnan merkitystä. Osa tuki- ja liikuntaelinsairauksista on sisäsyntyisiä, eikä niiden puhkeamiseen voi vaikuttaa ulkoisilla olosuhteilla, mutta työn muokkauksella ja työssä jatkamisen käytännöillä voidaan tukea näistä sairauksista kärsivien työssä pysymistä. Merkittävä osa tuki- ja liikuntaelinsairauksista liittyy kuitenkin jollain tavalla rasitukseen ja rappeumiin, ja näissä sairauksissa työtavoilla, työergonomialla ja yleisesti työn fyysisillä ja ergonomisilla kuormitustekijöillä on paljon merkitystä.

Myös liian vähäinen liikkuminen on riski tuki- ja liikuntaelimistölle, yleisterveydestä puhumattakaan. Etätöiden yleistyttyä arkiliikunta on monilla jäänyt aiempaa vähäisemmäksi, ja työn imussa taukojen ja liikkumisen merkitys saattaa unohtua.

Työkykyämme uhkaakin fyysisen kuormituksen vähetessä uudet uhkatekijät. Vähäinen fyysinen aktiivisuus on paitsi riskitekijä monille sairauksille myös uhka arjen toimintakyvylle. Huolestuttavat uutiset varusmiesten heikkenevästä kunnosta ja työikäisten vähenevästä liikkumisesta herättävät aiheellisen huolen paitsi siitä, riittääkö meillä työntekijöitä fyysisesti vaativiin ammatteihin, mutta myös siitä, millainen toimintakyky nykyisillä nuorilla ja aikuisilla on vanhuusiässä.

Tunnista työn fyysiset kuormitustekijät

Työpaikoilla on monia mahdollisuuksia tunnistaa työn fyysisiä kuormitustekijöitä. Fyysisiä kuormitustekijöihin liittyviä riskejä kannattaa arvioida säännöllisesti samoin kuin muitakin riskejä. Työsuojelulakikin edellyttää riskien ja vaarojen arviointia kaikilta työnantajilta. Riskien kartoittamiseen on olemassa erilaisia menetelmiä ja arviointityökaluja, mutta avainasemassa on aina työntekijöiden kuuleminen ja yhteinen keskustelu työpaikalla. Myös työkykyjohtamisen kumppaneilta (mm. työterveyshuolto, työeläkevakuuttaja ja työtapaturmavakuuttaja) saa tietoa ja dataa omaan yritykseen liittyvistä riskeistä.

Eri toimialoihin ja ammatteihin liittyy erilaisia fyysisiä kuormitustekijöitä ja riskejä tuki- ja liikuntaelinsairauksille. Yrityksen on hyvä tunnistaa omalla toimialalla ja ammateissa piilevät riskit ja huomioida ne rekrytoinnissa, perehdytyksessä, arjen johtamisessa ja erilaisissa työkyvyn tukitoimissa.

Työterveyshuollon työpaikkaselvityksistä saadaan asiantuntevaa tietoa myös fyysisistä kuormitustekijöistä. Selvityksen mukana tulevat asiantuntijoiden toimenpide-ehdotukset on syytä ottaa jatkokäsittelyyn työpaikalla ja edistää niiden toteuttamismahdollisuuksia.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvia poissaoloja kannattaa tutkia tarkemmin ja selvittää, onko työllä, työmenetelmillä tai työpisteellä tai muulla työhön liittyvällä tekijällä ollut merkitystä sairauspoissaolojen syntymiseen ja esiintymiseen. Näin päästään vaikuttamaan mahdollisiin työstä johtuviin juurisyihin ja kuormitustekijöihin.

Hallitse riskejä monipuolisella keinovalikoimalla

Työpaikoilla voidaan vähentää ja hallita tuki- ja liikuntaelinten kuormittumista monin keinoin. On tärkeää miettiä yhdessä, mitkä keinot sopivat juuri meille ja meidän työhömme, sillä paras lopputulos saavutetaan hyödyntämällä useampia eri menetelmiä.

Hyvä perehdytys ergonomisiin työtapoihin ja sopivien apuvälineiden käyttö auttaa ehkäisemään tuki- ja liikuntaelinoireita. Samoin oman työn tuunaaminen, työn muokkaus, työnkierto ja vaikutusmahdollisuudet omaan työhön auttavat kuormituksen hallinnassa.

Monilla toimialoilla on saatu hyviä tuloksia lisäämällä työvuoron aikaisia taukoja normitaukojen lisäksi. Fyysisen kuormituksen ohella kannattaa huomioida myös työn psykososiaalinen kuormitus, joka vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon. Työpaikoilla voidaan myös tukea ja kannustaa terveellisiin elintapoihin esimerkiksi järjestämällä erilaisia ruokailuvaihtoehtoja ja kunnollisia pukeutumis- ja peseytymistiloja työmatkaliikkumista mahdollistamaan.

Työkyvyttömyyden ehkäisemisessä keskeistä on, että työ- ja vapaa-aika tukevat toisiaan ja ovat tasapainossa. Työnantaja huolehtii siitä, että työaikana kuormitus pysyy kohtuullisena ja työtehtävät ovat hallittavissa. Työntekijän vastuulla on huolehtia, että vapaa-aikaan mahtuu riittävästi palautumista sekä fyysisen kunnon ylläpitämistä.

Tietoa työkyvystä -julkaisut

Varman tutkimustoiminnan Tietoa työkyvystä -julkaisusarjasta löydät eri toimialoja käsitteleviä raportteja ja tietokortteja.

Raporteissa käsitellään työkyvyn ja työkyvyttömyyden ilmiöitä, työn kuormitus- ja voimavaratekijöitä eri toimialoilla ja ammateissa sekä vaikuttavia keinoja työkyvyttömyysriskien hallintaan.

Tutustu Tietoa työkyvystä -julkaisusarjaan

Lisätietoa työn fyysisistä kuormitustekijöistä

Tiia Reho

Asiantuntijalääkäri

Tiia Reho on lääketieteen tohtori ja työterveyshuollon ja terveydenhuollon erikoislääkäri. Hänellä on työkokemusta sekä yksityiseltä sektorilta että kunta-alalta. Erityisenä kiinnostuksen kohteena Tiialla on työkyvyn edistäminen ja työkyvyttömyyden ehkäisy opetuksen, tutkimuksen, asiantuntijatyön sekä käytännön työn kautta. Näin siksi, että työkyvyttömyyden ehkäisy on eri toimijoiden – työpaikan, työterveyshuollon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalivakuutuksen – yhteistyötä ja yhteinen asia. Tiian vapaa-aika kuluu puutarha- ja luontoharrastuksissa.

Minna Savinainen

Tutkimuspäällikkö

Minna Savinainen työskentelee tutkimuspäällikkönä Varman työkykypalveluissa. Tutkimuksen tavoitteena on löytää vaikuttavia eri tason keinoja työkyvyttömyyden ehkäisemiseksi. Minnaa kiinnostaa työkyvyn ja siihen liittyvien tekijöiden tutkiminen eri näkökulmista.

Tuija Vanhamäki

Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö

Tuija Vanhamäki työskentelee Varmassa työkykyjohtamisen kehityspäällikkönä. Tuijalla on 30 vuoden kokemus työkyvyn ylläpitämisestä ja työhyvinvoinnin kehittämisestä kuntouksessa, työterveyshuollossa ja HR:ssa, mikä auttaa häntä tukemaan asiakasyrityksiä työkykyjohtamisen haasteissa. Tuija sanookin, että "Työelämän mielettömässä muutoksessa emme saa unohtaa ihmistä, vaan tehdään työstä ihmisen mittaista".

Oliko sisältö mielestäsi hyödyllinen?