Merck Oy on maailmanlaajuisen lääke- ja teknologiayrityksen tytäryhtiö, joka myy ja markkinoi konsernin tuotteita Suomessa. Kun tämän vuoden myyntitavoite oli saatu sovittua tammikuun myyntikokouksessa, oli aika miettiä muita tavoitteita.
– Päätimme yhdessä sitoutua siihen, että toimimme jatkossakin hyvän työilmapiirin ylläpitämiseksi. Lisäksi joku ehdotti liikunnallista tavoitetta, kertoo yhtiön henkilöstöjohtajana työskentelevä HR4:n konsultti Anna Heiramo.
Nyt valtaosa 25 työntekijästä kirjaa aktiivisuutensa, kuten kävelylenkit ja pihatyöt, yhteiseen taulukkoon, ja laskuri raksuttaa koko vuoden saldoa yhteen. Tavoitteena on, että jokainen liikkuisi ainakin kolme kertaa viikossa vähintään puoli tuntia. Heiramo on kuullut kollegoiltaan, että yhä useampi pysähtyy miettimään vaihtoehtoja, kun sohva kutsuu illansuussa.
– Liikunta liukuu arkeen, Heiramo toteaa.
Hän uskoo, että suoritusten kirjaaminen pitää liikunnan innostavana puheenaiheena ja herättelee myös kilpailuhenkeä – myyntitoimistossa kun ollaan.
– Onhan se poikkeuksellista, että liikuntatavoitetta seurataan myyntitavoitteen rinnalla. Osallistuminen on toki vapaaehtoista, mutta ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen ollaan jo reilusti yli tavoitteen.
Liikunta tavaksi pikkuhiljaa
Liikuntatavoitteen juuret kasvoivat Merck Oy:ssä viime vuoden aikana. Liikunnallinen Heiramo oli tullut henkilöstöjohtajan sijaiseksi keväällä ja huomasi ilokseen, että konsernissa käsiteltiin hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja puhuttiin paljon siitä, miten työ ja vapaa-aika voidaan sovittaa yhteen.
– Asiantuntijatyössä suurin kuormitus on tietenkin psykososiaalista, mutta siihen vaikuttaa myös liikunta. Liikunta saa jaksamaan henkisesti paremmin, Heiramo sanoo.
Heiramo alkoi pian keksiä keinoja henkilöstön liikuttamiseksi. Syksyllä kaikki halukkaat saivat osallistua Firstbeat-sykeanalyysiin, joka selvitti yksilöllisesti kuormittavia ja palauttavia tekijöitä sekä liikunnan vaikutusta.
– Moni arveli liikkuvansa liian vähän, ja sen tutkimuskin osoitti, Heiramo kertoo.
Motivaatio liikkumiseen kasvoi, ja marraskuussa Merckin henkilöstö vaihtoi hissiajelut portaisiin Porraspäivät-kampanjan haastamana. Heidän osaltaan viikon kampanja venyi loppuvuoden mittaiseksi.
Osa innostui myös taukojoogasta, jota Heiramo ohjaa silloin tällöin toimistolla. Hän lanseerasi myös vartin mittaiset iltapäiväkävelyt Espoon Keilarannan upeissa maisemissa.
– Aluksi jouduin lähtemään yksin, mutta pikkuhiljaa mukaan tuli muita. Ja kun olin päivän poissa toimistolta, muut lähtivät kävelylle keskenään.
Vastuu ja valta itsellä
Liikuntaa pidetään joskus lääkkeenä, joka auttaa sietämään huonoa johtamista. Heiramo tunnistaa ilmiön, muttei usko sen voimaan.
– Jos perusasiat eivät ole kunnossa, hyvinvointia ei saa aikaan muilla kikoilla. On tärkeää, että työntekijöillä on selkeät tavoitteet ja riittävästi vastuuta ja vapautta hoitaa töitään. Työllä on myös oltava merkitystä, Heiramo sanoo.
Hänen mukaansa perusta on hyvällä mallilla yli 50 000 työntekijän Merck-konsernissa, joka on lähes 350-vuotiaana yhä valtaosin perustajasuvun omistuksessa.
– Merckissä ei mennä pelkästään kvartaaliajattelu edellä, vaan ihmisistä välitetään ja kehittämiseen panostetaan, Heiramo sanoo.
Hänen mukaansa pienessä myyntitoimistossa vastuu ja vapaus korostuvat.
– Esimerkiksi työaika on meillä pitkälti omassa hallinnassa. Olemmekin kannustaneet ihmisiä liikkumaan keskellä päivää, kun on valoisaa.
Isossa konsernissa tulee väistämättä vastaan myös asioita, joihin pienen toimiston henkilöstö ei voi vaikuttaa.
– Silloin on tärkeää, että tunnistamme asian ja puhumme siitä, mutta jos emme voi vaikuttaa, emme käytä siihen enempää energiaa. Voimme itse päättää, miten suhtaudumme asioihin, Heiramo toteaa.
Hän harjoitteli asennetta tietoisesti jo parikymppisenä kilpaillessaan maailman huipulla lumilautailijana.
– Huippu-urheilu on myös opettanut minua voittamaan ja häviämään ja katsomaan peiliin, jos asiat eivät eivät menneet, miten piti.
Teksti: Marianna Salin
Kuva: Sakari Piippo