Esimiehestä kuoriutui sparraaja ja tukija

Keskustelemassa makkarapakkaamon esimies Toni Liedes ja tuotantotyöntekijä Mira Lepola.
Snellmanien sukuyhtiö halusi turvata arvojensa siirtymisen uusille työntekijöille ja esimiehille liiketoiminnan voimakkaan kasvun keskellä. Vuosia kestänyt prosessi teki konsernin esimiehistä valmentajia ja kumppaneita.

Vaunullinen mausteille ja uunissa paahtuneelle lihalle tuoksuvia chorizo-makkaroita jää taaksemme, kun Snellmanin makkara- ja kinkkupakkaamon esimies Toni Liedes johdattaa meidät avaraan tuotantotilaan Pietarsaaressa. Linjastolla kilojen painoinen lihakimpale muuttuu hetkessä pussitetuiksi ja toimitusvalmiiksi kinkkusuikaleiksi.

Hiljattain kookas linja purettiin ja sijoitettiin uudelleen tuotantotyöntekijöiden ehdotuksesta. Aiemmin painavia lihalaatikoita työnnettiin rullakoilla ja kantamista oli paljon. Sitten hihnan ääressä syntyi idea, ja nyt nostot ovat jääneet käytännössä kokonaan pois.

– Keräämme koko ajan ideoita työntekijöiltä ja päätämme yhdessä mitkä niistä otetaan kokeiluun. Päätetään ja päätös on yhteinen, Liedes sanoo.

Kuorettomien nakkien linjalla prosessin vaihtaminen lihajalosteesta toiseen kesti aiemmin liki tunnin. Työntekijät hioivat yhteispeliä: nyt vaihto tapahtuu 20 minuutissa. Liedes vertaa työskentelyä formula ykkösten varikkokäyntiin.

Hänen tärkein roolinsa esimiehenä onkin sparrata työntekijöitä kehittämään omaa arkeaan. Myös hankalatkin asiat on uskallettava nostaa pöydälle. Varhaisen välittämisen toimintamalli on viety Snellmanilla poikkeuksellisen pitkälle.

Usein asiat lähtevät eteenpäin jo sillä, että niistä on mahdollisuus puhua.

Työssä suoriutumisen lisäksi työntekijä voi hakea työnantajalta tukea myös henkilökohtaisiin ongelmiin. Kun taustalla on arkisten työasioiden parissa saavutettu luottamus, työntekijä rohkenee tarttua tähän mahdollisuuteen.

– Kaikki alkaa siitä, että meillä on lupa sanoa, kun on huono päivä tai sitten suurempia ongelmia. Usein asiat lähtevät eteenpäin jo sillä, että niistä on mahdollisuus puhua, Liedes sanoo.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Snellman tukee työntekijöitään henkilökohtaisissa ongelmissa ja kriisitilanteissa poikkeuksellisen monipuolisesti. Aloite syntyy useimmiten esimiehen kanssa keskusteltaessa. Tukea varten on luotu Minun Matkani -ohjelma. Siihen sitoutunut Snellman tarjoaa tukihenkilön sekä apua, kuten velkaneuvontaa, terveysvalmennusta tai perheasioiden tukea.

Snellman_feed_6624.jpg

Toni Liedes on 17. vuottaan Snellmanilla. Esimiehen rooli työntekijöiden kumppanina tuntuu palkitsevalta.

Henkilöstöpäällikkö Lena Holmberg ja henkilöstöjohtaja Timo Ylilauri huomauttavat, että kenenkään ei pitäisi piilotella ongelmiaan työpaikan menettämisen pelossa. Holmberg – omaa sukua Snellman – on huolehtinut yrityksen henkilöstöhallinnosta lähes 40 vuoden ajan. Hänen mukaansa työkykyjohtamisen peruspilarit sinänsä eivät ole muuttuneet: työntekijät ovat aina olleet ihmisiä eivätkä resursseja. Snellmanin palveluksessa on työntekijöitä jopa kolmessa sukupolvessa.

– Jokainen ihminen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Jokainen haluaa tehdä hyvää työtä, josta voi olla ylpeä, Holmberg tiivistää.

Arvot esimiesten huoneentauluissa

Yritys kasvoi voimakkaasti 2000-luvun alussa, jolloin arvot otettiin Snellmanilla tarkemmin mukaan strategisiin keskusteluihin. Pian keskiöön nousi työntekijöiden hyvinvoinnin varmistaminen. Holmberg sanoo, että tuotantotyö on vääjäämättä monotonista ja sitä tehdään kylmässä.

Snellman_sidebar_6251.jpg

Henkilöstöjohtaja Timo Ylilauri ja henkilöstöpäällikkö Lena Holmberg painottavat, että työntekijöiden koko elämäntilanne pitää huomioida esimiestyössä.

– Niihin asioihin emme voi loputtomasti vaikuttaa, mutta siihen voimme minkälaiset esimiehet työntekijöillä on. Siitä ajatuksesta muutos alkoi.

Kun Ylilauri aloitti työssään 2011, arvot saatiin kiteytettyä ja keskustelut päätettiin aloittaa. Keskusteluja käytiin kymmenillä osastoilla satojen ihmisten kanssa. Sen jälkeen määritettiin, mitä arvot tarkoittavat esimiestyössä ja johtopäätökset koottiin snellmanilaisten esimiesten huoneentauluiksi. Lähes kaikki esimiehet ovat osallistuneet puolentoista viime vuoden aikana yhtiön arvopohjaisiin esimieskoulutuksiin.

Esimiehen huoneentaulun otsakkeet kuuluvat: innostan, välitän, näytän suuntaa, rakennan luottamusta ja yhteistyötä. Ylilauri sanoo, että tahti kuvaa sukuyhtiön pitkäjänteistä ajattelua ja toimintaa, joka on kaukana pörssiyhtiöiden vuosineljännestahdista.

– Tuloksia seurataan kuukausittain, mutta Snellman on selvästi ennemmin laadun kuin nopeiden voittojen perässä, Ylilauri toteaa.

Lue lisää Varman työkykyjohtamisen palveluista.

Kolme vinkkiä inhimilliseen työkykyjohtamiseen

  1. Yrityksen arvot tulee elää todeksi yrityksen arjessa ja tekemisissä
  2. Ihmisen työkyky ja -hyvinvointi ovat kokonaisvaltaisia asioita
  3. Työkyky ja hyvinvointi lähtevät hyvästä johtamisesta ja ihmisen kokonaisuuden ymmärtämisestä

Tutustu Varman työkykyjohtamisen palveluihin.

Snellman-konserni

  • Konsernissa yhteensä 1500 työntekijää
  • Perheyritys, joka alkanut makkaran valmistuksella 1951
  • Koostuu emoyhtiöstä Oy Snellman Ab sekä kahdesta toimialasta: Lihanjalostustus ja Valmisruoka
  • Konsernin liikevaihto 296 miljoonaa euroa (2017)
  • Lihanjalostus-toimialan liikevaihto 219 miljoonaa euroa (2017)

Voisit olla kiinnostunut myös näistä