Perheystävällisyys on asenne

Joustavat etätyömahdollisuudet saivat 6-vuotiaiden kaksosten äidin, kehityspäällikkö Minna Suutarin palaamaan takaisin kokopäivätyöhön.
Perheystävälliset linjaukset toimivat, kun asenteet ovat kohdillaan. Silloin työntekijä kertoo tilanteestaan avoimesti ja esimies tukee joustoja aidosti.

Laki lupaa perhevapaat ja työnantaja tavallista pidemmän pätkän palkkaa äitiysvapaalla. Näin toimii myös Varma, mutta tämä kertoo varsin vähän perheellisen varmalaisen arjesta.

– Minun kohdallani etätyö ratkaisi sen, että siirryin kokoaikaiseksi tehtyäni vuoden verran lyhennettyä työaikaa, kertoo 6-vuotiaiden kaksosten äiti, kehityspäällikkönä työskentelevä Minna Suutari.

– Joskus pelkästään sillä on suuri merkitys, että voin liukuvan työajan ansiosta nukkua puolitoista tuntia pidempään, jos olen joutunut valvomaan yöllä lapsen takia, sanoo kuntoutusasiantuntija Tiia Harju. Hänen mukaansa myös illat kevenevät huomattavasti, jos pääsee pyöräyttämään pari koneellista pyykkiä etäpäivän keskellä.

Päivällä tapaaminen päiväkodissa, illalla töitä kotona

Varmassa etätyötä saavat tehdä kaikki ja niin perheellisiä kuin perheettömiäkin kannustetaan rytmittämään etätyöpäiviä tauoilla. Joku ulkoilee, toinen hoitaa kodin askareita. Päiväkodin kehityskeskustelu tai koulun kevätjuhla voi venyä kuitenkin jo tavallista taukoa pidemmäksi.

– Varmassa on ihan sopivaa, että hoidat välillä omia asioita päivällä ja ajoitat työt itsenäisesti vuorokauteen oman ja asiakkaiden aikataulun huomioiden, kertoo HR-päällikkö Eeva Reponen. Hänen mukaansa olennaista on, että työt tulevat tehdyiksi ja esimies tietää tilanteen. Mutta mitä esimies tuumaa järjestelystä?

Tyoelama_perheystavallisyys_Feed_perheystavallisyys.gif

Varmassa on ihan sopivaa tauottaa etäpäivää tauoilla ja pienillä ulkoiluhetkillä, kertovat HR-päällikkö Eeva Reponen (vas.) ja kuntoutusasiantuntija Tiia Harju.

– Kyse on pitkälti kulttuurista. Työelämässä on varmasti edelleen jossain esimiehiä, jotka kyseenalaistavat jopa sairaan lapsen hoidon, mutta uskon, että meillä on Varmassa kulttuuri, jossa perheenkin tarpeita katsotaan aidosti hyvällä, Reponen sanoo. Reposen omat lapset ovat jo aikuisuuden kynnyksellä, mutta nyt hän hyötyy joustoista hoitaessaan ikääntyneiden vanhempiensa asioita.

Hyvistä kokemuksista kertovat myös Harju ja Suutari.
– Esimiehet ovat kuitenkin yksilöitä, ja hyppy joustavuutta kohti on ollut heillekin aika iso. Voi olla, että eri esimiehiltä tulee vielä hieman erilaisia ilmeitä, kun kysyy joustoista tai puhuu avoimesti perheen tilanteesta, Suutari arvioi.

Avointa keskustelua, luottamusta ja rajanvetoa

Harju ja Suutari korostavat, että joustava työnantaja saa työntekijänkin joustamaan.
– Ennen esimerkiksi lapsen sairastuminen olisi tarkoittanut, että jään kokonaan pois töistä hoitamaan lasta. Nyt voin tehdä siinä samalla etätöitä, jos lapsi ei tarvitse jatkuvaa hoivaa, Suutari sanoo.

Etätöitä paiskiva sairaan lapsen hoitaja lienee tiukimmankin esimiehen mieleen. Kuka valvoo, ettei tule venyttyä liikaa?

– Rajat on vedettävä itse. On johdettavaa itse omaa työtä. Voin kertoa esimiehelleni, että minulla on huoli tekemättömistä töistä mutten pysty nyt hoitamaan niitä, Harju kertoo.

Tyoelama_perheystavallisyys_feed-MinnaSuutari_17.jpg

– Joustava malli vaatii vastuunottoa sekä paljon avointa keskustelua ja luottamusta puolin ja toisin. On tärkeää uskaltaa tuoda omat tarpeensa esille ja voida luottaa siihen, että esimies ja työkaverit haluavat auttaa järjestämään asioita, Reponen sanoo.

Harju muistuttaa, että rajat on vedettävä itse myös kotona. Hänellä on kokemusta vuosista, jolloin hänen ajastaan kisasivat työ, opinnot ja perhe. Suutarin mukaan on tärkeää osoittaa perheenjäsenille, myös pienelle lapselle, että kotona voi tehdä töitä ja siihen tarvitaan työrauha.

– Se ei tarkoita mitään ikävää epäläsnäoloa, vaan lapsi näkee siinä vastuuntuntoa ja nykyaikaista työkulttuuria.

Huokoiseen päivään mahtuu niin työ kuin perhekin

Reponen kutsuu työelämän tavoitetilaa huokoisuudeksi. Huokoisessa maailmassa työlle ja perheelle löytyvät joustavasti sopivat paikat valmiiden lokeroiden sijaan.

– Varmassa on tärkeää, että ihmiset voivat olla työpaikallaan kokonaisia ihmisiä, joilla on erilaisia perhetilanteita ja vastuita sovitettavana työelämään. Työnantajan on aina hyvä muistaa, että nämä ovat ohimeneviä vaiheita työntekijän elämässä, Reponen sanoo.

Suutari on huomannut, että perheystävällisillä työnantajilla on erinomainen asema työmarkkinoilla.

–  Moni perheellinen sanoo, ettei uskaltaisi vaihtaa pois työpaikasta, jossa luotetaan ja joustetaan, koska ei voi tietää, millainen uusi työpaikka olisi.

Elämäntilanne esille Varman valmennusvartissa

  • esimiehen ja alaisen välinen lyhyt keskustelu 1–4 viikon välein
  • alainen valitsee aiheen
  • aiheita: työn sujuvuus ja priorisointi, elämäntilanne ja joustot sekä yhteistyön toimivuus

Ratkaisuja arjen yhtälöön: työ + perhe
Varma osallistuu Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kampanjaan työ + perhe. Kampanja haastaa työnantajia etsimään ja nostamaan esiin työn ja perheen yhteensovittamista tukevia ratkaisuja, jokaisen työpaikan omista lähtökohdista käsin.

Tutustu kampanjaan!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä