Ilmari Halme lähtee tavallisesti töihin Espoon Leppävaarasta. Vasemmalle jäävät Laajalahden kosteikot, joilla muuttolinnut tapaavat huilata. Edessä odottaa merenranta ja perillä Varman toimisto.
– Matkan varrella seuraan vesilintuja ja vuodenaikojen vaihtumista. Lauttasaaren läpi ajaessani voin valita reitin sen mukaan, haluanko nopeasti perille vai rauhaa muulta liikenteeltä. Reitistä riippumatta pyöräily rentouttaa mutta myös herättää mukavasti, ja sen jälkeen on helppo ryhtyä töihin, Halme sanoo.
Normaalioloissa hän päättää 12 kilometrin pyörämatkan työpaikan suihkuun ja vaihtaa työvaatteet. Pyöräilyvaatteet voi jättää kaappiin tai kuivaushuoneeseen. Auton Halme valitsee vain silloin, kun business designerin työtehtävät sitä vaativat.
– Hyvällä säällä saatan hoitaa työasioitakin pyörällä, omalla tai kaupunkipyörällä, joiden parkki on ihan toimiston vieressä.
Osa varmalaisista kulkee kaupunkipyörällä myös Ruoholahden metroasemalta Salmisaareen tai koko matkan kotoa.
Stressitasot alas pyörän selässä
Työmatkapyöräily, ja pyöräily myös nyt etätyöaikana, saa Varman työkykyjohtaja Pauli Formalta varauksettoman kannatuksen.
– Pyöräilyn voi ottaa kevyesti tai vähän rankemmin oman kunnon mukaan, eikä se rasita niveliä, kuten juoksu. Pyöräily kasvattaa kuntoa ja voi myös helpottaa painonhallintaa, Forma sanoo.
Hän pitää pyöräilyä myös henkisen vireyden ja palautumisen oivallisena lähteenä.
– Väittäisin, että vireystila on todella hyvä sen jälkeen, kun on pyöräillyt aamulla sopivalla vauhdilla ja saanut raitista ilmaa. Toisaalta pyöräily auttaa myös töiden jälkeen, kun on istunut koko päivän sisällä ja ollut ehkä painetilanteissa. Stressitasot laskevat ja palautuminen alkaa.
Forma on vakuuttunut, että työmatkapyöräilystä hyötyy myös työnantaja, jonka vuoksi sitä kannattaa myös tukea. Hän muistuttaa, että pyöräilyn tukeminen on vastuullista päästöjäkin ajatellen.
Forma on itsekin innokas pyöräilijä, mutta töihin hän pyöräilee vain kerran kesässä, koska matkaa on peräti 75 kilometriä per suunta.
– Viime kesänä meni kumi puhki juuri työmatkalla, hän paljastaa nauraen.
Rutiinit auttavat liikkeelle, etenkin etätyössä
Forma uskoo, että monelle voisi olla helpompaa nivoa liikunta osaksi työmatkaa kuin lähteä erikseen liikkumaan. Mutta miten pyöräilykynnys ylittyy aamun väsymyksessä tai kiireessä? Halme luottaa siihen, että rutiinit ohjaavat unenpöpperöisiä aivoja parhaiten. Kun on päättänyt pyöräillä joka päivä, ei tarvitse mittailla säätä ja voimia joka aamu erikseen. Ja jos ei aio pyöräillä joka päivä, pyöräilystä voi päättää edellisenä iltana. Nyt kun suuri osa ihmisistä on etätöissä, pyöräilyn voi halutessaan silti sitoa päivän rutiineihin. Aamulla hyppy satulaan ja työkone auki vasta sopivan mittaisen pyörälenkin jälkeen. Onpa varmalaisia nähty pyörähtämässä pyörineen myös Salmisaaressa toimiston edessä.
Halme pitää tärkeinä myös varusteisiin liittyviä rutiineja. Koska Halme ajaa ympäri vuoden, hän käyttää talvella nastarenkailla varustettua maastopyörää. Keväällä hän vaihtaa maantiepyörään, kun hiekat on lakaistu reitiltä.
– Ajoin maastopyörällä koko viime talvenkin, vaikkei ollut lunta. Ei tarvinnut miettiä aamulla, onko mustaa jäätä vai ei, ja pääsin joka päivä turvallisesti perille.
Halmeen talvipyörä on sähköavusteinen, mikä helpottaa pukeutumista.
– Jos alkaa tulla kylmä tai kuuma, voin valita paljonko poljen itse. Mukavinta on kyllä polkea omilla lihaksilla.
Koko työyhteisö kilometrikisaan
Aamurutiineissa auttaa myös se, että säähän sopiva asu odottaa pyöräilijää valmiina.
– Tärkeintä on pysyä kuivana sateella, jotta ei tule kylmä. Siksi kannattaa säilyttää vettä pitäviä ulkoiluvaatteita myös työpaikalla iltapäivän kuuroa varten, Halme vinkkaa.
Talven viimoja Halme torjuu laskettelulaseilla ja paksuilla hanskoilla. Jalassa hänellä on yleensä 15 vuotta vanhat vaellussaappaat.
– Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että vaatteissa on heijastimia.
Hyvistä varusteistaan huolimatta Halme nauttii työmatkasta eniten silloin, kun riittää yksi kerros vaatteita ja kypärä. Kevätaurinko tuo monet muutkin varmalaiset pyöräteille. Keväisin alkaa myös työmatkapyöräilijöiden maanlaajuinen kilometrikisa, johon varmalaiset osallistuvat joukolla. Yksinäisestä polkemisesta tuleekin yhteisöllistä.
Lähde mukaan kilometrikisaan ja ilmoittaudu täällä.
Varma tarjoaa työmatkapyöräilijöille:
- pyöräkatoksen
- lukittavan pyörävaraston
- suihkutilat
- kuivaushuoneen
- säilytyskaappeja
- laina-Jopoja tunniksi
- työkaluja
- huoltoauton vierailun.