Nuori, mutta kokenut ja huippulahjakas työntekijä voi olla vaikea yhtälö saavuttaa, mutta Buutti Oy:ssä siinä on onnistuttu. Mitkä ovat johtamisen ja rekrytoinnin periaatteet nopeasti kasvavassa it-yrityksessä? Miten voidaan tukea nuorten tekijöiden oppimista, kehitystä ja luovuutta sekä tarjota mielenkiintoisia urapolkuja?
Varma tulevaisuus -podcastissa pureudutaan psykoterapeutti Maaret Kallion johdolla yrittäjyyteen, työhön ja elämänmakuisiin tarinoihin yrittäjyyden polulta. Podcastin ensimmäisessä jaksossa oululaisen Buutti Oy:n toimitusjohtaja Mikko Koistinen kertoo oman yritystarinansa.
Nuoret osaajat keskiössä
Vuonna 2017 neljän yrittäjän voimin perustettu Buutti Oy on ohjelmistokehitykseen, ohjelmointikoulutuksiin ja it-rekrytointipalveluihin erikoistunut yritys. Nuoret osaajat ovat Buutissa keskeinen tekijä ja koko yritysidea ponnistaa nuorista.
Koistisen mukaan ohjelmoinnin opetus nuorille on ollut hajanaista. Koulutuksia järjestettiin päivä siellä ja toinen täällä, mutta varsinaista mahdollisuutta harrastaa ohjelmointia ohjatusti ei ollut tarjolla.
– Jos nuori on kiinnostunut vaikka pesäpallosta tai jalkapallosta, aika nopeasti löytyy seura, jossa voi harrastaa lajia ja rakentaa ammattilaisuraa, Koistinen kertoo.
Buutti tarttui tähän epäkohtaan ja lähti luomaan nuorille mahdollisuuksia harrastaa ohjelmistokehitystä ja myös edetä työuralle ohjelmoinnin parissa.
Nopeaan kasvuun nuorten tähtien avulla
Yrityksen kasvu on alle viidessä vuodessa ollut hurjaa: yritys rekrytoi joulukuussa 2020 jo 50. työntekijän ja työllistää myös kymmenkunta alihankkijaa. Siitä kuuluu kiitos niin idearikkaille yrittäjille kuin nuorille, jotka Buutti on kouluttanut ja työllistänyt it-alalle. Koistisen mukaan Buutti Oy:ssä on ollut alusta asti tärkeää koota tiimiin erilaisia ihmisiä erilaisella koulutustaustalla. Se on Koistisen mukaan tiimin vahvuus ja auttaa ajattelemaan “laatikon ulkopuolelta”.
– Olemme pyrkineet ottamaan mukaan heti alusta asti erilaisista lähtökohdista olevia ihmisiä, jolloin saamme myös erilaisia ideoita, kun kehitetään firmaa ja liiketoimintaa, Koistinen kertoo.
Koistisen mukaan monet yritykset haluavat rekrytoida kokeneita konkareita, jotka ovat mieluiten alle 30-vuotiaita, mutta joilla on jo 20 vuotta työkokemusta. Tämä yhtälö ei tietenkään toteudu kovin helposti.
– Me lähdimme hieman eri näkökulmasta etsimään nuoria lupauksia, joiden osaaminen pystytään todentamaan harrastus- ja koulutustoiminnan kautta. Tällöin pystymme sieltä rekrytoimaan henkilöitä, jotka eivät ole vielä kenenkään muun yrityksen rekryscopessa. Tämä on auttanut meidän kasvua huomattavasti, Koistinen kertoo.
Buutilla ei laiteta suurta painoarvoa työhistorialle, vaan oikea tekninen osaaminen, harrastuneisuus, innokkuus ja intohimo alaa kohtaan todennetaan muilla tavoin. Samalla onnistutaan tunnistamaan tulevaisuuden tähdet ennen muita ohjelmistoalan yrityksiä. Tästä hyvä esimerkki on Oulun yliopiston rahoittama ja Buutin järjestämä Koodikärpät-tapahtuma, jossa 15–17-vuotiaat pääsevät tutustumaan esimerkiksi pelien, ohjelmistojen tai robotiikan kehitykseen kahden viikon mittaisissa kesätyöpätkissä.
– Joka kesä tapahtumasta löytyy kourallinen nuoria, jotka vastaavat osaamistasoltaan sellaista henkilöä, joka on valmistumassa tietotekniikasta opiskeltuaan 5–7 vuotta. Eli hyvin huipputason tekijöitä, Koistinen kertoo.
Kuuntele, miten Buutilla tunnistetaan ja onnistutaan rekrytoimaan tulevaisuuden ohjelmointiosaajat. Ja eroaako nuorten työntekijöiden johtaminen jotenkin ”tavallisesta”? Entä miten työntekijöiden vastuut ja vapaudet näkyvät Buutilla?
Varma tulevaisuus -podcast
Kolmiosaisessa Varma tulevaisuus -podcastissa pureudutaan psykoterapeutti Maaret Kallion johdolla yrittäjyyteen, työhön ja elämänmakuisiin tarinoihin yrittäjyyden polulta. Korona-ajan jälkeen moni kaipaa työelämään vakautta, innostumista sekä kestäviä tapoja ylläpitää työkykyä.
Miten napata parhaat ja innostuneimmat työnhakijat? Entä miten voidaan tukea nuorten tekijöiden oppimista, kehitystä ja luovuutta sekä tarjota mielenkiintoisia urapolkuja nopeasti kasvavalla it-alalla? Oululaisen Buutti Oy:n toimitusjohtaja Mikko Koistinen kertoo Maaret Kalliolle, miten yritys on onnistunut kasvamaan nimenomaan nuorten osaajien avulla.