Suomalainen työelämä on laajan ongelman äärellä. Tarjolla on tuhansia avoimia työpaikkoja, mutta samaan aikaan on myös paljon työttömiä työnhakijoita sekä kasvava joukko nuoria, jotka eivät saa kiinni opiskelu- tai työelämästä.
– Muun muassa työkyvyttömyyseläkkeellä olevien alle 30-vuotiaiden määrä on kasvanut noin kolmanneksella kymmenessä vuodessa. Tämä on paitsi työeläkeyhtiön, koko yhteiskunnan ongelma, kertoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.
Varma ja Diakonissalaitoksen Vamos ovat lähteneen ratkaisemaan yhteistä huolta nuorten työllistymisestä kehittämällä Nuoret työelämään -ohjelman osaksi Vamos-toimintaa.
– Ohjelma on konkreettinen vastuullisuusteko, joka tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia työntekijöitä, vähentää rekrytointiriskejä ja sitouttaa uutta sukupolvea työelämään, Murto lisää.
Valmennuksen avulla kohti työelämää
Vamos toimii noin 100 työntekijän voimin 13 paikkakunnalla. Vamos tavoittaa vuosittain noin 2 000 työn ja koulutuksen ulkopuolella olevaa 16–29-vuotiasta nuorta, joita se tukee niin arjen perusasioissa kuin tulevaisuuden suunnittelussa kohti koulu- ja työelämää.
– Intensiivisellä valmennuksella voimme vahvistaa nuoren työelämään siirtymistä ja saada hyviä tuloksia. Noin joka toinen valmennuksen päättäneistä nuorista siirtyy Vamoksen kautta työ- ja opintopoluille, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos nuorten palveluiden johtaja Terhi Laine.
Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, joka tutustuu nuoren tilanteeseen ja tukee häntä. Vamoksen valmennus alkaa usein arjen perusasioiden, kuten arjen rytmien ja rutiinien opettelemisesta, ja etenee yksilövalmennukseen ja toiminnallisiin ryhmiin. Vähitellen nuorelle etsitään yhdessä polku kouluun tai töihin.
Aikaisemmin Vamos-valmennus yleensä päättyi, kun nuori siirtyy palkkatyöhön. Nyt Vamoksen ja Varman yhteisen Nuoret työelämään -ohjelman avulla työllistyvien valmennus jatkuu, vaikka nuori siirtyy työpaikalle.
– Nuorilla voi olla pelkoja suhteessa työelämään siirtymiseen. Ohjelmasta nuoret saavat turvallisuuden tunnetta, Laine kertoo.
–Nuoret työelämään -ohjelmasta nuoret saavat turvallisuuden tunnetta, Terhi Laine kertoo.
Olennaisinta on auttaa eteenpäin elämässä
Nuoret työelämään -ohjelma tekee tiivistä yhteistyötä yritysmaailman kanssa. Ohjelman kautta yritykset saavat sitoutuneita työntekijöitä, ja lisäksi yrityksiä voidaan valmentaa esimerkiksi työyhteisöjen monimuotoisuudesta ja Z-sukupolvesta työelämässä.
Yksi ohjelmassa mukana olevista yrityksistä on Transval, joka tarjoaa yrityksille erityyppisiä logistiikkaratkaisuja. Transval palkkaa paljon myös nuoria työntekijöitä, joilla ei tarvitse entuudestaan olla logistiikka-alan osaamista, koska yhtiö perehdyttää työtehtäviin. Transval halusi olla vastuullisena yrityksenä mukana ohjelmassa, jotta se omalta osaltaan voi auttaa työelämän ulkopuolelle jääneitä nuoria pääsemään työmarkkinoille.
– Nuorelle työnhakijalle ensimmäinen työpaikka ja työelämään kiinni pääseminen on iso juttu. Kyse ei ole vain työstä, vaan se vaikuttaa myös loppuelämään, kertoo Transvalin Henkilöstöratkaisut-liiketoimintaa johtava Jani Lindström.
Nuoret työelämään -ohjelmaan mukaan lähteneillä työpaikoilla on Laineen mukaan ensisijaisen tärkeä rooli – ne tekevät tulevaisuuden Suomea.
– Yritykset haluavat työllistää vastuullisesti. Mukaan lähteneet työyhteisöt ovat hyvin avoimia sekä motivoituneita ja sitoutuneita niin ohjelmaan kuin nuorten työurien luomiseen, Laine kertoo.
Transval on palkannut ohjelman kautta nuoria muun muassa kaupan alan hyllytystyöhön ja varastojen keräilytehtäviin. Näihin tehtäviin Transval tyypillisestikin palkkaa paljon nuoria työnhakijoita.
– Olennaisin asia on se, että pystymme oikeasti auttamaan nuoria eteenpäin elämässään, tarjoamaan mielekästä työelämäkokemusta lähtien työstä, työkavereista ja arjen rytmistä, Lindström kertoo.
Lindströmin mukaan parasta yhteistyössä on ollut kuulla nuorilta itseltään, että ohjelmasta on ollut apua. Ei vain työpaikan saamisen kannalta, vaan elämässä ylipäätään.
– Nuoret ovat kommentoineet, etteivät olisi uskoneet pääsevänsä ikinä töihin ja että työ on tuonut toivoa ja uskoa moneen muuhunkin asiaan elämässä. Tulevaisuus näyttää valoisammalta ja nuoret saavat itseluottamusta, uskoa itseensä ja osaamiseensa.
–Olennaisin asia on se, että pystymme oikeasti auttamaan nuoria eteenpäin elämässään, Jani Lindström sanoo.
Työelämässä jokainen onnistuu
Lindström ja Laine ovat kertomassa Nuoret työelämään -ohjelmasta 29.9.2021 järjestettävässä Hyvää työtä nuori -verkkotapahtumassa.
– Halusimme ottaa puheenvuoromme näkökulmaksi sen, että jokainen onnistuu, koska yhteistyömallilla voimme luoda onnistumisen edellytyksiä eri elämäntilanteisiin, Lindström kertoo.
– Jokaisen on mahdollista onnistua, kun me yhdessä haluamme sitä ja rakentaa sen tyyppistä toimintakulttuuria ja psykologisesti turvallisia työpaikkoja, jotka mahdollistavat yksilöiden onnistumisen kokemukset, Laine lisää.
Lindström haluaa haastaa myös muut yritykset mukaan ohjelmaan työllistämään nuoria. Hän kannustaa myös nuoria hyödyntämään Vamoksen tukijärjestelmää työelämässä onnistumiseen.
– Jos kaikki yritykset työllistävät vaikka yhdenkin syrjäytymisvaarassa olevan nuoren, saamme valtavan määrän nuoria kokemaan onnistumista työelämässä. Tällä on pitkäkantoiset vaikutukset erityisesti nuoren elämään, mutta myös yhteiskunnalle ja yrityksille.
Tule mukaan Hyvää työtä nuori -verkkotapahtumaan 29.9.2021
Mistä saada eväät hyvään työelämään? Tule mukaan 29.9.2021 kello 12–16 järjestettävään Hyvää työtä nuori -verkkotapahtumaan, jossa Diakonissalaitoksen Vamos-palveluiden Terhi Laine ja Transval Henkilöstöratkaisujen Jani Lindström puhuvat siitä, miten työelämässä jokainen onnistuu.