Onko YEL-vakuutus kunnossa?

Yrittäjä, pidäthän huolta eläkevakuutusvelvollisuudestasi. YEL-vakuutuksesta on sinulle paljon hyötyä, ja YEL-vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnillä voi olla kalliit seuraukset!

Tarvitset lakisääteisen YEL-vakuutuksen, kun työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä ja YEL-velvollisuus täyttyy. YEL-vakuutus on ehdottomasti yrittäjän tärkein vakuutus. Se paitsi kerryttää yrittäjälle eläkettä, siihen pohjautuu myös muu yrittäjän sosiaaliturva, kuten sairaus- ja vanhempainpäivärahat sekä työttömyysturva.

Kuka on YEL-velvollinen?

Yrittäjä on lain mukaan YEL-velvollinen, kun

  • yrittäjä on täysi-ikäinen eli täyttänyt 18 vuotta
  • yrittäjä työskentelee omassa yrityksessä tai kevytyrittäjänä
  • yrittäjätoiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta
  • YEL-työtulo ylittää YEL:n minimityötulon, joka vaihtelee vuosittain. Tarkista ajantasainen minimityötulo.

Jos pohdit, oletko YEL-vakuuttamisvelvollinen vai et, saat aina apua ja neuvoja tilanteesi arviointiin Varman asiakaspalvelun numerosta 010 192 100.

Milloin YEL-velvollisuus alkaa?

YEL-velvollisuus alkaa siitä päivästä, kun yllä olevat kriteerit täyttyvät eli yrittäjän eläkelain mukainen yrittäjätoiminta on alkanut. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa YEL-velvollisuuden alkamispäivästä ottaa YEL-vakuutus. Tämä puolen vuoden pituinen järjestelyaika antaa tilaisuuden tarkastella, miten toiminta lähtee käyntiin sekä arvioida ansioiden suuruutta ja vuotuista YEL-työtuloa.

Yrittäjän eläkelaki Finlex-palvelussa

Yrittäjän YEL-työtulon eli työpanoksen arvon tulee olla vähintään 9 208,43 euroa vuodessa (vuonna 2025). YEL-työtulolla tarkoitetaan yrittäjän työpanoksen arvoa eli sellaista palkkaa, jonka yrittäjä maksaisi toiselle vastaavasta työstä. Kun työtulo ylittää 767 euroa vähintään neljän kuukauden aikana, yrittäjä on vakuuttamisvelvollinen, koska vuotuinen työtulo ylittää YEL:n alarajan (12 x 767 euroa ≈ 9 208,43 euroa). YEL-vakuutus tulee ottaa takautuvasti siitä päivästä alkaen, jolloin yrittäjän työpanoksen arvo ylitti ensimmäisen kerran 767 euroa.

Mitä tapahtuu, jos yrittäjä ei ota YEL-vakuutusta ajoissa?

Jos otat YEL-vakuutuksen vasta, kun kuuden kuukauden järjestelyaika on kulunut, voit joutua maksamaan laiminlyöntikorotusta, joka on vähintään 10 prosenttia laiminlyöntiajan YEL-maksusta. Koska YEL-vakuutus on lakisääteinen ja yrittäjälle pakollinen, viime kädessä Eläketurvakeskus voi ottaa yrittäjälle YEL-vakuutuksen valitsemastaan työeläkeyhtiöstä. Tällöin laiminlyöntikorotus on vähintään 30 ja enintään 100 prosenttia laiminlyöntiajan YEL-maksusta. Laiminlyöntikorotuksen määrän vahvistaa Valtiokonttori.

Ethän siis aikaile YEL-vakuutuksen ottamisen kanssa! Mitä pidemmältä ajalta otat YEL-vakuutuksen takautuvasti, sitä suurempi on takautuvan ajan YEL-maksu. Kun otat YEL-vakuutuksen ajoissa, vältyt takautuvilta maksuilta.

Lue lisää YEL-velvollisuudesta

Liity tyytyväisten yrittäjäasiakkaidemme joukkoon

Me tuemme sinua elämän ja yrityksesi muuttuvissa ja yllättävissä käänteissä olipa kyse sitten sairastumisesta, perheenlisäyksestä tai joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeesta. Voit hoitaa vakuutusasiasi itse verkossa tai olla yhteydessä asiantuntijoihimme puhelimitse, chatissa tai verkkoviestillä Varma Asioinnissa.

Ota YEL-vakuutus helposti verkossa

Jo 44 000 yrittäjää on valinnut Varman huolehtimaan eläketurvastaan! Uusi yrittäjä saa meiltä 22 %:n alennuksen YEL-maksusta ensimmäisen neljän vuoden ajan. Jos sinulla on jo YEL-vakuutus muualla, hoidamme irtisanomisen puolestasi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä