Jos asiakkaita ja töitä on enemmän kuin mihin vapaa-aika esimerkiksi palkkatyön ohella riittää, saattaa olla aika loikata rohkeasti sivutoimisesta yrittäjyydestä kokopäiväiseen yritystoimintaan. Hyppy sivubisneksestä kokopäiväyrittämiseen voi tuntua isolta: hallinnollinen työ lisääntyy ja samalla taloudelliset paineet kasvavat, sillä kokopäiväisen yrittäjän tulee saada katettua yritystoiminnan kulut ja turvattua oma toimeentulonsa.
Kokosimme avuksesi listan asioista, jotka on hyvä käydä läpi ennen hyppyä täyspäiväiseen yrittäjyyteen.
Valitse sinulle sopiva yhtiömuoto
Sivutoimisena yrittäjänä olet ehkä tehnyt töitä kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta tai perustanut jo toiminimen tai osakeyhtiön. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi ryhtyessä on hyvä pohtia, millainen yhtiömuoto sopii sinun tarpeisiisi.
Usein yrittäjälle järkevin valinta on osakeyhtiö. Kun liikevaihto kasvaa, on osakeyhtiön verotus toiminimen verotusta kevyempää. Osakeyhtiön yhteisövero on aina 20 prosenttia ja palkastasi vähennetään ansiovero, kun taas toiminimiyrittäjänä maksat koko yrityksen potista ansioverotuloa, joka kasvaa progressiivisesti tulojen myötä. Samoin jos investoit yritykseen ja tähtäät kasvuun, on osakeyhtiö turvallisempi valinta, sillä silloin taloudellinen vastuu ei ulotu omiin, henkilökohtaisiin varoihisi.
Suunnittele ja tee laskelmia
Varmista, että asetat tuotteillesi tai palveluillesi tarpeeksi korkean hinnan. Luonnollisesti myös myyntiin ja markkinointiin kannattaa panostaa, jotta teet yrityksesi tunnetuksi. Alussa voi kestää, ennen kuin yrityksestä voi nostaa itselleen kunnolla palkkaa. Tarvittaessa voit neuvotella pankin kanssa mahdollisista yrityslainoista.
Varmista sosiaali- ja eläketurvasi
Kokopäivätyössä työntekijänä ei sosiaali- ja eläketurvaa tarvitse juuri miettiä, sillä ne perustuvat työntekijälle maksettuun palkkaan. Yrittäjä huolehtii näistä asioista itse ottamalla yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. YEL-vakuutus on yrittäjän sosiaali- ja eläketurvan perusta: vakuutus kerryttää yrittäjälle eläkettä, ja YEL-työtulon määrään pohjautuvat esimerkiksi yrittäjän sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha ja työttömyyskorvauksen määrä. YEL-työtulo tarkoittaa arviota työpanoksesi rahallisesta arvosta vuodessa. Laki velvoittaa yrittäjää ottamaan YEL-vakuutuksen, kun YEL-työtulosi eli työpanoksesi arvo ylittää YEL:n minimityötulon.
Ota kirjanpitäjä avuksi
Kokopäiväisen yrittäjän on usein helpointa ja järkevintä antaa kirjanpito ammattilaisen tehtäväksi. Kirjanpitäjä maksaa itsensä takaisin, kun aikaa jää työntekoon ja vältyt ikäviltä virheiltä kirjanpidossa. Osakeyhtiön kirjanpito tulee tehdä aina kaksinkertaisena ja on siten hieman toiminimen kirjanpitoa työläämpää, joten osakeyhtiössä ammattilaisen apu tulee erityisen tarpeeseen.
Tarvitsetko lisää työvoimaa?
Onko työtä liikaa yhdelle ihmiselle tai haluatko ulkoistaa osan töistä toisenlaiselle osaajalle? Kaikkea ei kannata tehdä yksin, vaan lisäkäsiä voi saada palkkaamalla työntekijän tai ostamalla osan työstä alihankintana muilta yrityksiltä. Jos palkkaat yritykseen työntekijän, muista hankkia työntekijöille lakisääteiset vakuutukset ja varmista, koskeeko toimialaa jokin yleissitova työehtosopimus.
Muista pakollinen arvonlisäverorekisteri
Tavaroita tai palveluita myyvä yritys on lähtökohtaisesti arvonlisäverovelvollinen ja sen tulee ilmoittautua Verohallinnon alv-rekisteriin. On muutamia aloja, joiden toimintaa ei lasketa arvonlisäverovelvolliseksi. Rekisteriin pitää ilmoittautua viimeistään, kun yrityksen liikevaihto tilikauden aikana ylittää 15 000 euroa.
Lue lisää arvonlisäverottomasta liiketoiminnasta verottajan sivuilta
Ja ne pienet, mutta tärkeät asiat…
Varmista myös, että yritykselläsi on pakolliset ja vapaaehtoiset vakuutukset kunnossa. Hyödyllisiä vapaaehtoisia vakuutuksia ovat esimerkiksi henkilövakuutukset yrittäjälle ja yrityksen omaisuus- ja vastuuvakuutukset.
Liity myös halutessasi Yrittäjäkassaan, jolla turvaat selustasi työttömyyden varalta ja voit saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Jotta voit liittyä yrittäjäkassan jäseneksi, vuositulosi eli YEL-työtulosi tulee ylittää vuosittain vaihtelevan vähimmäismäärän. Tarkista ajantasainen yrittäjän ansioturvan alaraja.
Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.