Kreivi ei ollut aikaisemmin törmännyt työyhteisöön, joka nostaisi vähemmistöjen aseman samalla tavalla esiin. - Koska itse kuulun vähemmistöön, tästä tuli heti lämmin fiilis. Koin, että tämä voisi olla minun näköiseni yritys ja työpaikka, Kreivi muistelee.
Kreivi jätti hakemuksen ja sai kutsun haastatteluun. Varman aulasta hänet haki haastattelija, jolla roikkui kaulassaan sateenkaariavainnauha. Sama nauha näkyi myös monella vastaantulijalla matkalla neuvotteluhuoneeseen. Pieni teko symboloi sitä, että Varma seisoo yhdenvertaisuuden takana.
- On yrityksiä, jotka liputtavat Pride-kulttuurin puolesta, mutta eivät tee käytännössä mitään. Varmassa Pride-asiat näkyvät arjessa ja niiden eteen tehdään töitä. Tunnelma muuttui erilaiseksi jo haastattelussa, sillä saatoin olla oma itseni. Tämä on äärimmäisen merkittävää, Kreivi sanoo.
Henkilöstö kukoistaa turvallisessa työyhteisössä
Kreivi sai hakemansa paikan. Työssään Varman HR-koordinaattorina hän on nähnyt, että Varmassa vallitsee kulttuuri, jossa jokaista kannustetaan olemaan oma itsensä. Asiaa edistetään muun muassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmässä, jossa ideoidaan teemaan uusia näkökulmia. Yhdenvertaisuus on luonteva osa työkulttuuria ja aihetta käsitellään esimerkiksi osana perehdytystä. Tavoitteiden toteutumista seurataan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyllä.
- On hyvä huomata, että Varma lunastaa lupauksiaan yhdenvertaisuuden puolesta. Työelämässä on yhä yleistä, että vähemmistöön kuuluva joutuu piilottelemaan omaa elämäänsä. Varmassa on sen sijaan luotu ympäristö, jossa on helppo olla, eikä asioita tarvitse kierrellä. Tunnelma on rento: voin puhua perheestäni sellaisena kuin se on, ja olen siksi lähentynyt paremmin työkavereideni kanssa, eikä yhteys työkavereihin jää ohueksi pintaraapaisuksi, Kreivi kuvailee.
Mahdollisuus olla oma itsensä luo työyhteisöön turvallisuudentunnetta. Tällä on suuri merkitys sekä työntekijöiden oman hyvinvoinnin että työn tekemisen kannalta, Kreivi uskoo.
- Luovuus tukahtuu, jos täytyy koko ajan varoa, miten puhuu asioista. Henkilön koko potentiaali saadaan käyttöön, kun työyhteisössä tuntuu turvalliselta.
Dialogi lisää ymmärrystä
Yhdenvertainen työelämä edellyttää avointa dialogia: työkulttuuriin kuuluu, että asioista puhutaan. Yritysten ei pidä kuitata asiaa kevyesti toteamalla, että yhdenvertaisuuteen liittyviä ongelmia ei ole ollut. Varsinkaan enemmistöön kuuluva ei voi todeta asian olevan jo kunnossa, jos siitä ei ole kysytty ja keskusteltu organisaatiossa.
Varmassa keskustelua edistetään esimerkiksi järjestämällä henkilöstölle valmennusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan liittyvistä teemoista. Asiantuntijoiden avustuksella valmennuksissa on opittu esimerkiksi tunnistamaan piileviä ennakkoasenteita. Kokemusasiantuntijat ovat puolestaan kertoneet työelämässä kohtaamistaan tilanteista.
Myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvää terminologiaa on tärkeää tehdä tutuksi. Jos termit eivät ole hallussa, moni arastelee keskustelua, koska pelkää loukkaavansa tai sanovansa jotain väärin.
Kreivi uskoo, että valmennukset ovat edistäneet Varmassa neutraalia kielenkäyttöä.
- Uudelta ihmiseltä ei meillä kysytä, mitä miehesi tekee – vaan esimerkiksi, että ketä perheeseesi kuuluu. Automaattiset oletukset ovat harvinaisia ja siitä huomaa, että asiasta on keskusteltu.
Yhdenvertaisuuden puolesta liputettava kunnes syrjintä häviää
Varma on ollut Helsinki Priden kumppani vuodesta 2019 lähtien. Pride-viikolla Varma järjestää erilaisia tapahtumia, ja yhtiön pääkonttorin Länsiväylän puoleinen seinä on peitetty sateenkaarilakanalla. Lakanassa lukee: Yhdenvertaisen työelämän puolesta. Teemaa nostetaan esiin myös sosiaalisessa mediassa.
Pride-aktiviteeteista saadaan paljon hyvää palautetta Varman henkilöstöltä. Varma on finanssialalla edelläkävijä, ja varmalaiset ovat tästä ylpeitä. Talon ulkopuolinen palaute sen sijaan vaihtelee.
- Kun nostamme Pride-tapahtumia esiin somessa, meiltä saatetaan kysyä, miksi asiasta on tehtävä niin suuri numero. Varmassa ajatellaan, että niin kauan kuin asia ei ole arkipäiväinen työelämässä ja ihmiset kokevat sen vuoksi syrjintää, yhdenvertaisuuden puolesta on liputettava, Kreivi toteaa.
Varmassa ei ole säikähdytty palautteesta: työ tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta jatkuu systemaattisesti. - On merkityksellistä, että työnantaja taistelee yhdenvertaisen työelämän puolesta. Tämä ei todellakaan ole itsestäänselvyys, ja tässä on ilo olla mukana.
Sateenkaarilippu symboloi yhdenvertaisuutta
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantaminen on Varmassa osa laajempaa työtä yhdenvertaisen työelämän eteen. Kokonaisuutta edistetään monella saralla: esimerkiksi sukupuolten tai eri ikäryhmien välisen tasa-arvon lisäämiseksi sekä vammaisten tai muiden vähemmistöjen huomioimiseksi. Sateenkaarilippu onkin Varmassa symboli yhdenvertaiselle työelämälle kaikessa laajuudessaan.
Omalla esimerkillään Varma kannustaa muitakin yrityksiä toimimaan yhdenvertaisen työkulttuurin puolesta. Liikkeelle kannattaa lähteä vähän kerrallaan ja omaa henkilöstöä kuunnellen – näin tunnistetaan merkittävimmät epäkohdat ja voidaan aloittaa niistä. Kaikki ei ratkea kerralla, mutta pienetkin askelet vievät eteenpäin kohti yhdenvertaisempaa työelämää.
Kuka?
- Tiia-Maria Kreivi
- Varman HR-koordinaattori
- Perhevapaalla toukokuusta alkaen
- Perheeseen kuuluu vaimo, parin kuukauden ikäinen esikoisvauva ja kolme kääpiövillakoiraa
Varman keinoja yhdenvertaisuuden edistämiseen
- Tietoisuutta lisäävät valmennukset ja koulutukset
- Sateenkaariavainnauhat ja muut fyysiset elementit
- Sukupuolineutraalit wc-tilat
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä
- Helsinki Priden kumppanuus ja oma Pride-jengi