Kun liiketoiminta ja maksetut palkkasummat kasvavat, muutos tilapäisestä työnantajasta jatkuvasti työllistäväksi työnantajaksi voi tapahtua huomaamatta. Näin kävi Satakunnan alueella toimivan remontointiyritys Spot-Rakennuksen yrittäjälle ja toimitusjohtajalle Hannes Kontiselle, joka jatkoi tilapäisenä työnantajana, vaikka yritys työllisti jo säännöllisesti työntekijöitä.
Kontinen perusti remontointiyrityksen vuonna 2016 toiminimellä. Ensimmäinen työntekijä oli työharjoittelija, joka jäi kuukauden harjoittelun jälkeen töihin yritykseen. Alkuun tarve työvoimalle oli satunnaista.
– Töiden riittämisestä piti olla tarkka, mutta töitä oli kuitenkin riittävästi yhdelle työntekijälle sekä itselle, Kontinen kertoo.
Vuonna 2021 tilanne kuitenkin kääntyi ja töitä alkoi kertyä niin, että käsipareja tarvittiin enemmän. Liiketoiminnan kasvaessa ei ollut enää järkevää käsitellä suuria summia toiminimellä, joten eteen tuli yritysmuodon vaihto osakeyhtiöksi. Vaikka myös maksetut palkkasummat kohosivat, Kontinen jatkoi vanhasta tottumuksesta TyEL-maksujen maksamista tilapäisenä työnantajana. Vasta kun Varmasta otettiin yhteyttä, hän havahtui tarpeeseen ottaa vakituinen TyEL-sopimus.
– En itse ollut ehtinyt ajatella asiaa ollenkaan. Havahduin vasta, kun asiasta soitettiin ja kysyttiin, miksi näin on, Kontinen kertoo.
Spot-Rakennuksen yrittäjä Hannes Kontisen mukaan työvoiman tarve oli aluksi satunnaista, mutta pian käsipareja tarvittiin säännöllisemmin.
Milloin kannattaa olla tilapäinen työnantaja?
Työnantaja lasketaan tilapäiseksi työnantajaksi niin pitkään kuin sillä ei ole sopimusta työeläkeyhtiön kanssa. Sopimuksettomuudesta huolimatta työnantajalla on samat velvollisuudet maksaa työtapaturma- ja työeläkevakuutuksia sekä ilmoittaa työntekijöiden palkat tulorekisteriin.
Tilapäinen työnantaja kannattaa olla, kun työntekijöiden palkkaamisen tarve on satunnaista ja palkat ovat puolen vuoden aikana alle vuosittain vaihtelevan rajamäärän. Tarkista ajantasainen summa sivuiltamme.
– Jos yritys tai yksityishenkilö työllistää työntekijöitä satunnaisesti ja palkkasummat ovat pieniä, TyEL-vakuutussopimusta ei yleensä oteta, kertoo myyntijohtaja Katri Priimägi, joka vastaa Varmassa pienyritysasiakkaista ja kumppanuuksista.
Kun palkkasumma ylittää kuuden kuukauden aikana vuosittain vaihtelevan rajamäärän, työnantajan tulee ottaa TyEL-vakuutussopimus. Sopimuksen saa tehdä, vaikkei palkkasumma ylittäisikään rajamäärää.
Priimägi kertoo, ettei tilapäisenä työnantajana toimiminen ole yleensä tietoinen päätös, vaan taustalla on usein myös tietämättömyyttä.
– Moni aloittaa toiminnan tilapäisenä työnantajana. Kun TyEL-maksut hoituvat myös sillä tavalla, tilanteeseen tottuu eikä kiinnitä huomiota siihen, että palkkasumma on kasvanut, Priimägi kertoo.
Sopimus tuo joustoa palkkaamiseen
Tällä hetkellä Spot-Rakennus työllistää kuusi rakennusalan ammattilaista, joiden TyEL-vakuutusmaksut Kontinen hoitaa sopimustyönantajana. Siirtyminen yksinyrittäjästä työnantajaksi on ollut Kontiselle mieluisaa, vaikka se on tuonut paljon uutta opeteltavaa työehtosopimuksen koukeroista lomalainsäädäntöön.
– Pidän työnkuvastani. Päivät tosin usein venyvät kellon ympäri ja toimistolle on silti mentävä maksamaan palkat ja hoitamaan laskutukset kuntoon, Kontinen kertoo.
Kontinen haluaa kasvattaa toimintaa ja tarvitsee näin ollen myös lisää työntekijöitä.
Siirtyminen sopimustyönantajaksi on tuonut joustoa työntekijöiden palkkaamiseen, kun tilapäisen työnantajan eurorajat eivät enää rajoita.
– Voin työllistää useita työntekijöitä ja pitää heidät vakituisena. Yritystoimintaa on tarkoitus kasvattaa ja tekijöitä tarvitaan jatkuvasti lisää, Kontinen kertoo.
Sopimusasiakkaana saat hyötyjä!
Sopimusasiakas saa Varmalla
- selvää säästöä asiakashyvityksinä, joita tilapäisille työnantajille ei kerry
- käyttöönsä Varma Asiointi -verkkopalvelun, jossa voi tehdä helposti muutoksia esimerkiksi laskujen maksuaikatauluihin ja tulostaa tarvittavia todistuksia
- pääsyn Varma Akatemia -oppimisympäristöön, joka tarjoaa sisältöä työkyvyn johtamiseen ja kehittämiseen sekä valmiita opintopolkuja esihenkilöille, HR-ammattilaisille ja henkilöstölle.