Raakkutuho nosti esiin sijoittajan roolin – Näin Varma vaikuttaa sijoituskohteisiinsa

Suomussalmen raakkutuho on nostanut esiin kysymyksen osakkeenomistajan mahdollisuuksista vaikuttaa sijoituskohteeseensa. Omistaja vaikuttaa sijoituskohteeseensa yritystapaamisissa, äänestämällä yhtiökokouksissa ja osallistumalla yhtiön hallituksen valintaan. Osakkeenomistajat voivat myös yhdessä vaikuttaa sijoituskohteeseensa.  

Eläkesijoittajat, Varma mukaan lukien, ovat merkittäviä omistajia suomalaisissa metsäyhtiöissä. Elokuussa paljastunut Suomussalmen raakkutuho on nostanut esiin kysymykset metsätalouden yritysvastuusta ja osakkeenomistajien vaikutusmahdollisuuksista sijoituskohteeseensa.   

Varmalla on omistajaohjauksen periaatteet ja aktiivisen omistajuuden ja vaikuttamisen periaatteet, joiden mukaan toteutamme omistajaohjausta ja vaikuttamista. Varman vastuullisuudesta vastaavan johtajan Hanna Kaskelan mielestä on tärkeää ymmärtää, mitkä ovat osakkeenomistajan velvollisuudet, ja toisaalta mahdollisuudet puuttua yhtiöiden toimintaan.  

Ympäristörikoksen tai muun vastuullisuusnormien vastaisen toiminnan tultua ilmi, Varma siirtää sijoituskohteen tarkkailulistalle, ja Varman edustaja on yhteydessä yritykseen.  Varman on sitoutunut noudattamaan kansallisia lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia, kuten YK:n Global Compact -yritysvastuualoitetta, ILO:n työelämän yleissopimuksia ja OECD:n toimintaohjeita monikansallisille yrityksille. Näiden sopimusten ja lakien noudattamista Varma edellyttää myös sijoituskohteiltaan.  

” Meidän tehtävämme on muodostaa käsitys siitä, miten sijoituskohteena oleva yhtiö käsittelee rikkomusta ja varmistaa, ettei vastaavaa tapahdu jatkossa. Edellytämme myös, että vastuullisuusrikkomuksen sattuessa sijoituskohteenamme oleva yritys korjaa tilanteen. Yrityksen suunnitelman tilanteen korjaamiseksi on oltava uskottava”, Kaskela sanoo. 

"Osaketiimillämme on vuosittain useita satoja tapaamisia pörssiyhtiöiden edustajien kanssa. Tapaamisissa käymme läpi muun muassa sitä, miten yritys huomioi ympäristönäkökulmat.”

Kaskelan mukaan yritysten toimintaa ohjaavat prosessit ja ohjeistukset luonnon monimotoisuuden säilyttämiseksi ovat ensisijaisen tärkeitä, mutta ohjeistusten toteutumista ja noudattamista tulee valvoa paremmin.  

“Pelkkä paperilla toteutuva vastuullisuus ei riitä, vaan vastuullisuuden pitää olla vietynä sisälle organisaation toimintaan. On tärkeää, että periaatteiden lisäksi tehdään tarkemmat työohjeet, henkilöstöä koulutetaan jatkuvasti, ja tiimeissä käydään läpi mitä asiat käytännössä tarkoittavat. Monin käytännön toimin voidaan pyrkiä varmistamaan, että ohjeistukset on sisäistetty”, Kaskela sanoo.

”Luontokadon huomioiminen sijoitustoiminnassa monisyisempi asia kuin esimerkiksi ilmastonmuutos, jonka vaikutusten arvioimiseen on olemassa vertailukelpoisia ja kehittyneitä menetelmiä. Mikään näistäkään menetelmistä tuskin on silti aukoton”, hän sanoo.  

Varman vastuullisuudesta vastaaja johtaja Hanna Kaskela

Omistaja vaikuttaa käyttämällä ääntä yhtiökokouksessa ja vaikuttamalla hallituksen valintaan

Omistajan keskeinen mahdollisuus vaikuttaa yrityksen toimintaan toteutuu hallitusvalinnan kautta. Omistajien vastuulla on valita hallitus, joka valvoo, että yrityksen toiminta ja hallinto on järjestetty asianmukaisesti. Hallituksen rooli ei ole puuttua yhtiön operatiiviseen toimintaan. Tätä varten on yrityksen johto.

”Mahdollisuutemme reagoida tapauksiin on määritelty roolissamme osakkeenomistajana. Joissain tilanteissa meiltä on kysytty, että voimmeko irtautua omistuksestamme.  Emme kerro osakekaupoistamme etukäteen, vaan raportoimme omistuksemme vuosittain tilinpäätöksessä”, Kaskela sanoo.

"Pelkkä paperilla toteutuva vastuullisuus ei riitä, vaan vastuullisuuden pitää olla vietynä sisälle organisaation toimintaan. Sen pitää ulottua myös alihankintaketjuun asti."

Kaskela korostaa, ettei irtautuminen omistuksesta rikkomuksen sattuessa myöskään ole vallalla olevien käytäntöjen muuttamisen kannalta paras vaihtoehto.

”Osakkeenomistajalla on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa yksittäisten yritysten toimintaan ja vastuullisuuskäytäntöihin pysymällä yrityksen omistajana. Jos irtaudumme omistuksesta, vaikutusmahdollisuudet menevät. Muutos tapahtuu todennäköisimmin silloin, kun omistamme osaketta.”

Yhtiökokouksissa äänestämisen ohella yksi keino vaikuttaa sijoituskohteisiin on myös sijoittajien yhteislausumat. Näin sijoittajat voivat asettaa painetta siihen, että yritys ottaa sijoittajien näkökulmat huomioon toimintansa kehittämisessä.  Varma on liittoutunut isojen kansainvälisten sijoittajien kanssa esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja antibioottiresistenssiin liittyvissä kysymyksissä.

Työeläkeyhtiön toimintaa ohjaa vaatimus sijoittaa tuottavasti ja turvaavasti 

Työeläkeyhtiöiden toimintaa säätelee laissa määritelty vaatimus sijoittaa varat tuottavasti ja turvaavasti. Kaskelan mukaan vaatimus ei ole ristiriidassa vastuullisen sijoittamisen kanssa. Yritykset, jotka huomioivat esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset ja mahdollisuudet, ovat yleensä myös parempia sijoituskohteita, hän kertoo.  

Vastuullisuusnäkökulmat on sisällytetty Varman tekemiin sijoituspäätöksiin. Tämä tarkoittaa, että sijoituskohteena olevan yhtiön ympäristövastuullisuuden periaatteista keskustellaan aina uutta sijoituskohdetta arvioitaessa. Seurantaa ympäristötavoitteiden toteutumisesta tehdään säännöllisesti.  

”Osaketiimillämme on vuosittain useita satoja tapaamisia pörssiyhtiöiden edustajien kanssa. Tapaamisissa käymme läpi muun muassa sitä, miten yritys huomioi ympäristönäkökulmat. Oman vastuullisuutemme toteutumista seuraamme mm. rahastoyhtiöille tehdyillä vastuullisuuskyselyillä ja yritysten biodiversiteettilinjauksia kartoittaneilla selvityksillä”, Kaskela kertoo.  

Kaskela myöntää, että esiin tulleet ongelmat hakkuiden ympärillä ovat haastava asia myös vastuullisen sijoittamisen näkökulmasta.  

”Tekemisemme ei saa olla himmeli, joka leijuu pilvenä todellisuuden yläpuolella. Tekeminen on saatava ulottumaan myös vaikeasti tavoiteltaviin alihankintaketjuihin asti.” 

Näin vastuullisuusnormien rikkomukset käsitellään Varmassa: 

 Jos Varman sijoituskohteena oleva yritys toimii vastuuttomasti, etenemme vaiheittain:   

  1. Varma pyrkii ensisijaisesti vaikuttamaan yhtiön toimintaan havaittujen rikkomusten korjaamiseksi ja toimintatapojen muuttamiseksi. Voimme vaikuttaa yhtiöihin joko suoraan, yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai ulkopuolisen seurantapalvelun avulla.  
  2. Käytämme vastuullisuusnormien noudattamisen seurantaan ulkopuolista seurantapalvelua, joka ylläpitää tietokantaa yhtiöistä sekä niiden todennetuista ja mahdollisista rikkomuksista. Seurantapalvelu käy keskustelua niiden yhtiöiden kanssa, joiden epäillään rikkoneen tai on todettu rikkoneen normeja ja päivittää ylläpitämäänsä tietokantaa sen mukaisesti. Näin salkunhoitajilla on ajantasainen näkymä yrityskohtaisiin tietoihin. 
  3. Jos sijoituskohteiden rikkomukset ovat vakavia, ne otetaan Varman omaan vaikuttamisprosessiin, jossa sijoituskohteille asetetaan selkeät tavoitteet ja aikataulut. Lisäsijoituksia näihin kohteisiin ei tehdä ilman sijoitustoimikunnan päätöstä. Prosessin etenemistä seurataan sijoitustoimikunnassa.
  4. Jos sijoituskohde ei korjaa toimintaansa asetetun aikataulun puitteissa, omistaja voi harkita omia toimenpiteitään ja omistustaan.  

Voisit olla kiinnostunut myös näistä