Työuraeläkepäätös nro 1

Kari Iltanen on ehtinyt tekemään peräti 47 vuoden työuran. Hän on ensimmäinen Suomessa, joka on saanut myönteisen päätöksen työuraeläkkeestä.

Kari Iltanen sai marraskuun puolivälissä ilahduttavan tiedon: hänelle on myönnetty työuraeläke. Se ei ole mikään läpihuutojuttu. Työuraeläkkeelle on tiukka seula, ja harvat sen läpäisevät.

Iltanen on yksi heistä, ensimmäinen Suomessa. Ja samalla koko maailmassa.

16-vuotiaana sähköasentajan oppiin

Kari Iltanen on ammatiltaan sähköasentaja. 47-vuotinen työura alkoi vuonna 1971 vanhemman sähköasentajan opastuksella, oppisopimusharjoittelijana. Vuosikymmenien ura Outokumpu Oy:llä käynnistyi Leppävirralla Pohjois-Savossa, Kotalahden kaivoksessa.

Ensi alkuun Iltanen työskenteli päivävuorossa nuorempana sähköasentajana, ajan myötä vanhempana sähköasentajana.

21 vuotta maan alla

Ensimmäiset viisi vuotta Iltanen teki töitä maan päällä. Seuraavat 21 vuotta vierähtivät maan alla, aikanaan Länsi-Euroopan suurimmassa nikkelikaivoksessa. Sen pohjakuilu ulottui lähes 700 metrin syvyyteen.

– Tein maanalaisessa kunnossapidossa sähköpuolen töitä, joihin siihen aikaan kuuluivat myös autosähköt eli kaivoskoneiden sähköistykset ja kunnossapito. Olihan se hiukan erilainen työympäristö, Iltanen naurahtaa.

Muutto ja kulttuurišokki

Vuonna 1987 kaivos suljettiin. Outokumpu Oy siirsi muuttoon halukasta väkeään toisille toimipaikkakunnille. Niin muutti Kari Iltanenkin perheineen Harjavaltaan, jossa Outokumpu Oy:llä oli kuparia ja nikkeliä jalostavat tehtaat.

– Se oli kulttuurišokki. Kaikki muuttui ihan totaalisesti. En ollut ikinä tehnyt vuorotyötä, ja suoraan hyppäsin kolmivuorotyöhön. Oli siinä haasteensa ja totuttautuminen. Kun toiset olivat vapaalla, olit töissä ja päinvastoin. Perheelliselle siinä oli hyvät ja huonot puolensa.

– Olin asunut Leppävirralla 30 vuotta, ja siellä olivat vanhemmat. Paljon siellä tuli käytyä. Mutta kun ei se pelkkä ympäristön kauneus elätä. On oltava siellä, missä on töitä.

Vuorosähköpäivystäjänä suurteollisuudessa

Näihin päiviin mennessä Iltanen on jo ehtinyt elää ja tehdä työtä Harjavallassa lähes 30 vuotta. Viitisentoista ensimmäistä vuotta hän työskenteli Harjavallan raskaan teollisuuden tyyssijassa, Suurteollisuuspuiston tehdasalueen sähköpäivystäjänä.

Kun jossain tuli jotain häiriötä, vuorosähköpäivystäjä hälytettiin paikalle.

– Kaikki paikat tuli koluttua.

Työtapaturma osuu kohdalle

Niinä aikoina sattui myös työtapaturma, jossa olisi voinut käydä todella pahasti.

– 10 kilovoltin katkaisija löi silmille, ja poltin itseni. Vaatteet paloivat pinnalta, mutta eivät onneksi läpi, joten ne suojasivat. Poltin otsan ja kädet. Hyvin siitä selvisin, muutaman kuukauden sairauslomalla. Ei ole jäänyt yöuniin, Iltanen kuittaa.

– Mutta kyllä se nöyräksi teki.

Viimeiset 13 vuotta Kari Iltanen on työskennellyt Harjavalta Bolidenin rikkihappotehtaalla.

– Työ on normaalia teollisuuden prosessin käynnissä pitämistä sähkölaitteiden osalta. Prosessi määrää, mitä ja milloin tehdään.

Eläke juoksi monta kertaa edeltä karkuun

Kari Iltanen kertoo pitäneensä eläkeasioita silmällä jo hyvän aikaa. Kun uusin eläkeuudistus tehtiin, eläkeikä alkoi jo olla lähellä.

– Aloin katsoa, onko mitään mahdollisuuksia eläkkeeseen. Kun olin maan alla kaivoksessa, olisin ensin päässyt 47-vuotiaana eläkkeelle, sitten 52-vuotiaana. Kun tulin päivävuoroon, se siirtyi taas. Koko ajan on juossut edellä.

Työuraeläke kiinnitti Iltasen huomiota ja hän alkoi ottaa siitä tarkemmin selvää. Vähintään 63-vuotias: pätee pian. Vähintään 38 vuotta raskaassa ja kuluttavassa työssä ilman pitempiä taukoja: pätee ja reilusti ylikin. Heikentynyt työkyky: sekin pätee.

– Ajattelin, että kokeilen. Oli vähän semmoinen olo, että tuleekohan se bumerangina takaisin. Pistin paperit sisään lokakuussa ja aika tarkkaan kuukauden päästä sain päätöksen. Ilolla otin tiedon vastaan.

Työn päivästä työuraeläkkeelle

Kari Iltanen voi aloittaa työuraeläkkeensä vapulta – kuinka sopivaa. Eläkepäivien suunnitelmat alkavat tarkentua sitten, kun ovat tarkentuakseen.

– Vahvasti kääntyy ajatus siihen suuntaan, että voisin muuttaa takaisin Leppävirralle, mutta vielä on kaikki kesken. Harrastuksia on sitä ja tätä, joten en jää ainakaan miettimään, mitähän sitä kaikella ajalla tekisi, Iltanen tuumaa.

– Toivottavasti sitä aikaa on, ja toivottavasti saa rauhassa miettiä, missä on ja mitä tekee. Pitkän ajan suunnitelmat kun eivät välttämättä toteudu. Eletään siis päivä kerrallaan.

Teksti: Riitta Gullman
Kuva: Juha Sinisalo

Lue tarkemmin työuraeläkkeestä
Varman sivuilta 
Työeläke.fi-sivustolta 

Työuraeläke – kenelle?

Ensimmäiset työuraeläkkeet voivat alkaa 1.2.2018. Ennakkopäätöksiä on voitu antaa jo vuoden 2017 puolella: ennakkopäätös on voimassa puoli vuotta. Työuraeläkkeellä voi olla 63 vuotta täytettyään omaan alimpaan vanhuuseläkeikäänsä saakka, kuitenkin korkeintaan 2 vuotta. Kun työuraeläkkeellä oleva saavuttaa vanhuuseläkeikänsä, työuraeläke vaihtuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi. 

Voit hakea työuraeläkettä, jos

  • olet vähintään 63-vuotias
  • olet tehnyt raskasta ja kuluttavaa työtä päätoimisesti vähintään 38 vuotta ilman pitkiä taukoja
  • sairaus alentaa työkykyäsi pysyvästi, mutta ei niin paljon, että työkyvyttömyyseläke olisi mahdollinen.

Työuraeläkkeen hakemista varten tarvitaan lääkärinlausunto terveydentilasta, työn sisällöstä ja rasittavuudesta sekä työnantajan kuvaus työstä.

Työuraeläkettä maksetaan sen mukaan, minkä verran eläkettä on ehtinyt karttua eläkkeen alkamiseen mennessä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä