Koronakeväänä monikin asia on mennyt uusiksi. Yksi niistä on ollut kesätyöntekijöiden rekrytointi ja perehdyttäminen etänä. Videoyhteyksillä toteutetut työhaastattelut ovat onnistuneet ilman ponnisteluja, mutta perehdyttämisen suunnitteluun on jouduttu käyttämään luovuutta ja keksimään uusia toimintatapoja. Etänä töiden aloittaminen on lisännyt myös kesätyöntekijöiden jännityskerrointa.
Strategista rahoitusta opiskeleva Roope Tuupanen on aloittanut kesätyöntekijänä Varman sijoitustoiminnoissa toukokuun alussa. Ensimmäinen oman alan työ rahoitusalalla on alkanut etänä työskentelystä huolimatta hyvin.
– Alkuun jännitti tosi paljon, mutta perehdytys on sujunut hyvin ja kynnys kysyä kysymyksiä on tehty matalaksi. Mielestäni perehtyminen ei ole ollut vaikeampaa etänä, videoyhteyksillä ja näyttöä jakamalla oppii ihan yhtä hyvin. Mutta harmittaahan se, ettei ole päässyt kasvokkain tapaamaan työkavereita.
Kesätyöntekijöillä on ollut ensimmäisenä työpäivänä mahdollisuus tulla toimistolle hakemaan työvälineet ja saada samalla ensimmäinen perehdytystuokio. Kesätyöntekijät ovat siis päässeet näkemään oman esihenkilönsä kasvokkain ensimmäisenä päivänä ja mahdollisesti jo aikaisemmin työhaastattelussa. Muihin työkavereihin on tutustuttu videoyhteyksillä.
– Perehdytyksissä pääsee hyvin tutustumaan oman osaston ihmisiin. Meillä on myös pari kertaa viikossa etäkahvittelut, joissa pääsee vaihtamaan kuulumisia tiimiläisten kesken. Olen myös päivittäin yhteyksissä lähiperehdyttäjäni kanssa ja keskustelemme työtilanteesta ja mielen päällä olevista asioista, kertoo viestintäharjoittelija Elle Ylönen vakuutuspalveluista.
Roope Tuupanen työskentelee kesän ajan pääomamarkkinoiden back officessa. Roope odottaa, että pääsee kesätöissä hyödyntämään koulussa opittuja asioita ja tutustumaan häntä kiinnostaviin asioihin.
Esihenkilöllä tärkeä rooli etätyöskentelyn onnistumisessa
Kuten Roopelle ja Ellelle, myös Carolina Åhmanille kesätyö Varmassa on ensimmäinen oman alan työ. Varmassa onkin tavoitteena tarjota kesätyöpaikkoja erityisesti niille hakijoille, jotka hakevat ensimmäistä oman alan työpaikkaa. Esihenkilön rooli korostuu entisestään ensimmäisen oman alan työn ja etätyöskentelyn yhdistämisessä.
– Meillä on esihenkilöni kanssa aina loppuviikosta välitsekkaus – miten menee, mitä pitäisi oppia lisää ja onko antaa risuja tai ruusuja? Minulta kysytään rehellistä mielipidettä töiden ja perehdytyksen sujumisesta ja palautetta saa antaa. Muutkin työkaverit ovat olleet tukena ja kehoittaneet ottamaan yhteyttä, jos on kysyttävää tai ongelmia, kertoo eläkepalveluissa aloittanut Carolina.
– Mielestäni esihenkilön tehtävä on luoda ympäristö sille, että uudet työntekijät otetaan mukaan tiimiin. On tärkeää, että kynnys kysyä kysymyksiä on tehty matalaksi, mutta toisaalta täytyy myös uskaltaa itse kysyä rohkeasti, pohtii Roope.
Carolinankin mielestä omalla asenteella on merkitystä poikkeustilanteessa.
– Pitää olla positiivinen asenne, että kyllä minä pystyn tähän. Onneksi etätyöskentelyä tuli harjoiteltua jo keväällä opiskelujen aikana.
Valtiotieteitä opiskeleva Carolina Åhman toivoo kesän aikana kehittyvänsä asiakaspalvelijana ja saavansa syvempää ymmärrystä eläkejärjestelmästä.
Hauska ote työntekoon tarttuu työkavereilta
Työkaverit ovat työelämän suola siitä huolimatta, miten töitä tehdään.
– Täällä on rento ja miellyttävä työyhteisö. Olen viihtynyt paremmin kuin osasinkaan odottaa! Työkavereilla on hauska ote kaikkeen tekemiseen ja se on tarttunut itsellekin, kuvailee Elle.
– Tiimissäni on mukavia työkavereita ja hyvä yhteishenki – senkin takia haluaisin vielä enemmän päästä toimistolle näkemään työkavereita. Minun kanssani samassa tiimissä on aloittanut myös toinen kesätyöntekijä ja on ollut kivaa saada häneltä vertaistukea samassa tilanteessa. Joka päivä olen herännyt hyvillä mielin töihin, kiitos työkavereiden ja mielenkiintoisten työtehtävien, kertoo Roope.
Viestintää ja markkinointia opiskeleva Elle Ylönen kokee, että perehtyminen on sujunut jopa helpommin etänä. Kesällä hän pääsee rakentamaan uutta sivua verkkosivuille ja tuottamaan monipuolisesti sisältöä eri kanaviin.
Vinkkejä työpaikoille hyvän kesätyökokemuksen varmistamiseksi poikkeusoloissa:
- Tee selkeä perehdytyssuunnitelma hyvissä ajoin etukäteen. Näin uuden tulokkaan ei tarvitse ihmetellä kotona, mitä pitäisi tehdä.
- Varmista, että kesätyöntekijä pääsee tutustumaan tiimiin heti alusta alkaen. Pitäkää yhteisiä kahvihetkiä videoyhteyksillä kamerat päällä. Kahvittelut ja perehdytykset ovat oivia tilaisuuksia päästä esittelemään itsensä ja tutustua työkavereihin.
- Kerro selkeästi ammatilliset ja sosiaaliset odotukset. Uudessa tehtävässä pääsee nopeammin liikkeelle, kun on selkeä käsitys omista tehtävistä ja tavoitteista. Käy läpi myös viestinnän ja vuorovaikutuksen tavat, kanavat ja välineet.
- Varo liiallista tietotulvaa. Perehdytyksessä on hyvä edetä asia kerrallaan ja kertoa, mistä ja keneltä saa apua ja neuvoja. Anna uuden henkilön oppia tekemällä.
- Tee kesätyöntekijän olo tervetulleeksi. Ota uusi uusi työntekijä aktiivisesti mukaan palavereihin ja esittele hänet muille. Auta tulokasta verkostoitumaan ja luomaan kontakteja.
- Esihenkilö, ole läsnä myös etänä. Pitäkää säännöllisesti kahdenkeskeisiä keskusteluja ja kerro, että sinuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.