– Pidän finaalikolmikkoon pääsyä merkittävänä tunnustuksena työlle, jota teemme osatyökykyisten työelämässä jatkamisen tukemiseksi. Haluamme kääntää huomion työkyvyn rajoitteista siihen valtavaan potentiaaliin, jota päästään hyödyntämään kun työpaikka, asiakkaan motivaatio ja tuki kohtaavat, eläkejohtaja Jyrki Rasi sanoo.
Mielenterveyden häiriöt aiheuttavat kolmanneksen sairauspäivärahapäivistä ja ne ovat yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Mielenterveyden ongelmat aiheuttavat vuosittain noin 2,5 miljardin kustannukset, kun arvioidaan menetettyjen työpanosten arvoa.
– Hankkeen tavoitteena on vastata tähän mielenterveyden häiriöiden yhteiskunnalliseen haasteeseen kehittämällä työeläkeyhtiön tarjoamaa ammatillista kuntoutusta niin, että sen painopiste on vahvemmin työhön kiinnittymisessä, kertoo Jyrki Rasi.
IPS-toimintamallissa palvelu räätälöidään asiakkaan tavoitteiden ja osaamisen mukaan. Työtä etsitään avoimilta työmarkkinoilta, ja se käynnistetään nopeasti. Asiakkaalla on oma työssävalmentaja, joka osallistuu työllistymisen tuen kaikkiin vaiheisiin, tukee myös työpaikalla esimiehiä ja työyhteisöä sekä tekee tiivistä yhteistyötä hoitotahon kanssa.
IPS-toimintamalli nopeuttaa palkkatyöhön pääsyä
Hanke on ollut käynnissä vuoden verran. Mukana on nyt 29 asiakasta. Heistä kymmenen tilanne on edennyt palkkatyöhön, ja yhdeksän on päässyt töihin työkokeilun kautta. Neljä asiakasta työstää parhaillaan työhön siirtymisen suunnitelmaansa.
– Tässä vaiheessa pilottia ohjelmaan osallistuneiden asiakkaiden työllistymisprosentti on 34, vertailuryhmässä vastaava luku on 13. Kertyneet kokemukset vahvistavat näkemystämme siitä, että IPS-toimintamalli nopeuttaa palkkatyöhön pääsyä ja malli on käyttökelpoinen työeläkekuntoutuksessa. Jokainen onnistunut työhönpaluu on tärkeä, Jyrki Rasi kertoo.
Varma pilotoi ensimmäisenä työeläkeyhtiönä Suomessa yksilöllisen työssävalmennuksen (Individual Placement and Support, IPS) versiota, joka huomioi suomalaisen työeläkevakuuttamisen ja sosiaaliturvan reunaehdot. Hanke toteutetaan yhteistyössä valmennusyhtiö Spring Housen kanssa. Lue lisää IPS-toimintamallista.
Rekrygaala on työnhakupalvelu Duunitorin vuosittainen tapahtuma, jossa palkitaan rekrytointialan onnistumisia. Rekrytointiteko on teko, jolla on rekrytoinnin keinoin saatu suoraan tai välillisesti aikaan myönteisiä vaikutuksia yksilöiden, yhteisöjen tai yhteiskunnan kannalta. Rekrytointiteko-kilpailussa on mukana kolme finalistia. Palkinnoista päättää 4.11.2021 rekrytointiin perehtyneistä liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo sekä Rekrygaalan yleisö. Lue lisää Rekrygaalan finalisteista.