Risto Murto käy kirjassaan läpi maailman ja Suomen väestökehityksen historiaa ja ennusteita sekä vanhenevan väestön vaikutusta talouteen ja yhteiskuntaan. Lisäksi hän esittelee Ruotsin kokemuksia maahanmuutosta ja maahanmuuttajien integraatiota ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Kirjan lopussa Risto Murto tarjoaa omat vastalääkkeensä väestökehityksen suunnan kääntämiseksi.
– Vanheneminen, maahanmuuton mahdollinen lisääntyminen tai väestönkasvun kääntyminen laskuun vaikuttavat yhteiskuntiin syvästi. Väestönkasvu vaikuttaa suoraan talouskasvuun. Lisäksi edellisten sukupolvien kasaamat velvoitteet, kuten julkisen sektorin velat tai eläkelupaukset, on helpompi hoitaa kasvavalla kuin taantuvalla väestöllä. Tämä on suomalaisen hyvinvointivaltion kannalta keskeisin kysymys, kirjoittaa Risto Murto kirjansa johdannossa.
Risto Murto kertoi kirjansa julkistustilaisuudessa, että kirjan teema on ollut hänen mielessään pitkään.
– Kaikki teollisuusmaat kipuilevat alhaisen syntyvyyden haasteen kanssa. Suomen erikoisuus on lapsettomien suuri määrä. Tämä koskee erityisesti nuoria miehiä. Heihin meidän on nyt kiinnitettävä katseemme.
Risto Murto käsitteli tilaisuudessa myös eläkejärjestelmän kestävyyttä.
– Eläkejärjestelmässämme on sekä vahvuuksia että heikkouksia. Järjestelmään on onnistuttu tekemään vaikuttavia uudistuksia esimerkiksi sijoitustoimintaan liittyen. Yksi järjestelmämme selkeä vahvuus onkin hyvät sijoitustuotot. Vahvuutena on myös eläkkeellesiirtymisiän nousu, joka on eräänlainen hiljainen menestystarina. Alhainen syntyvyys puolestaan haastaa eläkejärjestelmäämme. Onneksi sen vuosikymmenien taakse ulottuva vaikutus antaa meille aikaa reagoida.
Puuttuvat puoli miljoonaa – Väestökato ja Suomen talouden tulevaisuus -kirjan on kustantanut Otava.