Varmalle on myönnetty Suomen aktiivisin työpaikka -tunnustus. Olympiakomitean ja Buusti360-toimijoiden toteuttamassa kilpailussa henkilöstöliikunnan nykytilaa mitataan yhdeksällä osa-alueella, ja yli 50 prosenttia pisteistä saaneille organisaatioille myönnetään tunnustus. Varma ylsi tulokseen 96 prosenttia kokonaispisteistä.
– Varmassa henkilöstön työkyvyn ylläpito on laaja kokonaisuus, jossa liikunnalla on tärkeä paikka. Liikunnan edistäminen on suunnitelmallista, ja sitä tehdään yhteistyössä työterveyshuollon ja liikuntapalvelutuottajien kanssa katkeamattoman ketjun ja tarjonnan varmistamiseksi. Mietimme, miten voimme liikunnan avulla tukea eri elämäntilanteissa ja kunnossa olevien työntekijöiden työkykyä ja jaksamista. Tukea löytyy esimerkiksi tilanteisiin, joissa tarvitaan fysioterapeutin tai personal trainerin apua. Terveysliikunnan lisäksi palveluja löytyy myös vapaa-ajan harrastamiseen, arkiliikuntaan ja työn tauotukseen. Otimme Suomen aktiivisin työpaikka -tunnustuksen ilolla vastaan, kertoo Varman HR-asiantuntija Laura Autio.
Varmassa henkilöstölle järjestetään aika ajoin erilaisia liikuntahaasteita ja lajikokeiluja, joissa yhdessä tekeminen ja matalan kynnyksen osallistuminen ovat tärkeimmät kriteerit. Kohti työyhteisön liikunnallisempaa arkea pääsee toisaalta hyvin pienilläkin teoilla.
– Esihenkilöidenkin esimerkki on erityisen tärkeää, sillä he voivat omalla puheellaan lisätä liikuntamyönteisyyttä. Tuodaanko vaikka esiin, että on hyväksyttävää pitää kävelypalavereja tai otetaanko kokousputken väliin jaloittelua ja taukojumppaa. Työpaikalla selvityslistalle kannattaa ottaa myös se, tukevatko tilat työmatkaliikkujia ja löytyykö esimerkiksi kaappitilaa pyöräilykypärille ja pukuhuone vaatteiden vaihtoon, Autio vinkkaa.
Näkökulmia liikunnan rooliin osana työkyvyn edistämistä tulee talon sisältäkin. Onhan työkykyjohtamisen kehittäminen asiakkaidemme kanssa osa Varman ydintehtävää. Fyysinen aktiivisuus ja liikkuminen eivät menetä merkitystään, vaikka tänä päivänä työkykykeskustelussa nousevat yhä useammin esiin mielenterveyden teemat. Työn kuormituksen aiheuttamat tuki- ja liikuntaelinsairaudet haastavat edelleen työssä jaksamista. Staattiset työasennot korostuvat erityisesti etätyöolosuhteissa, joissa arkiliikunta usein vähenee ja ergonomiasta sekä tauoista saatetaan tinkiä.
– Liikkumiseen kannustaminen työyhteisössä on aina ajankohtaista. Liikunnasta on apua niin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin kuin mielenterveyteenkin, Autio summaa.
Muutamia vinkkejämme liikunnan lisäämiseen työyhteisössä
- Ota käyttöön taukojumppasovellus tai aloita palaveri yhteisellä jumppahetkellä.
- Haasta työkaverit valitsemaan toimistolla portaat hissin sijaan.
- Pidä kävelypalavereja.
- Lisää henkilöstön kalenteriin päivittäin toistuva varaus lounasajalle ja viikoittain toistuva varaus kokouksettomalle aamulle. Valmiit varaukset edistävät palautumista ja keskittymistä, toisaalta varauksia voi hyödyntää liukuvan työajan puitteissa myös liikkumiseen.
- Muista lisätä tietoisuutta säännöllisellä viestinnällä.
- Huolehdi työmatkaliikkujille sopivat tilat tavaroiden säilytykseen ja vaatteiden vaihtoon.
- Järjestä leikkimielisiä kisoja, joissa tiimit kilpailevat toistensa kanssa, esimerkkinä askelten kerääminen.
Suomen aktiivisin työpaikka
Suomen aktiivisin työpaikka -kartoituksessa henkilöstöliikunnan tilaa mitataan yhdeksällä osa-alueella. Menestystä Varma sai kilpailussa etenkin osa-alueilla, jotka liittyivät työterveyshuollon kanssa tehtävään yhteistyöhön, liikuntaolosuhteiden järjestämiseen työpaikalla, seurantajärjestelmiin sekä liikunnan viestintään ja henkilöstön aktivointiin.
Lisätietoa kartoituksesta Suomen aktiivisin työpaikka -sivustolla