Eläketurvakeskus (ETK) julkaisi elokuussa tuoreimman ennusteen vuoden 2025 indekseistä. Palkkakertoimen ennustetaan olevan hieman suurempi kuin työeläkeindeksi toisin kuin vuonna 2024. Palkkakerroin nostaisi eläkkeeseen vaikuttavia ansioita 2,1 prosenttia ja työeläkeindeksi korottaisi maksussa olevia eläkkeitä 1,6 prosenttia vuoteen 2024 verrattuna. Tänä vuonna palkkakertoimen tuoma korotus oli 5,1 prosenttia ja työeläkeindeksin 5,7.
Milloin kannattaa jäädä eläkkeelle?
Jos pohdit eläkkeelle siirtymistä vuodenvaihteessa, tämänhetkisen ennusteen mukaan eläkkeelle jääminen 1.1.2025 toisi hieman suuremman eläkkeen kuin 1.12.2024 alkava eläke.
- Jos jäät eläkkeelle 1.12.2024, työeläkeindeksi nostaisi maksussa olevan eläkkeesi määrää 1.1.2025 alkaen 1,6 prosentilla.
- Jos jäät eläkkeelle 1.1.2025, eläkkeeseesi vaikuttavat ansiot tarkistetaan eläkettä laskettaessa vuoden 2025 palkkakertoimella. Korotus olisi 2,1 prosenttia. Työeläkeindeksillä eläkettäsi korotetaan ensimmäisen kerran vasta 1.1.2026 vuoden 2026 työeläkeindeksillä.
Lopulliset vuoden 2025 indeksit ovat tiedossa loppusyksystä. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa indeksit lokakuun loppuun mennessä.
Voit tehdä uusien indeksien mukaisen eläkkeen arviolaskelman Varma Asioinnissa indeksien vahvistamisen jälkeen loka–marraskuussa.
Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat eläkkeet
Työeläkettä laskettaessa käytetään kahta indeksiä, palkkakerrointa ja työeläkeindeksiä.
Palkkakerrointa käytetään, kun eläke lasketaan eläkkeelle jäädessäsi. Työuran aikaiset palkat ja työtulot tarkistetaan palkkakertoimella eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa palkansaajien ansiotason muutos painaa 80 prosenttia ja kuluttajahintojen muutos 20 prosenttia.
Eläkkeellä ollessasi eläkkeesi määrä tarkistetaan vuosittain tammikuussa työeläkeindeksillä. Työeläkeindeksistä kuluttajahintojen muutos muodostaa 80 prosenttia ja ansiotason muutos 20 prosenttia.
Työeläkeindeksillä korotetaan kaikkia maksussa olevia eläkkeitä, vanhuuseläkkeitä, osittaisia vanhuuseläkkeitä, työkyvyttömyyseläkkeitä, työuraeläkkeitä, kuntoutusrahoja ja perhe-eläkkeitä.
Prosenttikorotukset ovat kaikille samat ansioiden ja eläkkeen suuruudesta riippumatta, mutta euromäärä riippuu ansioiden ja eläkkeen suuruudesta.
Jos olet jo eläkkeellä, voit laskea arvion indeksikorotuksen määrästä varma.fi:n laskurilla sen jälkeen kun indeksit on vahvistettu.
Indeksikorotus tehdään maksussa olevaan eläkkeeseen automaattisesti, eikä sitä tarvitse hakea erikseen.
Lisätietoa:
Uutista on päivitetty 29.8.2024 ETK:n elokuussa julkaiseman tuoreimman ennusteen mukaisilla työeläkeindeksin ja palkkakertoimen korotusprosenteilla. Uutiseen on myös lisätty linkki ETK:n aiheesta kertovaan uutiseen.
Huomioi nämä asiat, kun harkitset eläkkeelle siirtymistä
- Suunnittele eläkkeelle siirtyminen omaan elämäntilanteeseen sopivaksi.
- Palkka on yleensä suurempi kuin eläke.
- Eläkettä kertyy työansioista joka kuukausi lisää 1,5 prosenttia.
- Lykkäyskorotus tuo eläkkeeseen lisää 0,4 prosenttia/kk, jos vanhuuseläkettä ei ota heti alimmassa eläkeiässä.
- Kun haet vanhuuseläkettä, työsuhteen tulee päättyä ennen eläkkeen alkamista.
- Ota huomioon verotuksen ja muiden etuuksien vaikutus eläkkeeseen.