Työelämälähtöinen kuntoutus on vaikuttavaa
IPS (Individual Placement and Support) on näyttöön perustuva toimintamalli mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työelämälähtöiseen kuntoutukseen. IPS-malli tukee kuntoutujien mahdollisimman nopeaa työn löytämistä avoimilta työmarkkinoilta, ja työssäkäynti on keskeinen osa kuntoutumista.
– IPS-malli on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä, miten työelämäyhteyttä tukevalla lähestymistavalla voidaan tukea ihmisiä löytämään paikkansa työmarkkinoilla muuttunut terveydentila huomioiden. IPS-pilottimme paremmat työllistymisen tulokset perinteiseen kuntoutukseen verrattuna ovat linjassa kansainvälisten tutkimusten kanssa. Hyvät tulokset puoltavat IPS-valmennuksen jatkamista yhtenä työeläkekuntoutukseen sovellettuna palveluna, palvelupäällikkö Anne Korhonen sanoo.
– Työeläkekuntoutus on aina kehittynyt ajassa, ja haluamme olla tässä kehittämisessä vahvasti mukana, Anne Korhonen painottaa.
IPS-kuntoutuskumppaneina Innomari-Spring House ja Barona
Varma aloitti työeläkekuntoutuksen IPS-palvelun tarjoamisen mielenterveyskuntoutujille 1.8.2024. IPS-kuntoutuskumppaneinamme toimivat Spring House ja Barona. Kuntoutuskumppanin työssävalmentaja tukee Varman kuntoutuja-asiakasta kuntoutussuunnitelman teossa ja kuntoutuksen aikana terveydentilan kannalta sopivamman työn löytämisessä ja soveltuvuuden varmistamisessa.
Varman työeläkekuntoutuksen IPS-palvelu on siis tarkoitettu niille kuntoutujille, joilla on mielenterveyssyistä johtuvaa työkyvyttömyyden uhkaa tai jo toteutunutta työkyvyn alenemaa. IPS-palvelua tarjotaan niille kuntoutusasiakkaille, jotka tarvitsevat tukea työhön palaamisen suunnittelussa. Lähtökohtana on myös se, että omalla työnantajalla ei ole terveydentilalle soveltuvaa työtä tarjolla tai työsuhde on jo aiemmin päättynyt.
– Työeläkekuntoutus on aina kehittynyt ajassa, ja haluamme olla tässä kehittämisessä vahvasti mukana. Työeläkekuntoutuksen IPS:lle on selkeää tilausta juuri nyt, Anne Korhonen painottaa.