YK:n alaisen järjestön PRI:n sosiaalisen median ja mielenterveyden yhteishankkeessa (Collaborative Engagement on Tech, Mental health and Wellbeing) on mukana 33 kansainvälistä sijoittajaa, jotka hallitsevat noin 2400 miljardin euron sijoituksia.
Aloitteen tavoitteena on lisätä tietoisuutta sosiaalisen median ja teknologialaitteiden mahdollisista negatiivista vaikutuksista mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Mukana olevat kansainväliset institutionaaliset sijoittajat uskovat, että älylaitteiden käytöllä voi olla merkittäviä haitallisia vaikutuksia mielenterveyteen. Tutkimusten mukaan näyttöpäätteiden liikakäyttö, erityisesti liian varhaisessa iässä, voi johtaa keskittymis- ja käytöshäiriöihin, aloitteen verkkosivulla todetaan. Sosiaalisen median ja laitteiden käytön katsotaan altistavan riippuvuusriskeille.
Sijoittajat luokittelevat näitä ESG-riskiksi laitteisto-, media-, internet-, peli-, ohjelmisto-, ja telekommunikaatioaloilla. Aloite pyrkii sitouttamaan yhtiöitä noudattamaan hyviä käytäntöjä ja tunnistamaan riippuvuudelle altistavia tekijöitä. Aloitteella halutaan parantaa lasten turvallisuutta verkossa ja kehittää haitallisten sivustojen raportointia.
Lue lisää aloitteesta.
Varma mukaan antibioottiresistenssiin liittyvään yhteistyöhön
Toisella yhteistyöhankkeella (Investor Action on AMR Initiative) sijoittajat haluavat hillitä antibioottien liika- ja väärinkäytöstä aiheutunutta virusten antibioottiresistenssia (AMR). Virukset ja bakteerit, joiden vastuskyky on noussut, pystyvät torjumaan lääkkeiden vaikutusta. Näin ne pystyvät jatkamaan kasvuaan sen sijaan, että antibiootit tappaisivat ne.
Tämä on merkittävä terveysongelma maailmanlaajuisesti, koska se vaikeuttaa infektiotautien hoitoa, lisää sairaalahoitojen pituutta sekä nostaa hoitokustannuksia ja kuolleisuutta. Sijoittajat korostavat vetoomuksessaan, että AMR altistaa riskeille, jotka kohdistuvat paitsi ihmisten terveyteen, myös sijoitussalkkuun, taloudelliseen vakauteen ja laajemmin yhteiskuntaan.
Sijoittajien vetoomuksessa huomautetaan, että AMR on julistettu yhdeksi kymmenestä suurimmasta maailmanlaajuisesta uhasta ihmisten terveydelle. Yhteishankkeessa sijoittajat pyrkivät vauhdittamaan yhteistyötä, hyödyntämään paremmin olemassa olevaa kokemusta ja käyttämään jaettuja resursseja antibioottiresistenssin (AMR) torjumiseen.
Antimikrobisten jäämät leviävät myös ympäristöön, mikä vuoksi AMR:stä on tullut myös ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltainen ympäristöriski.
Lue lisää aloitteesta.