Laurean ja Varman yhteistyöprojektissa hyödynnettiin käyttäytymistieteellistä näkökulmaa työkykyjohtamisessa

Laurea-ammattikorkeakoulun syyskuussa 2024 ilmestyneen Päätöksenteon ilmiöt työkyvyn johtamisessa -julkaisun teemana on käyttäytymistieteellinen näkökulma työkyvyn johtamiseen. Julkaisu toteutettiin yhteistyössä Varman kanssa.

Päätöksenteon ilmiöt työkyvyn johtamisessa -julkaisu tarjoaa näkökulmia ja ymmärrystä työkykyjohtamiseen liittyviin ilmiöihin käyttäytymistieteiden näkökulmasta sekä esittelee käytännönläheisiä ratkaisuja työkyvyn johtamiseen.

Julkaisun artikkeleissa pohditaan, miten esihenkilöt pystyisivät havaitsemaan muutoksia työntekijöiden työkyvyssä, miten uudet esihenkilöt osaisivat johtaa työkykyä kaikkien muiden vaatimusten ohessa sekä kuinka tuuppauksilla voitaisiin aktivoida fyysisesti passiivisia työntekijöitä ylläpitämään työkykyään. Lisäksi artikkeleissa käsitellään työkykyjohtamista kognitiivisen kuormituksen hallinnassa sekä miten päätöksenteon ilmiöistä voisi saada tukea työkykyjohtamiseen tekoälyn käyttöönotossa.

Artikkeleiden kirjoittamisesta vastasivat Päätöksenteon ilmiöt johtamisessa -opintojakson opiskelijat. Opintojakso kuului Laurean Tradenomi YAMK -tutkintoon johtavan koulutuksen opintoihin. Artikkeleiden aiheet määriteltiin yhteistyössä Varman kanssa, ja niiden valinnassa painotettiin ajankohtaisuutta.

– Työkykyjohtamisessa keskeistä on tietoisuus ja toiminta, Varman työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma korostaa.

Käyttäytymistieteellisellä tutkimuksella paljon annettavaa työkykyjohtamiselle

Artikkeleissa hyödynnetään näkökulmana valintamuotoilua. Se tarkoittaa ihmisten toimintaan vaikuttamista muokkaamalla päätöksentekoympäristöä niin, että ne ohjaavat ihmistä haluttuun suuntaan. Ympäristö voi olla konkreettinen ympäristö, mutta myös esimerkiksi tapa, jolla informaatio tai vaihtoehdot esitetään. Valintamuotoiluun liittyy myös monelle tuttu tuuppauksen käsite.

– Työkykyjohtamisessa keskeistä on tietoisuus ja toiminta. On oltava tietoinen työkykyyn liittyvistä riskeistä ja ilmiöistä sekä toimintatavoista ennaltaehkäisyssä ja työkykyongelmien hallinnassa. Lisäksi tarvitaan aktiivista toimintaa niin työntekijöiltä, esihenkilöiltä, HR:n asiantuntijoilta kuin johdoltakin. Heidän tulee tuntea oma roolinsa ja aktivoitua toimimaan. Siksi käyttäytymistieteellisellä tutkimuksella on paljon annettavaa työkykyjohtamiselle, julkaisuun kommenttipuheenvuoron kirjoittanut Varman työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma sanoo.

Aiemmin tänä vuonna Laurean opiskelijat kehittivät Varman työkykyjohtamisen sisältöjä ja palvelumallia osana palvelumuotoilun opintojaan. Tavoitteena oli löytää uusia tapoja, miten alle 50 työntekijän yrityksille voitaisiin tarjota tietoa työkykyjohtamisen palveluista. Pk-yritysten haastattelujen pohjalta opiskelijat kehittivät erilaisia palvelukonsepteja ja -ideoita. Nämä on huomioitu osana toiminnan ja palvelujen kehittämistä.

Päätöksenteon ilmiöt työkyvyn johtamisessa -julkaisu


Varma on Laurean avainkumppani. Yhteisten projektien lisäksi avainkumppanuuteen kuuluvat harjoittelumahdollisuudet Varmassa sekä opinnäytetyöt. Varma on mukana opiskelijatapahtumissa tapaamassa opiskelijoita sekä kertomassa harjoittelu- ja kesätyömahdollisuuksista ja Varmasta työpaikkana. Lisäksi Varman asiantuntijat jakavat osaamistaan vierailuluennoilla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä