Tutkimuksessa kartoitamme henkilökohtaisten avustajien työoloja, työkyvyn tilaa ja toimintaympäristöön liittyviä tekijöitä sekä avustajien että työnantajien näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitämme muun muassa, millaisia ovat keskeiset kuormitus- ja voimavaratekijät henkilökohtaisen avustajan työssä, millaisia työkykyjohtamisen käytäntöjä hyödynnetään ja miten toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset näkyvät työolosuhteissa ja työkyvyssä.
– Tavoitteemme on, että yhdessä keskeisten sidosryhmien kanssa suunniteltu tutkimuksemme tarkentaa kuvaa henkilökohtaisten avustajien työkyvystä ja sen tukemisesta. Aikaisempaa tutkimustietoa on vain vähän, ja toivomme, että tutkimuksemme auttaa hallitsemaan työkyvyttömyyden riskejä henkilökohtaisten avustajien työssä, sanoo Varman työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma.
Tutkimus toteutetaan yhdessä Oima Oy:n kanssa, joka on henkilökohtaisen avun työnantajamallin hallinnoinnin kumppani. Tutkimuksen kohteena on Varman vakuuttamat henkilökohtaisten avustajien työnantajat ja heidän henkilökohtaiset avustajansa.
Tutkimusaineisto kerätään sähköisellä kyselyllä. Linkki kyselyyn toimitetaan kohderyhmälle lähiviikkoina Oiman tai hyvinvointialueiden kautta. Oima-palvelusta linkki kyselyyn löytyy Työkyky-välilehdeltä. Vastausaikaa on tammikuun loppuun asti.
Julkaisemme tutkimustulokset keväällä. Tulokset raportoidaan siten, ettei yksittäinen vastaaja ole tunnistettavissa.
Tutkimusta on suunniteltu yhdessä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n, Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liiton (Heta-liitto), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kynnys ry/Assistentti.infon asiantuntijoiden kanssa.